2014-12-11 06:00

2015-01-20 23:09

Ge oss gratis mensskydd

RÄTTVISA: En stor utgift som männen slipperJohanna

Varje månad måste jag och miljontals andra kvinnor köpa mensskydd. Detta utgör en stor kostnad för många kvinnor. En kostnad som män inte har, någonsin i sina liv.

Jag har inte valt att ha mens. Det är en del av att vara kvinna. Sedan straffas jag med att behöva betala en massa pengar för bindor, tamponger och huvudvärkstabletter. Att gå runt och blöda utan något skydd är för de flesta inget alternativ. Ansvaret läggs då på den enskilda kvinnan. Det blir väldigt mycket pengar eftersom en kvinna har mens en gång i månaden i cirka 35 år. Det innebär en fast utgift för något som det motsatta könet slipper. Löneskillnaden mellan kvinnor och män är redan stor. Män får ofta mer lön för samma arbete, just för att de är män. Sedan måste kvinnor stå för ytterligare en kostnad som gör att de får mindre pengar kvar i plånboken.

Jag är medveten om att vissa kan tycka att mina argument är orimliga, för män måste ju raka sig. Men att jämföra rakning med mens är fel. Att inte raka sig går utmärkt, det är faktiskt modernt nuförtiden. Dessutom rakar kvinnor sig också, inte alltid för att de vill utan för att samhället förväntar sig det.

I framtiden vill jag som kvinna inte behöva betala för mensskydd eftersom det är inte något jag har valt att ha, utan det är en del av naturen. Subventionerat mensskydd är då också ett alternativ. Jag är positiv till alternativa mensskydd som är miljövänliga, till exempel menskopp som kan hålla i tio år. Då skulle utgiften för staten inte bli lika hög.

Gratis mensskydd skulle ge ett mer rättvist samhälle. Det är såklart inte lösningen på dagens ojämlika samhälle, men jag tror att det är en bit på vägen. Så öppna ögonen alla politiker, det är dags för förändring.

Varje månad måste jag och miljontals andra kvinnor köpa mensskydd. Detta utgör en stor kostnad för många kvinnor. En kostnad som män inte har, någonsin i sina liv.

Jag har inte valt att ha mens. Det är en del av att vara kvinna. Sedan straffas jag med att behöva betala en massa pengar för bindor, tamponger och huvudvärkstabletter. Att gå runt och blöda utan något skydd är för de flesta inget alternativ. Ansvaret läggs då på den enskilda kvinnan. Det blir väldigt mycket pengar eftersom en kvinna har mens en gång i månaden i cirka 35 år. Det innebär en fast utgift för något som det motsatta könet slipper. Löneskillnaden mellan kvinnor och män är redan stor. Män får ofta mer lön för samma arbete, just för att de är män. Sedan måste kvinnor stå för ytterligare en kostnad som gör att de får mindre pengar kvar i plånboken.

Jag är medveten om att vissa kan tycka att mina argument är orimliga, för män måste ju raka sig. Men att jämföra rakning med mens är fel. Att inte raka sig går utmärkt, det är faktiskt modernt nuförtiden. Dessutom rakar kvinnor sig också, inte alltid för att de vill utan för att samhället förväntar sig det.

I framtiden vill jag som kvinna inte behöva betala för mensskydd eftersom det är inte något jag har valt att ha, utan det är en del av naturen. Subventionerat mensskydd är då också ett alternativ. Jag är positiv till alternativa mensskydd som är miljövänliga, till exempel menskopp som kan hålla i tio år. Då skulle utgiften för staten inte bli lika hög.

Gratis mensskydd skulle ge ett mer rättvist samhälle. Det är såklart inte lösningen på dagens ojämlika samhälle, men jag tror att det är en bit på vägen. Så öppna ögonen alla politiker, det är dags för förändring.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.