2014-12-20 06:00

2015-01-20 22:39

Förmedlar felaktigheter om klimatet

SVT: Bryter mot sändningstillståndet

På onsdagen sände SVT1 ”Sverige i dag” klockan 17.30 med ett inslag från Karlstad. Det handlade först om den allt senare snöläggningen, sedan ställdes frågan ”Vad är då orsaken?” till reportern Niclas Brunell, som svarade med att upprepa en rad ovederhäftiga påståenden från FN:s klimatpanel IPCC. Det är företagets praxis, varför han inte kan kritiseras. Desto tyngre faller ansvaret på ledningen.

Under hela sin existens har IPCC påstått att koldioxid är den dominerande kraften bakom klimatets variationer. Alla deras försök att bevisa detta har inte visat sig hålla för granskning. Den så kallade hockeyklubban byggde på förfalskade basdata och felaktig behandling av statistik. Det kan bara ske under en fullständigt inkompetent ledning.

IPCC:s larm baseras på datorsimuleringar, som har blivit mer och mer fel under de senaste 18 åren, då ingen stigning av den globala temperaturen har kunnat uppmätas. Då de misslyckas med 18 år, spår de klimatet för 85 år i framtiden. Vem kan tro på det?

Verkligheten är helt motsatt vad IPCC påstår. Koldioxiden påverkar inte klimatet, men är växternas viktigaste näring. Våra utsläpp har gynnat växtligheten och gjort Jorden elva procent grönare på 30 år. Skördarna av spannmål har ökat med 20 procent på tio år. Därmed har miljoner människor kunnat räddas från fattigdom och svält.

Dessa sanningar undanhåller SVT från allmänhet, politiker och Granskningsnämndens ledamöter. Det bryter mot dess sändningstillstånd, vilket borde vara brottsligt.

Sture Åström

På onsdagen sände SVT1 ”Sverige i dag” klockan 17.30 med ett inslag från Karlstad. Det handlade först om den allt senare snöläggningen, sedan ställdes frågan ”Vad är då orsaken?” till reportern Niclas Brunell, som svarade med att upprepa en rad ovederhäftiga påståenden från FN:s klimatpanel IPCC. Det är företagets praxis, varför han inte kan kritiseras. Desto tyngre faller ansvaret på ledningen.

Under hela sin existens har IPCC påstått att koldioxid är den dominerande kraften bakom klimatets variationer. Alla deras försök att bevisa detta har inte visat sig hålla för granskning. Den så kallade hockeyklubban byggde på förfalskade basdata och felaktig behandling av statistik. Det kan bara ske under en fullständigt inkompetent ledning.

IPCC:s larm baseras på datorsimuleringar, som har blivit mer och mer fel under de senaste 18 åren, då ingen stigning av den globala temperaturen har kunnat uppmätas. Då de misslyckas med 18 år, spår de klimatet för 85 år i framtiden. Vem kan tro på det?

Verkligheten är helt motsatt vad IPCC påstår. Koldioxiden påverkar inte klimatet, men är växternas viktigaste näring. Våra utsläpp har gynnat växtligheten och gjort Jorden elva procent grönare på 30 år. Skördarna av spannmål har ökat med 20 procent på tio år. Därmed har miljoner människor kunnat räddas från fattigdom och svält.

Dessa sanningar undanhåller SVT från allmänhet, politiker och Granskningsnämndens ledamöter. Det bryter mot dess sändningstillstånd, vilket borde vara brottsligt.

Sture Åström

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.