2018-08-11 06:00

2018-08-11 06:00

Ett tydligt val i höst

Debatt: Politik

Vi i Ung vänster anser att Sverige behöver ett tydligt vänsteralternativ nu i höst som inte tvekar att stå upp för jämlikhet och en solidarisk fördelningspolitik som gynnar alla – inte bara de rikaste, skriver Elias Storm och Henning Ewald.

När svenska väljare lägger sina röster den nionde september råder det ingen tvekan om vad som står på spel. Vi har under de senaste åren sett en förskjutning i debatten där högerns „hårdare tag”, rasism mot dem som är på flykt och kortsiktiga lösningar på Sveriges utmaningar har tagit allt mer utrymme; det i stället för långsiktig välfärdspolitik som gynnar oss alla.

Välfärden har i dag stora brister, vilket bland annat uttrycker sig i nedlagda BB-centraler och ökad stress för arbetare inom vård och omsorg. Samtidigt ser vi hur Socialdemokraterna inte vågar driva en offensiv politik som värnar om det allmänna och vanligt folk utan faller platt för krav från högern och näringslivet – som inte vill något hellre än sko sig på våra skattepengar och försämra arbetares villkor.

Det syns inte minst i partiets uttalade ambitioner att gå vidare med en lagstiftning om begränsningar av strejkrätten – något som kraftigt skulle försvaga löntagares rättigheter och inflytande över sitt eget arbete. Vi i Ung vänster anser att Sverige behöver ett tydligt vänsteralternativ nu i höst som inte tvekar att stå upp för jämlikhet och en solidarisk fördelningspolitik som gynnar alla – inte bara de rikaste.

Vi i Ung vänster vill se en förändrad politik: Vi delar Vänsterpartiets ambition att kräva tillbaka de pengar som stulits från det gemensamma av stora välfärdsföretag och gått till skattesmitare. Medan högern utmålar flyktingar och arbetslösa bidragstagare som en belastning på Sveriges välfärd ser vi de verkliga problemen som Sverige står inför: ökade ekonomiska klyftor och utarmad välfärd då skattesystemet är riggat för de rika och välfärdsföretag kan ta ut obegränsad vinst, en miljökris som kräver en snabb omställning till förnybara energikällor och ökad utsatthet och psykisk ohälsa bland unga då allt fler har osäkra jobb och bostadspriserna är skyhöga.

Alternativen är tydliga: antingen högerns försämrade välfärd, osäkra låglönejobb och fortsatta vinstuttag för oseriösa välfärdsföretag, eller vänsterns upprustade välfärd genom ökad beskattning av de allra rikaste, gröna omställning för ett hållbart samhälle och politik för att allas behov skall tillgodoses – inte bara storföretagens.

Elias Storm

Henning Ewald

Ung Vänster Karlstad

När svenska väljare lägger sina röster den nionde september råder det ingen tvekan om vad som står på spel. Vi har under de senaste åren sett en förskjutning i debatten där högerns „hårdare tag”, rasism mot dem som är på flykt och kortsiktiga lösningar på Sveriges utmaningar har tagit allt mer utrymme; det i stället för långsiktig välfärdspolitik som gynnar oss alla.

Välfärden har i dag stora brister, vilket bland annat uttrycker sig i nedlagda BB-centraler och ökad stress för arbetare inom vård och omsorg. Samtidigt ser vi hur Socialdemokraterna inte vågar driva en offensiv politik som värnar om det allmänna och vanligt folk utan faller platt för krav från högern och näringslivet – som inte vill något hellre än sko sig på våra skattepengar och försämra arbetares villkor.

Det syns inte minst i partiets uttalade ambitioner att gå vidare med en lagstiftning om begränsningar av strejkrätten – något som kraftigt skulle försvaga löntagares rättigheter och inflytande över sitt eget arbete. Vi i Ung vänster anser att Sverige behöver ett tydligt vänsteralternativ nu i höst som inte tvekar att stå upp för jämlikhet och en solidarisk fördelningspolitik som gynnar alla – inte bara de rikaste.

Vi i Ung vänster vill se en förändrad politik: Vi delar Vänsterpartiets ambition att kräva tillbaka de pengar som stulits från det gemensamma av stora välfärdsföretag och gått till skattesmitare. Medan högern utmålar flyktingar och arbetslösa bidragstagare som en belastning på Sveriges välfärd ser vi de verkliga problemen som Sverige står inför: ökade ekonomiska klyftor och utarmad välfärd då skattesystemet är riggat för de rika och välfärdsföretag kan ta ut obegränsad vinst, en miljökris som kräver en snabb omställning till förnybara energikällor och ökad utsatthet och psykisk ohälsa bland unga då allt fler har osäkra jobb och bostadspriserna är skyhöga.

Alternativen är tydliga: antingen högerns försämrade välfärd, osäkra låglönejobb och fortsatta vinstuttag för oseriösa välfärdsföretag, eller vänsterns upprustade välfärd genom ökad beskattning av de allra rikaste, gröna omställning för ett hållbart samhälle och politik för att allas behov skall tillgodoses – inte bara storföretagens.

Elias Storm

Henning Ewald

Ung Vänster Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.