2014-12-12 06:00

2015-01-20 23:09

Håll till vänster Svensson

REGLER FIL KAND PSYKOLOGI: Gångtrafik och karuselldörrar som socialt fenomen

GÅNGTRAFIK

Svar till Han på glasberget 10/12

År 1966 var det sista hela året det var bra att gå på höger sida, detta sett ur ett trafiksäkerhetsperspektiv. På hösten 1967 kom högertrafiken. Möjligen var det Högertrafikkommissionens största misstag att inte flytta över fotgängarna till vänster sida redan då.

I en amerikansk undersökning gällande fotgängare gående på körbana utan trottoarer fann man att hela 76 procent av de fotgängare som blev påkörda gick på höger sida. Det finns svenskar som påstår att det inte finns bestämmelser om hur gångtrafikanter skall gå, men det gör det. Trafikförordningen säger att man skall gå på vänster sida när man går på en körbana och NTF rekommenderar att man skall gå till vänster på en kombinerad gång- cykelbana. Detta gäller även om man går på en cykelbana där det saknas trottoarer vid sidan av.

Gångtrafik är ett socialt fenomen och går knappast att styra med förordningar. Förordningar som gemene man inte läser. Problemet är större än så. Varför går alla rulltrappor till höger och varför snurrar alla karuselldörrar moturs? Vi kommer ut gående till höger. Är det Boverket som är så omedvetet trafikfarliga? Lite udda kanske, men tänkvärt.

Lite lustigt blev det när vi i Mitt i city ett tag hade en rulltrappa som gick till vänster. Då kom vänner av ordning fram och protesterade. Bakåtsträvare! Vare sig du går på glasberget eller någon annan stans så fortsätt att gå till vänster. Att du då blir påhoppad kallas socialt lärande – och är problematiskt när magistrarna har fel.

Lars-Åke Andersson

Svar till Han på glasberget 10/12

År 1966 var det sista hela året det var bra att gå på höger sida, detta sett ur ett trafiksäkerhetsperspektiv. På hösten 1967 kom högertrafiken. Möjligen var det Högertrafikkommissionens största misstag att inte flytta över fotgängarna till vänster sida redan då.

I en amerikansk undersökning gällande fotgängare gående på körbana utan trottoarer fann man att hela 76 procent av de fotgängare som blev påkörda gick på höger sida. Det finns svenskar som påstår att det inte finns bestämmelser om hur gångtrafikanter skall gå, men det gör det. Trafikförordningen säger att man skall gå på vänster sida när man går på en körbana och NTF rekommenderar att man skall gå till vänster på en kombinerad gång- cykelbana. Detta gäller även om man går på en cykelbana där det saknas trottoarer vid sidan av.

Gångtrafik är ett socialt fenomen och går knappast att styra med förordningar. Förordningar som gemene man inte läser. Problemet är större än så. Varför går alla rulltrappor till höger och varför snurrar alla karuselldörrar moturs? Vi kommer ut gående till höger. Är det Boverket som är så omedvetet trafikfarliga? Lite udda kanske, men tänkvärt.

Lite lustigt blev det när vi i Mitt i city ett tag hade en rulltrappa som gick till vänster. Då kom vänner av ordning fram och protesterade. Bakåtsträvare! Vare sig du går på glasberget eller någon annan stans så fortsätt att gå till vänster. Att du då blir påhoppad kallas socialt lärande – och är problematiskt när magistrarna har fel.

Lars-Åke Andersson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.