2018-07-17 06:00

2018-07-17 06:00

Uselt vårdavtal tecknat

Debatt: Årjängs kommun

Vi ser fördelar med privat vård. Det krävs dock kompetenta inköpare och kvalitetsuppföljare, skriver Börje Liviken och Mikael Olsson.

Årjängs kommun har Kvarnåsen i Årjäng och Solgården i Töcksfors som äldreboende. Båda drivs av det privata bolaget Förenade Care. Det har framförts kritik mot företaget angående undermålig ledning och planering vilket drabbat personalen på ett oacceptabelt sätt. Vi kan konstatera att vårdtagarna varit mycket nöjda med vårdkvaliteten.

Avtalet mellan Årjängs kommun och Förenade Care har innefattat en minimibemanningsplan som Förenade Care åtog sig ha. Detta har Förenade Care inte uppfyllt utan har underlåtit att anställa full bemanning. Straffet för att underlåta full bemanning har varit 5 000 kronor i böter/heltidstjänst. Detta är en löjligt låg bestraffning för en besparing på cirka 50 000 kronor. Detta har lett till en otillbörlig arbetsbelastning.

Hur kan Årjängs kommun teckna ett sådant uselt avtal? Varför har det inte skett någon kvalitetsuppföljning värd namnet från kommunens sida? Socialdemokraterna har nu som alltid sagt att detta är det privata företagets fel och vi behöver lägga om till kommunal drift.

Bra och dålig kvalitet kan förekomma i både privat och kommunal regi. Det åligger kommunen att kvalitetssäkra i båda fallen. Vi tror inte det är lättare för kommunala granskare att sätta press på de egna kollegorna utan borde vara lättare att sätta press på ett externt företag om kompetensen finns. Vi ser fördelar med privat vård. Det krävs dock kompetenta inköpare och kvalitetsuppföljare, det behövs oavsett företagsform.

Vi ser beroende på åldrande befolkning ett ökat behov av äldreboende både i Årjäng och i Töcksfors . Vi stöder även att bygga äldreboenden på de mindre orterna Lennartsfors, Sillerud och så vidare.

Moderaterna i Årjäng

Börje Liviken

Ordförande

Mikael Olsson

Vice Ordförande

Årjängs kommun har Kvarnåsen i Årjäng och Solgården i Töcksfors som äldreboende. Båda drivs av det privata bolaget Förenade Care. Det har framförts kritik mot företaget angående undermålig ledning och planering vilket drabbat personalen på ett oacceptabelt sätt. Vi kan konstatera att vårdtagarna varit mycket nöjda med vårdkvaliteten.

Avtalet mellan Årjängs kommun och Förenade Care har innefattat en minimibemanningsplan som Förenade Care åtog sig ha. Detta har Förenade Care inte uppfyllt utan har underlåtit att anställa full bemanning. Straffet för att underlåta full bemanning har varit 5 000 kronor i böter/heltidstjänst. Detta är en löjligt låg bestraffning för en besparing på cirka 50 000 kronor. Detta har lett till en otillbörlig arbetsbelastning.

Hur kan Årjängs kommun teckna ett sådant uselt avtal? Varför har det inte skett någon kvalitetsuppföljning värd namnet från kommunens sida? Socialdemokraterna har nu som alltid sagt att detta är det privata företagets fel och vi behöver lägga om till kommunal drift.

Bra och dålig kvalitet kan förekomma i både privat och kommunal regi. Det åligger kommunen att kvalitetssäkra i båda fallen. Vi tror inte det är lättare för kommunala granskare att sätta press på de egna kollegorna utan borde vara lättare att sätta press på ett externt företag om kompetensen finns. Vi ser fördelar med privat vård. Det krävs dock kompetenta inköpare och kvalitetsuppföljare, det behövs oavsett företagsform.

Vi ser beroende på åldrande befolkning ett ökat behov av äldreboende både i Årjäng och i Töcksfors . Vi stöder även att bygga äldreboenden på de mindre orterna Lennartsfors, Sillerud och så vidare.

Moderaterna i Årjäng

Börje Liviken

Ordförande

Mikael Olsson

Vice Ordförande

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.