2018-08-09 06:00

2018-08-09 06:00

Reparera ett system som inte fungerar

Replik: Gymnasielagen

För oss handlar inte rättssäkerhet alltid om att lagar måste beredas i flera år, utan om att reparera det system som i dag uppenbarligen inte fungerar, skriver Rebecka Forsberg och Axel Lundholm Ericson.

Svar till Marléne Lund Kopparklint och Patrick Benabou (NWT 31/7)

Marléne Lund Kopparklint (M) och Patrick Benabou (M) kritiserar i NWT den nya så kallade gymnasielagen, som kommit till i syfte att låta 9 000 ensamkommande unga få en ny chans att stanna i Sverige. Att Moderaterna inte vill ge dessa ungdomar en chans att stanna här är sedan tidigare känt, det är dock inte en anledning för moderata representanter att fara med osanningar om gymnasielagen.

I Karlstad bor 45 ungdomar som tack vare den nya lagen kommer få chansen att söka till gymnasiet under hösten. Utan lagen hade de utvisats ut ur det land som under tre år varit deras hem, där de under tiden de väntat på besked om uppehållstillstånd har hunnit rota sig här. Några av dessa ungdomar tvingas på grund av brist på alternativ sova i tält. Detta då Moderaterna och Socialdemokraterna i Karlstad röstade emot att ungdomarna som fyllt 18 skulle få bo kvar i kommunens HVB-hem. Att moderata företrädare istället vill skylla ungdomarnas hemlöshet på den nya lagen är inget annat än hyckleri.

Moderaterna skriver att ett nej alltid borde vara ett nej, och vi håller med om att det allra bästa vore om människor som söker asyl i Sverige snabbt kan få veta om de får stanna eller inte. Allra bäst vore det om man kunde söka asyl och få besked redan på den svenska ambassaden i Syrien, Afghanistan eller Iran, så att de som flyr slipper ta de långa och farliga resorna över Medelhavet.

Detta framförallt för att vi med snabbare handläggningstider skulle kunna undvika den situation vi befinner oss i idag, där barn och unga får vänta i år på att få sina besked, för att sedan riskera att utvisas efter att de hunnit göra Sverige till sitt hem. Att många i dag får sitt nej först efter tre år anser dock inte vi är ett medmänskligt sätt att behandla de unga som sedan 2015 har kommit att bli våra vänner, skolkamrater och familjemedlemmar. Det är just därför Miljöpartiet var med och drev igenom gymnasielagen – för att de som drabbats av orimligt långa handläggningstider skall få en ny chans att stanna i Sverige och bygga en säker framtid här.

En sak Lund Kopparklint och Benabou har rätt i är dock att lagen togs fram hastigt. Den togs fram hastigt för att de berörda ungdomarna annars hade blivit utvisade ur landet. För oss handlar inte rättssäkerhet alltid om att lagar måste beredas i flera år, utan om att reparera det system som i dag uppenbarligen inte fungerar. Moderaterna vill kasta skugga över regeringen och Centerpartiet, men frågan borde egentligen bollas tillbaka till er – vad är det som är rättssäkert med att Sverige i dag, utan gymnasielagen hade tvingats utvisa 9 000 ensamkommande unga människor som om de hade fått svar direkt, hade fått stanna i Sverige?

Moderaterna är rädda för att vi låter känslorna styra politiken. Vi är rädda för politiker utan känslor. Gymnasielagen ger unga en chans att äntligen få pusta ut och bygga sina liv i trygghet och säkerhet. Men vi i Grön Ungdom kommer inte nöja oss här. Vi kommer aldrig sluta kämpa för medmänsklighet och solidaritet.

Rebecka Forsberg

Språkrör, Grön Ungdom Väst

Axel Lundholm Ericson

Språkrör, Grön Ungdom Värmland

Svar till Marléne Lund Kopparklint och Patrick Benabou (NWT 31/7)

Marléne Lund Kopparklint (M) och Patrick Benabou (M) kritiserar i NWT den nya så kallade gymnasielagen, som kommit till i syfte att låta 9 000 ensamkommande unga få en ny chans att stanna i Sverige. Att Moderaterna inte vill ge dessa ungdomar en chans att stanna här är sedan tidigare känt, det är dock inte en anledning för moderata representanter att fara med osanningar om gymnasielagen.

I Karlstad bor 45 ungdomar som tack vare den nya lagen kommer få chansen att söka till gymnasiet under hösten. Utan lagen hade de utvisats ut ur det land som under tre år varit deras hem, där de under tiden de väntat på besked om uppehållstillstånd har hunnit rota sig här. Några av dessa ungdomar tvingas på grund av brist på alternativ sova i tält. Detta då Moderaterna och Socialdemokraterna i Karlstad röstade emot att ungdomarna som fyllt 18 skulle få bo kvar i kommunens HVB-hem. Att moderata företrädare istället vill skylla ungdomarnas hemlöshet på den nya lagen är inget annat än hyckleri.

Moderaterna skriver att ett nej alltid borde vara ett nej, och vi håller med om att det allra bästa vore om människor som söker asyl i Sverige snabbt kan få veta om de får stanna eller inte. Allra bäst vore det om man kunde söka asyl och få besked redan på den svenska ambassaden i Syrien, Afghanistan eller Iran, så att de som flyr slipper ta de långa och farliga resorna över Medelhavet.

Detta framförallt för att vi med snabbare handläggningstider skulle kunna undvika den situation vi befinner oss i idag, där barn och unga får vänta i år på att få sina besked, för att sedan riskera att utvisas efter att de hunnit göra Sverige till sitt hem. Att många i dag får sitt nej först efter tre år anser dock inte vi är ett medmänskligt sätt att behandla de unga som sedan 2015 har kommit att bli våra vänner, skolkamrater och familjemedlemmar. Det är just därför Miljöpartiet var med och drev igenom gymnasielagen – för att de som drabbats av orimligt långa handläggningstider skall få en ny chans att stanna i Sverige och bygga en säker framtid här.

En sak Lund Kopparklint och Benabou har rätt i är dock att lagen togs fram hastigt. Den togs fram hastigt för att de berörda ungdomarna annars hade blivit utvisade ur landet. För oss handlar inte rättssäkerhet alltid om att lagar måste beredas i flera år, utan om att reparera det system som i dag uppenbarligen inte fungerar. Moderaterna vill kasta skugga över regeringen och Centerpartiet, men frågan borde egentligen bollas tillbaka till er – vad är det som är rättssäkert med att Sverige i dag, utan gymnasielagen hade tvingats utvisa 9 000 ensamkommande unga människor som om de hade fått svar direkt, hade fått stanna i Sverige?

Moderaterna är rädda för att vi låter känslorna styra politiken. Vi är rädda för politiker utan känslor. Gymnasielagen ger unga en chans att äntligen få pusta ut och bygga sina liv i trygghet och säkerhet. Men vi i Grön Ungdom kommer inte nöja oss här. Vi kommer aldrig sluta kämpa för medmänsklighet och solidaritet.

Rebecka Forsberg

Språkrör, Grön Ungdom Väst

Axel Lundholm Ericson

Språkrör, Grön Ungdom Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.