2014-12-20 06:00

2015-01-20 22:45

Exempellös och oansvarig politik

LÖFVEN:

Exempellöst oansvarigt! Med de orden beskrev statsminister Stefan Löfven nyligen Alliansens agerande vid en presskonferens på Rosenbad när de, som han sade, fällde höstbudgeten med stöd av SD.

Inför valet i september framställde Löfven sig själv som statsministerkandidat om det rödgröna blocket – S, V och MP – fick större stöd av väljarna än Alliansen. Och så blev det. Hans förberedelser var emellertid så bristfälliga att han inte lyckades presentera en gemensam budget för det rödgröna blocket innan valet.

Efter valet sparkade han ut V ur ett eventuellt kommande regeringssamarbete och gick till talmannen och försäkrade att han, med stöd från MP i en minoritetsregering, kan få igenom budgeten i riksdagen. Eftersom han tidigare upprepat fastställt att samarbete med SD aldrig kommer att ske, så måste han i sina överläggningar med talmannen ha förutsatt att något eller några av partierna i Alliansen skulle komma att inleda ett samarbete med minoritetsregeringen efter voteringen om höstbudgeten i riksdagen. Uppenbarligen självvådligt och utan säkerställande hos något av Allianspartierna, som orubbligt hävdade att de, förutom att rösta på sin gemensamma budget, inte såg några öppningar till samarbete med S och MP, när SD tillkännagav att de i voteringen kommer att bifalla Alliansens budget.

Sedan vet vi alla vad som hände och regeringskrisen var ett faktum. En statsminister med ansvar för Sverige borde rimligen i det läget ha gått till talmannen och lämnat in sin avskedsansökan. Men inte Löfven. Han deklarerade att han avser att besluta om extra val i mars nästa år. Och till flera tidigare tunga och erfarna politikers häpnad upprepade han sina motsägelsefulla och oklara besked om vilken budget det rödgröna blocket tänker gå till val på – för väljarna precis lika diffust och oförutsägbart som inför valet i september. Detta är synnerligen anmärkningsvärt då just budgetfrågan utlöste regeringskrisen och risken för ett upprepat valresultat i mars nästa år enligt valanalytiker är uppenbar.

Löfvens trovärdighet som ansvarstagande statsminister kommer på skam när han samtidigt som han deklarerar att läget för Sverige i allvarligt, väljer att besluta om extraval. Ett beslut som förlänger tiden under vilken landet i praktiken styrs och leds av en expeditionsregering.

Om något är exempellöst inom svensk rikspolitik så är det Stefan Löfvens agerande. Det kan säkerligen också betecknas som oansvarigt.

Spåren av politisk oerfarenhet är tydliga. Löfvens svar på frågor om vad som händer om valresultatet från september upprepas i extravalet innehåller pinsamt malplacerade inslag av tvång och ansvarstagande, riktat mot Alliansen. Att hänvisa till tvingande samarbete må vara en gängse metod i förhandling på arbetsmarknaden, men definitivt inte i riksdagsarbetet. Löfven inte tycks förstå skillnaden.

Fortsätter det så här blir hans eftermäle statsministern som inte bara införde trainee-jobb; han gjorde även statsministerposten till en prova-på-anställning.

Fundersam väljare

Exempellöst oansvarigt! Med de orden beskrev statsminister Stefan Löfven nyligen Alliansens agerande vid en presskonferens på Rosenbad när de, som han sade, fällde höstbudgeten med stöd av SD.

Inför valet i september framställde Löfven sig själv som statsministerkandidat om det rödgröna blocket – S, V och MP – fick större stöd av väljarna än Alliansen. Och så blev det. Hans förberedelser var emellertid så bristfälliga att han inte lyckades presentera en gemensam budget för det rödgröna blocket innan valet.

Efter valet sparkade han ut V ur ett eventuellt kommande regeringssamarbete och gick till talmannen och försäkrade att han, med stöd från MP i en minoritetsregering, kan få igenom budgeten i riksdagen. Eftersom han tidigare upprepat fastställt att samarbete med SD aldrig kommer att ske, så måste han i sina överläggningar med talmannen ha förutsatt att något eller några av partierna i Alliansen skulle komma att inleda ett samarbete med minoritetsregeringen efter voteringen om höstbudgeten i riksdagen. Uppenbarligen självvådligt och utan säkerställande hos något av Allianspartierna, som orubbligt hävdade att de, förutom att rösta på sin gemensamma budget, inte såg några öppningar till samarbete med S och MP, när SD tillkännagav att de i voteringen kommer att bifalla Alliansens budget.

Sedan vet vi alla vad som hände och regeringskrisen var ett faktum. En statsminister med ansvar för Sverige borde rimligen i det läget ha gått till talmannen och lämnat in sin avskedsansökan. Men inte Löfven. Han deklarerade att han avser att besluta om extra val i mars nästa år. Och till flera tidigare tunga och erfarna politikers häpnad upprepade han sina motsägelsefulla och oklara besked om vilken budget det rödgröna blocket tänker gå till val på – för väljarna precis lika diffust och oförutsägbart som inför valet i september. Detta är synnerligen anmärkningsvärt då just budgetfrågan utlöste regeringskrisen och risken för ett upprepat valresultat i mars nästa år enligt valanalytiker är uppenbar.

Löfvens trovärdighet som ansvarstagande statsminister kommer på skam när han samtidigt som han deklarerar att läget för Sverige i allvarligt, väljer att besluta om extraval. Ett beslut som förlänger tiden under vilken landet i praktiken styrs och leds av en expeditionsregering.

Om något är exempellöst inom svensk rikspolitik så är det Stefan Löfvens agerande. Det kan säkerligen också betecknas som oansvarigt.

Spåren av politisk oerfarenhet är tydliga. Löfvens svar på frågor om vad som händer om valresultatet från september upprepas i extravalet innehåller pinsamt malplacerade inslag av tvång och ansvarstagande, riktat mot Alliansen. Att hänvisa till tvingande samarbete må vara en gängse metod i förhandling på arbetsmarknaden, men definitivt inte i riksdagsarbetet. Löfven inte tycks förstå skillnaden.

Fortsätter det så här blir hans eftermäle statsministern som inte bara införde trainee-jobb; han gjorde även statsministerposten till en prova-på-anställning.

Fundersam väljare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.