2014-12-19 06:00

2015-01-20 23:11

Klokt att undvika missförstånd

TRAFIK: Lektion för fotgängare och rondellkörare

Svar till signaturen Han på glasberget (NWT 10/12):

Du undrar hur man skall gå som gångtrafikant. Det finns mycket enkla regler för detta. Går man på en trottoar eller en gångbana så ska man gå på höger sida (högertrafik). Men om man går på en kombinerad gång- och cykelväg så går man på vänster sida; man ska alltid gå på vänster sida om det förekommer annan trafik än gående, så att man kan ha uppsikt på mötande trafik.

När man talar om trafik så är det lätt att komma in på hur uselt det är ställt med användandet blinkers, vilket man kunde läsa om i NWT för några veckor sedan. Men det är inte så konstigt, för blinkerspaken sitter ju till vänster, och vänster hand är ju för de flesta upptagen med mobiltelefonen. Men det finns de som verkar ha kommit på en fiffig lösning genom att montera en pinne på ratten som påverkar blinkerspaken – samtidigt som man svänger...

Blinkers har man för att i god tid visa andra trafikanter vad man tänker göra vid en korsning och inte minst lika viktigt i rondeller. Kommer man till en rondell så har man i regel ingen aning om vart en förare som redan är inne i rondellen tänker ta vägen, utan man får vänta och se. I bästa fall så blinkar hen när hen skall lämna rondellen, och så säger lagen. Men det är faktiskt tillåtet att göra mer än vad som står i lagen, därför är det klokt att blinka vänster även inne i rondellen och visa att man tänker fortsätta svänga, och därmed undvika missförstånd.

Herr Gårman

Svar till signaturen Han på glasberget (NWT 10/12):

Du undrar hur man skall gå som gångtrafikant. Det finns mycket enkla regler för detta. Går man på en trottoar eller en gångbana så ska man gå på höger sida (högertrafik). Men om man går på en kombinerad gång- och cykelväg så går man på vänster sida; man ska alltid gå på vänster sida om det förekommer annan trafik än gående, så att man kan ha uppsikt på mötande trafik.

När man talar om trafik så är det lätt att komma in på hur uselt det är ställt med användandet blinkers, vilket man kunde läsa om i NWT för några veckor sedan. Men det är inte så konstigt, för blinkerspaken sitter ju till vänster, och vänster hand är ju för de flesta upptagen med mobiltelefonen. Men det finns de som verkar ha kommit på en fiffig lösning genom att montera en pinne på ratten som påverkar blinkerspaken – samtidigt som man svänger...

Blinkers har man för att i god tid visa andra trafikanter vad man tänker göra vid en korsning och inte minst lika viktigt i rondeller. Kommer man till en rondell så har man i regel ingen aning om vart en förare som redan är inne i rondellen tänker ta vägen, utan man får vänta och se. I bästa fall så blinkar hen när hen skall lämna rondellen, och så säger lagen. Men det är faktiskt tillåtet att göra mer än vad som står i lagen, därför är det klokt att blinka vänster även inne i rondellen och visa att man tänker fortsätta svänga, och därmed undvika missförstånd.

Herr Gårman

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.