2018-07-12 06:00

2018-07-12 06:00

Moderaterna ska spara miljarder på sjukförsäkringen

Debatt: Sjukskrivningar

På sjuka ska M alltså spara 4,5 miljarder kronor. M vill återigen börja utförsäkra människor med stupstock, skriver Mikael Dahlqvist och Kenneth Johannesson.

Alla från vänster till höger har skällt på Socialdemokraterna för att Försäkringskassan gjort hårdare (i alla fall fler) bedömningar vad gäller sjukpenning. Men nu tänker Moderaterna genomföra mångmiljardbesparingar på sjukförsäkringen.

Det finns brister i sjukförsäkringen. Men de bristerna ska rättas till och människor ska kunna känna trygghet. Den som blir sjuk ska kunna lita på en trygg försäkring och snabbt stöd tillbaka till bra hälsa och jobb.

S har avskaffat den bortre tidsgränsen – stupstocken – som Moderaterna införde. Ett nolltoleransuppdrag till Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har getts för att inte någon människa ska trilla mellan stolarna. Människor ska prövas mot och ges stöd att komma tillbaka till en verklig arbetsmarknad. Därför ska tillämpningen av begreppet normalt förekommande arbete ses över.

Ingen ska behöva bli sjuk av sitt jobb. Men den som blir sjuk ska få snabb hjälp och så snabbt som möjligt kunna bli frisk och komma tillbaka till jobbet. S vill stärka Landstingens ekonomi genom ökade statsbidrag. 14 000 fler vårdanställda för att få ner vårdköer och förbättra arbetsmiljön.

Moderaterna har presenterat sitt budgetalternativ. En av Moderaternas största besparingar sker med 4,5 miljarder på sjukförsäkringen. På sjuka ska M alltså spara 4,5 miljarder kronor. M vill återigen börja utförsäkra människor med stupstock. De sänker ersättningsnivåerna redan från dag 90 och sedan ytterligare efter ett år. En ny karensdag ska också införas.

Det är dags att vända blicken från ett S som tagit kritiken på allvar mot M som vill göra kraftiga försämringar för att få loss pengar till skattesänkningar, och mest till de rika.

Mikael Dahlqvist (S)

Riksdagsledamot i socialutskottet

Kenneth Johannesson (S)

Riksdagskandidat

Alla från vänster till höger har skällt på Socialdemokraterna för att Försäkringskassan gjort hårdare (i alla fall fler) bedömningar vad gäller sjukpenning. Men nu tänker Moderaterna genomföra mångmiljardbesparingar på sjukförsäkringen.

Det finns brister i sjukförsäkringen. Men de bristerna ska rättas till och människor ska kunna känna trygghet. Den som blir sjuk ska kunna lita på en trygg försäkring och snabbt stöd tillbaka till bra hälsa och jobb.

S har avskaffat den bortre tidsgränsen – stupstocken – som Moderaterna införde. Ett nolltoleransuppdrag till Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har getts för att inte någon människa ska trilla mellan stolarna. Människor ska prövas mot och ges stöd att komma tillbaka till en verklig arbetsmarknad. Därför ska tillämpningen av begreppet normalt förekommande arbete ses över.

Ingen ska behöva bli sjuk av sitt jobb. Men den som blir sjuk ska få snabb hjälp och så snabbt som möjligt kunna bli frisk och komma tillbaka till jobbet. S vill stärka Landstingens ekonomi genom ökade statsbidrag. 14 000 fler vårdanställda för att få ner vårdköer och förbättra arbetsmiljön.

Moderaterna har presenterat sitt budgetalternativ. En av Moderaternas största besparingar sker med 4,5 miljarder på sjukförsäkringen. På sjuka ska M alltså spara 4,5 miljarder kronor. M vill återigen börja utförsäkra människor med stupstock. De sänker ersättningsnivåerna redan från dag 90 och sedan ytterligare efter ett år. En ny karensdag ska också införas.

Det är dags att vända blicken från ett S som tagit kritiken på allvar mot M som vill göra kraftiga försämringar för att få loss pengar till skattesänkningar, och mest till de rika.

Mikael Dahlqvist (S)

Riksdagsledamot i socialutskottet

Kenneth Johannesson (S)

Riksdagskandidat

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.