2018-10-11 06:00

2018-10-11 06:00

Sätt stopp för religiösa friskolor

Debatt: Humanisterna

Humanisterna vill ha ett stopp för religiösa friskolor och anser att skolmiljön ska vara fri från ensidig religiös påverkan så att barnen kan lära sig att tänka både och, skriver Hans Kleine.

Uppväxten är en viktig period i barnens liv. Vi som vuxna ska inte påverka den så att barnen, när de är stora, tittar tillbaka och tycker att de har missat viktiga saker och aldrig fått tänka fritt då de från början blivit styrda i en viss riktning. Vi ska inte begränsa våra barn mer än att vi ska skydda dem från verkliga, reella faror.

En gemensam offentlig skola bygger på den tanken: Att ge alla barn möjlighet att få samma kunskap och erfarenheter. Sociala bakgrunder och hemmiljön har dock en stor påverkan som kan skilja sig mellan olika individer. Det är viktigt att barn inte växer upp i en begränsande miljö utan att de får möta människor med andra tankar, andra idéer om livet och andra livsåskådningar.

Ju mer särpräglad hemmiljö desto viktigare blir det att det finns förutsättningar för att även ta del av andra sätt att tänka och leva. Detta är en förutsättning för att man ska kunna bli en självtänkande kritisk vuxen individ som kan fatta sina egna beslut, ta ansvar för sitt liv och delta konstruktivt i samhället.

Skolorna har i detta en unik roll för att öppna upp och skapa utrymme för självständigt tänkande och fria livsval. De skolor som i sin dagliga undervisning istället matar in en specifik livsåskådning och begränsar öppenheten hindrar barnen i sin egen rätt till religionsfrihet och i det långa loppet i deras allsidiga utveckling.

Det är därför att skolmiljön ska vara fri från ensidig påverkan både när det gäller politik, religion och livsåskådning. Humanisterna vill ha ett stopp för religiösa friskolor och anser att skolmiljön ska vara fri från ensidig religiös påverkan så att barnen kan lära sig att tänka både och, att barnen kan se skillnader, likheter och nyanserna,

Det finns ett starkt folkligt stöd för detta. Mer än två tredjedelar av väljarna vill stoppa religiösa friskolor. Detta framkom både vid opinionsundersökning i mars 2018 (SVT/Novus) och i februari 2017 (Humanisterna/Novus). Bland de politiska partierna finns olika åsikter. Två stycken vill stoppa konfessionella friskolor, två vill tillåta som i dag, två vill tillåta men få bättre kontroll. Och två stycken vill tillåta men stoppa nyetablering.

Hans Kleine

Ordförande, Humanisterna Värmland

Uppväxten är en viktig period i barnens liv. Vi som vuxna ska inte påverka den så att barnen, när de är stora, tittar tillbaka och tycker att de har missat viktiga saker och aldrig fått tänka fritt då de från början blivit styrda i en viss riktning. Vi ska inte begränsa våra barn mer än att vi ska skydda dem från verkliga, reella faror.

En gemensam offentlig skola bygger på den tanken: Att ge alla barn möjlighet att få samma kunskap och erfarenheter. Sociala bakgrunder och hemmiljön har dock en stor påverkan som kan skilja sig mellan olika individer. Det är viktigt att barn inte växer upp i en begränsande miljö utan att de får möta människor med andra tankar, andra idéer om livet och andra livsåskådningar.

Ju mer särpräglad hemmiljö desto viktigare blir det att det finns förutsättningar för att även ta del av andra sätt att tänka och leva. Detta är en förutsättning för att man ska kunna bli en självtänkande kritisk vuxen individ som kan fatta sina egna beslut, ta ansvar för sitt liv och delta konstruktivt i samhället.

Skolorna har i detta en unik roll för att öppna upp och skapa utrymme för självständigt tänkande och fria livsval. De skolor som i sin dagliga undervisning istället matar in en specifik livsåskådning och begränsar öppenheten hindrar barnen i sin egen rätt till religionsfrihet och i det långa loppet i deras allsidiga utveckling.

Det är därför att skolmiljön ska vara fri från ensidig påverkan både när det gäller politik, religion och livsåskådning. Humanisterna vill ha ett stopp för religiösa friskolor och anser att skolmiljön ska vara fri från ensidig religiös påverkan så att barnen kan lära sig att tänka både och, att barnen kan se skillnader, likheter och nyanserna,

Det finns ett starkt folkligt stöd för detta. Mer än två tredjedelar av väljarna vill stoppa religiösa friskolor. Detta framkom både vid opinionsundersökning i mars 2018 (SVT/Novus) och i februari 2017 (Humanisterna/Novus). Bland de politiska partierna finns olika åsikter. Två stycken vill stoppa konfessionella friskolor, två vill tillåta som i dag, två vill tillåta men få bättre kontroll. Och två stycken vill tillåta men stoppa nyetablering.

Hans Kleine

Ordförande, Humanisterna Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.