2014-12-20 06:00

2015-01-20 22:44

Var finns facket?

HEMTJÄNSTEN:

Jag pratade med en mamma till min dotters kompis. Hon jobbar inom Karlstads kommuns hemtjänst och berättade att hennes arbetstid börjar klockan sju på morgonen. Hon och hennes kollegor är alltid på jobbet 20–30 minuter före arbetstid för att plocka fram nycklar och andra saker, för att kunna hinna ut till första kunden till, inte helt ovanligt före klockan sju. Detta enligt schema, trots att deras betalda arbetstid inte börjar förrän vid sju. Tid för förflyttning mellan kunderna verkar vara satta av någon som sett för mycket på Star Treck: ”Beam me over!”

Och varannan dag är det obligatoriska möten – på deras lunchrast!

Jag undrar: var finns fackföreningen, där de alltid är så snabba med på att slå sig för bröstet och tala om hur duktiga de är?

Jag uppmanade min väninna att gå till jobbet först vid sju, ta den tid som behövs mellan uppdragen och strunta i lunchmötena. Kommunen äger inte hennes fritid!

Men hon vågar inte. Det finns massor av arbetslösa som står i kö. Detta eftersom våra äldre inte anses vara värda kompetent personal, utan vem som helst kan hoppa in.

Anna

Jag pratade med en mamma till min dotters kompis. Hon jobbar inom Karlstads kommuns hemtjänst och berättade att hennes arbetstid börjar klockan sju på morgonen. Hon och hennes kollegor är alltid på jobbet 20–30 minuter före arbetstid för att plocka fram nycklar och andra saker, för att kunna hinna ut till första kunden till, inte helt ovanligt före klockan sju. Detta enligt schema, trots att deras betalda arbetstid inte börjar förrän vid sju. Tid för förflyttning mellan kunderna verkar vara satta av någon som sett för mycket på Star Treck: ”Beam me over!”

Och varannan dag är det obligatoriska möten – på deras lunchrast!

Jag undrar: var finns fackföreningen, där de alltid är så snabba med på att slå sig för bröstet och tala om hur duktiga de är?

Jag uppmanade min väninna att gå till jobbet först vid sju, ta den tid som behövs mellan uppdragen och strunta i lunchmötena. Kommunen äger inte hennes fritid!

Men hon vågar inte. Det finns massor av arbetslösa som står i kö. Detta eftersom våra äldre inte anses vara värda kompetent personal, utan vem som helst kan hoppa in.

Anna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.