2014-12-18 06:00

2015-01-20 22:44

Söder borde ha mer vett i skallen

SD:

Sverigedemokraterna upphör aldrig att förvåna. Vad ville egentligen Björn Söder säga? Att samer eller judar, eller någon annan folkgrupp eller religionstillhörighet, inte kvalificerar personer för att kallas svenskar. Man undrar ju vilken bygds folkdräkt han valde att gå i, om det är någon bygd som han själv är förankrad i? Jag tvivlar på att någon hembygdsförening någonstans vill ha med Sverigedemokraterna att göra.

Om man släktforskar så finner man snart att det finns anor i släkten som någon gång har kommit in till Sverige. Det gäller särskilt sådant som släktforskare blir glada att finna, anor från valloner (Belgien) eller skogsfinnar som invandrade till Sverige (från vad som då var Sverige men idag är Finland). Har dessa invandrare, från en tid för länge sedan, bidragit till att försämra Sveriges förutsättningar? Knappast, om man känner sin historia. Vallonerna bidrog till järnets bearbetning med sina medförda kunskaper och skogsfinnarna bröt ny mark – det var därför de lockades till exempel till Värmland, med skattefrihet.

Kan man inte förvänta sig att en riksdagsman, med en sådan hög lön som väl ska bekräfta det ansvar de får som folkliga företrädare, bör ha lite mer vett i skallen?

Per Larsson

Arvika

Sverigedemokraterna upphör aldrig att förvåna. Vad ville egentligen Björn Söder säga? Att samer eller judar, eller någon annan folkgrupp eller religionstillhörighet, inte kvalificerar personer för att kallas svenskar. Man undrar ju vilken bygds folkdräkt han valde att gå i, om det är någon bygd som han själv är förankrad i? Jag tvivlar på att någon hembygdsförening någonstans vill ha med Sverigedemokraterna att göra.

Om man släktforskar så finner man snart att det finns anor i släkten som någon gång har kommit in till Sverige. Det gäller särskilt sådant som släktforskare blir glada att finna, anor från valloner (Belgien) eller skogsfinnar som invandrade till Sverige (från vad som då var Sverige men idag är Finland). Har dessa invandrare, från en tid för länge sedan, bidragit till att försämra Sveriges förutsättningar? Knappast, om man känner sin historia. Vallonerna bidrog till järnets bearbetning med sina medförda kunskaper och skogsfinnarna bröt ny mark – det var därför de lockades till exempel till Värmland, med skattefrihet.

Kan man inte förvänta sig att en riksdagsman, med en sådan hög lön som väl ska bekräfta det ansvar de får som folkliga företrädare, bör ha lite mer vett i skallen?

Per Larsson

Arvika

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.