2018-09-12 06:00

2018-09-12 06:00

Nej till provborrning efter metaller

Debatt: Dalsland

Värdet för de fastigheter som berörs vid ett tillstånd till provborrning kommer att falla, för vem vill köpa en jord eller skogsfastighet, hus eller fritidshus på mark som kanske blir en gruva, skriver Lars Ottosson.

LRF:s kommungrupp i Åmål välkomnar det nej som Åmål, Bengtsfors samt Dals-Eds kommuner gett vad det gäller Odin Metalls ansökan om provborrning efter metaller. Orsaken är att konsekvenserna för markägare är kännbara om tillstånd ges samt att ersättningen till markägare samt kommun vid eventuell framtida gruvdrift är mycket blygsam.

Värdet för de fastigheter som berörs vid ett tillstånd till provborrning kommer att falla, för vem vill köpa en jord eller skogsfastighet, hus eller fritidshus på mark som kanske blir en gruva. Risken är uppenbar att när ett tillstånd för provborrning ges läggs en död hand över området.

Kostnaden för ett tillstånd är i dag 500 kronor för 2 000 hektar vilket innebär att det kostar cirka 22 000 kronor att söka tillstånd för att få provborra i hela Åmåls kommun. Så denna kostnad avskräcker ingen att söka ett tillstånd.

Sverige har en mycket generös minerallag. Om en brytning startas är ersättningen till markägare och stat 0,2 procent av malmvärdet. Det kan jämföras med andra länder där det i Australien är 7 procent, Ghana 5 procent, Kongo 3 procent. Detta i kombination med att Sverige har en väl utbyggd infrastruktur samt att det kommunala ansvaret är stort vad det gäller att bekosta en fungerande infrastruktur gör att det är attraktivt att starta en gruva i Sverige.

IF Metall anser att det är tragiskt att kommunerna säger nej. Orsaken är bland annat att IF Metall anser att Sverige ska delta i den gröna omställningen samt att det kan skapas arbetstillfällen.

Att Sverige ska delta i den gröna omställningen tycker LRF är viktigt. Men det vore bättre att vi använde jord och skog till att producera mat och fossilfri energi där de flesta aktörerna är bolag som har sitt säte i Sverige än att låta utländska bolag expropriera egendom i Sverige.

När det gäller arbetstillfällen kan dessa ökas kraftigt inom de gröna näringarna om vi bättre utnyttjar de produktionsresurser vi har i form av jord och skog. Men för att detta ska ske krävs det politiska beslut bland annat vad det gäller självförsörjningsgrad av mat samt produktion av svenska fossilfria drivmedel.

Om gruvdrift kan anses bidra till en grön omställning är en fråga som borde utredas närmare.

för LRF i Åmål

Lars Ottosson

LRF:s kommungrupp i Åmål välkomnar det nej som Åmål, Bengtsfors samt Dals-Eds kommuner gett vad det gäller Odin Metalls ansökan om provborrning efter metaller. Orsaken är att konsekvenserna för markägare är kännbara om tillstånd ges samt att ersättningen till markägare samt kommun vid eventuell framtida gruvdrift är mycket blygsam.

Värdet för de fastigheter som berörs vid ett tillstånd till provborrning kommer att falla, för vem vill köpa en jord eller skogsfastighet, hus eller fritidshus på mark som kanske blir en gruva. Risken är uppenbar att när ett tillstånd för provborrning ges läggs en död hand över området.

Kostnaden för ett tillstånd är i dag 500 kronor för 2 000 hektar vilket innebär att det kostar cirka 22 000 kronor att söka tillstånd för att få provborra i hela Åmåls kommun. Så denna kostnad avskräcker ingen att söka ett tillstånd.

Sverige har en mycket generös minerallag. Om en brytning startas är ersättningen till markägare och stat 0,2 procent av malmvärdet. Det kan jämföras med andra länder där det i Australien är 7 procent, Ghana 5 procent, Kongo 3 procent. Detta i kombination med att Sverige har en väl utbyggd infrastruktur samt att det kommunala ansvaret är stort vad det gäller att bekosta en fungerande infrastruktur gör att det är attraktivt att starta en gruva i Sverige.

IF Metall anser att det är tragiskt att kommunerna säger nej. Orsaken är bland annat att IF Metall anser att Sverige ska delta i den gröna omställningen samt att det kan skapas arbetstillfällen.

Att Sverige ska delta i den gröna omställningen tycker LRF är viktigt. Men det vore bättre att vi använde jord och skog till att producera mat och fossilfri energi där de flesta aktörerna är bolag som har sitt säte i Sverige än att låta utländska bolag expropriera egendom i Sverige.

När det gäller arbetstillfällen kan dessa ökas kraftigt inom de gröna näringarna om vi bättre utnyttjar de produktionsresurser vi har i form av jord och skog. Men för att detta ska ske krävs det politiska beslut bland annat vad det gäller självförsörjningsgrad av mat samt produktion av svenska fossilfria drivmedel.

Om gruvdrift kan anses bidra till en grön omställning är en fråga som borde utredas närmare.

för LRF i Åmål

Lars Ottosson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.