2014-12-12 06:00

2015-01-20 23:10

Inte jämlikt med skilda duschar för man och kvinna

KARLSTAD: Brandkåren tar ett steg tillbaka

FELSTEG

Läser i NWT att brandkåren fått jämställda lokaler. Vad innebär då det? Jo, könssegregerade omklädningsrum och duschar, får vi veta. Vari ligger logiken i detta?

För mig som är en kvinna född på 1960-talet är det tämligen obegripligt med denna nymodiga, opraktiska trend att skilja på män och kvinnor. I Sverige har vi väl ändå ingen tradition av att behöva skyla oss i situationer där det är naturligt att vara naken; som vid omklädning, tvagning och vård av olika slag? Ska detta vara ett steg i rätt riktning för jämställdheten? Jag tycker snarare att det tyder på att jämställdheten i Sverige inte är ett dugg annat än ett påklistrat skal utan verklighetsförankrat innehåll.

Här skryter vi med vårt nylanserade könsneutrala pronomen hen. Men var ska hen duscha då, om det nu har blivit så viktigt att skilja på han och hon i omklädningsrummet?

Jämställda tillsammans

Läser i NWT att brandkåren fått jämställda lokaler. Vad innebär då det? Jo, könssegregerade omklädningsrum och duschar, får vi veta. Vari ligger logiken i detta?

För mig som är en kvinna född på 1960-talet är det tämligen obegripligt med denna nymodiga, opraktiska trend att skilja på män och kvinnor. I Sverige har vi väl ändå ingen tradition av att behöva skyla oss i situationer där det är naturligt att vara naken; som vid omklädning, tvagning och vård av olika slag? Ska detta vara ett steg i rätt riktning för jämställdheten? Jag tycker snarare att det tyder på att jämställdheten i Sverige inte är ett dugg annat än ett påklistrat skal utan verklighetsförankrat innehåll.

Här skryter vi med vårt nylanserade könsneutrala pronomen hen. Men var ska hen duscha då, om det nu har blivit så viktigt att skilja på han och hon i omklädningsrummet?

Jämställda tillsammans

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.