2018-07-12 06:00

2018-07-12 06:00

Vänsterpartiet avviker från verkligheten

Replik: Karlstads kommun

Att Vänsterpartiet väljer att åter igen lyfta fram en skrift, som har som ledande tes att Frimurarna styr, ger bilden av ett sekteristiskt tänkande i partiet, skriver Liberalernas i Karlstad kommunfullmäktigegrupp.

Svar till Vänsterpartiets i Karlstad fullmäktigegrupp (NWT 21/6)

Vänsterpartiet i Karlstad fortsätter med sitt svar på vår debattartikel på den redan inslagna vägen. Vänsterpartiet har en uppfattning om var beslut fattas som avviker från verkligheten.

Kommunfullmäktige är Karlstads kommuns högst beslutande organ. Här fattas de beslut som är övergripande för kommunen och koncernen av de folkvalda ledamöterna. Vänsterpartiet vill förmedla en bild av att det finns en dold agenda bakom dessa beslut.

Vänsterpartiet beskriver i svepande ordalag ”Göteborgsandan” och mycket kan sägas om det av Vänsterpartiet och Socialdemokraterna styrda Göteborg. Men att Vänsterpartiet i Karlstad kritiserar det klimat och styre som partikollegorna i röda Göteborg har skapat bör väl helst avhandlas där.

I debatten om Skutberget använder man den s k ”forskargruppen” som lobbyister, för att sprida bilden av att politiska processer i Karlstads kommun inte är bra och säkra. I etableringen av Muminvärlden gör Vänsterpartiet allt för att få processen att uppfattas som misstänkt och fördold. Det trots beslut i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att Karlstads kommun ska gå vidare i sina relationer med bolaget bakom satsningen. Karlstad är mitt uppe i en planprocess för den planändring som behövs, ett arbete som fullmäktige har beslutat ska genomföras.

Det vi inte förstår är hur Vänsterpartiet vill att relationen mellan näringsliv och kommun ska se ut. Vill Vänsterpartiet att kommunstyrelsen ska fatta beslut om vilka företag som ska få prata med kommunen och vilka som inte ska få det? Att en kommitté ska utreda vilka företag som ska investera i kommunen och sedan bestämma formerna för detta? Att näringslivet inte fungerar på det sättet är tydligen ett mindre problem för ett parti som vill ha ett så ofritt företagande som möjligt.

Nätverk och skuggstrukturer är ingen rapport, det är en bok. Analyserna och slutsatserna har, som vi förstått, inte prövats eller granskats och kan därmed inte heller tillmätas mer vikt än andra partsinlagor. Att Vänsterpartiet väljer att åter igen lyfta fram en skrift, som har som ledande tes att Frimurarna styr, ger bilden av ett sekteristiskt tänkande i partiet.

I vårt tidigare inlägg ställde vi er en rad frågor. Några har ni delvis besvarat, andra inte. Vi ställer några av de obesvarade frågorna igen. Ni kanske inte vill svara oss, men väljarna förtjänar att få veta vad Vänsterpartiet anser att det är för kultur ni är rädda för har utvecklats i kommunen? Samt om det är ett tillfälligt misstag eller om Vänsterpartiet i likhet med bl a Donald Trump kommer fortsätta använda populistisk retorik och måla upp hotbilder som inte finns?

Liberalernas i Karlstad kommunfullmäktigegrupp

Niklas Wikström

Malin Hedberg

Robert Andersson

Eva Wikström Hallonsten

Henrik Lindblom

Ann-Katrin Gyllsten

Svar till Vänsterpartiets i Karlstad fullmäktigegrupp (NWT 21/6)

Vänsterpartiet i Karlstad fortsätter med sitt svar på vår debattartikel på den redan inslagna vägen. Vänsterpartiet har en uppfattning om var beslut fattas som avviker från verkligheten.

Kommunfullmäktige är Karlstads kommuns högst beslutande organ. Här fattas de beslut som är övergripande för kommunen och koncernen av de folkvalda ledamöterna. Vänsterpartiet vill förmedla en bild av att det finns en dold agenda bakom dessa beslut.

Vänsterpartiet beskriver i svepande ordalag ”Göteborgsandan” och mycket kan sägas om det av Vänsterpartiet och Socialdemokraterna styrda Göteborg. Men att Vänsterpartiet i Karlstad kritiserar det klimat och styre som partikollegorna i röda Göteborg har skapat bör väl helst avhandlas där.

I debatten om Skutberget använder man den s k ”forskargruppen” som lobbyister, för att sprida bilden av att politiska processer i Karlstads kommun inte är bra och säkra. I etableringen av Muminvärlden gör Vänsterpartiet allt för att få processen att uppfattas som misstänkt och fördold. Det trots beslut i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att Karlstads kommun ska gå vidare i sina relationer med bolaget bakom satsningen. Karlstad är mitt uppe i en planprocess för den planändring som behövs, ett arbete som fullmäktige har beslutat ska genomföras.

Det vi inte förstår är hur Vänsterpartiet vill att relationen mellan näringsliv och kommun ska se ut. Vill Vänsterpartiet att kommunstyrelsen ska fatta beslut om vilka företag som ska få prata med kommunen och vilka som inte ska få det? Att en kommitté ska utreda vilka företag som ska investera i kommunen och sedan bestämma formerna för detta? Att näringslivet inte fungerar på det sättet är tydligen ett mindre problem för ett parti som vill ha ett så ofritt företagande som möjligt.

Nätverk och skuggstrukturer är ingen rapport, det är en bok. Analyserna och slutsatserna har, som vi förstått, inte prövats eller granskats och kan därmed inte heller tillmätas mer vikt än andra partsinlagor. Att Vänsterpartiet väljer att åter igen lyfta fram en skrift, som har som ledande tes att Frimurarna styr, ger bilden av ett sekteristiskt tänkande i partiet.

I vårt tidigare inlägg ställde vi er en rad frågor. Några har ni delvis besvarat, andra inte. Vi ställer några av de obesvarade frågorna igen. Ni kanske inte vill svara oss, men väljarna förtjänar att få veta vad Vänsterpartiet anser att det är för kultur ni är rädda för har utvecklats i kommunen? Samt om det är ett tillfälligt misstag eller om Vänsterpartiet i likhet med bl a Donald Trump kommer fortsätta använda populistisk retorik och måla upp hotbilder som inte finns?

Liberalernas i Karlstad kommunfullmäktigegrupp

Niklas Wikström

Malin Hedberg

Robert Andersson

Eva Wikström Hallonsten

Henrik Lindblom

Ann-Katrin Gyllsten

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.