2012-04-04 07:30

2015-01-13 15:35

Så uppstod barnfattigdomen

ekonomi: Inflationen åt upp löneutvecklingen

Det har skrivits en del och sagts en massa i debatterna i tv om orsakerna till hur det är nu beträffande barnfattigdom. En del av orsakerna har en historisk förklaring, som bör framhållas nu när olika politiker försöker skaffa billiga röstpoäng.

Jag, och många som jag har frågat, undrar över hur man i början av 70-talet med en enkel medellön kunde klara familjeförsörjningen för fyra personer i vilken också ingick villa, bil, tv och utlandsresor. I dag behövs minst två medellöner för att göra det. Detta medför, om man skiljer sig, att man bara har en lön att leva på. Då får åtminstone en del ensamstående föräldrar svårt att få ekonomin att gå ihop. Om denna förälder dessutom inte har något arbete blir situationen än svårare.

Förklaringen till såväl den försämrade betalningsförmågan med en lön och svårigheterna att hitta arbeten ligger delvis i den löneutveckling som fackföreningarna bidrog med mellan 1976 och 1996. Den som tjänade 4 000 kronor i månaden 1976 fick 1996 ut cirka 17 000 i sitt lönekuvert, detta enligt Dagens Nyheter 25/3. Problemet var bara att inflationen hade ätit upp hela värdet av löneökningen. Men denna löneuppgång gav inte bara ett nollvärde för löntagarna i lönekuvertet – den orsakade också kostnadskriser för företagen, som tvingades rationalisera för att klara konkurrensen, eller flytta sin tillverkning utomlands. Därmed försvann också en mängd arbetstillfällen till låglöneländer.

Det är så att säga till att ha bundit ris åt egen rygg.

Man får leva på hoppet

Det har skrivits en del och sagts en massa i debatterna i tv om orsakerna till hur det är nu beträffande barnfattigdom. En del av orsakerna har en historisk förklaring, som bör framhållas nu när olika politiker försöker skaffa billiga röstpoäng.

Jag, och många som jag har frågat, undrar över hur man i början av 70-talet med en enkel medellön kunde klara familjeförsörjningen för fyra personer i vilken också ingick villa, bil, tv och utlandsresor. I dag behövs minst två medellöner för att göra det. Detta medför, om man skiljer sig, att man bara har en lön att leva på. Då får åtminstone en del ensamstående föräldrar svårt att få ekonomin att gå ihop. Om denna förälder dessutom inte har något arbete blir situationen än svårare.

Förklaringen till såväl den försämrade betalningsförmågan med en lön och svårigheterna att hitta arbeten ligger delvis i den löneutveckling som fackföreningarna bidrog med mellan 1976 och 1996. Den som tjänade 4 000 kronor i månaden 1976 fick 1996 ut cirka 17 000 i sitt lönekuvert, detta enligt Dagens Nyheter 25/3. Problemet var bara att inflationen hade ätit upp hela värdet av löneökningen. Men denna löneuppgång gav inte bara ett nollvärde för löntagarna i lönekuvertet – den orsakade också kostnadskriser för företagen, som tvingades rationalisera för att klara konkurrensen, eller flytta sin tillverkning utomlands. Därmed försvann också en mängd arbetstillfällen till låglöneländer.

Det är så att säga till att ha bundit ris åt egen rygg.

Man får leva på hoppet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.
null
null
null

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.