2018-07-11 06:01

2018-07-11 06:01

Minst 100 miljoner skattekronor slösas bort i Almedalen

Debatt: Politik

De måste bli bättre på att redovisa sina kostnader och visa vilken nytta satsningarna gör för de medborgare som får stå för fiolerna, skriver Johan Gustafsson och Christian Ekström.

Årets Almedalsvecka är slut för den här gången. Det började för 50 år sedan med ett tal från ett lastbilsflak, men har växt till en veckolång firmafest för Sveriges politiska partier, kommuner, landsting, myndigheter och de senaste åren även företag. Utvecklingen har på 2000-talet varit explosionsartad och med 4 200 officiella programpunkter var det nytt rekord i år igen.

Exakt hur mycket politikerveckan kostar skattebetalarna är det ingen som vet, men i en ny rapport kan Skattebetalarnas förening avslöja att notan för skattebetalarna landar på över 100 miljoner kronor. Men vad får vi egentligen för pengarna?

Förra året var det nog Region Gävleborg som stod för det värsta slöseriet med skattepengar. Man hade bokat upp seminarielokaler som man sedan inte hade någon användning för och kostnaden för skattebetalarna landade strax söder om en miljon. Men det finns gott om tveksamma satsningar i år också. Här kommer några exempel ur årets program:

• Kommunpamparna i Dalarna har chartrat ett eget plan för att slippa ta båt eller reguljärflyg till Visby. Kostnad: närmare 400 000 kronor.

• Burlöv, Skånes minsta kommun, anordnar flest seminarier av alla kommuner, 14 stycken. Innehållet är nästan lika anmärkningsvärt som antalet, ett med temat ”ät frukost som barnen” och ett om expertens roll i framtiden. Om Stockholms stad anordnade lika många i relation till sin storlek skulle huvudstaden hålla i 750 seminarier.

• Migrationsverket håller i 20 evenemang om migration, ett på temat ”varför har vi så svårt att prata om migration?”. De själva verkar inte ha svårt att prata om det och man frågar sig om de öppnat en tidning de senaste åren?

• Vi har tidigare kritiserat att Polisen har över 200 kommunikatörer och köper PR-konsulter för mångmiljonbelopp. Men de ligger i alla fall inte på latsidan. I Almedalen anordnar Polisen i 27 evenemang och deltar i ytterligare 36.

Det är inte fel att kommuner, myndigheter och regioner medverkar i Almedalen. Men de måste bli bättre på att redovisa sina kostnader och visa vilken nytta satsningarna gör för de medborgare som får stå för fiolerna.

Alltför många offentliga aktörer visar år efter år på en häpnadsväckande likgiltighet över hur de spenderar någon annans pengar. Många av de över 100 miljoner kronor som Almedalen kostar skattebetalarna skulle göra betydligt större nytta i vård, skola, omsorg – eller varför inte i skattebetalarnas egna plånböcker.

Johan Gustafsson

Chef för Slöseriombudsmannen

Christian Ekström

Vd, Skattebetalarnas förening

Årets Almedalsvecka är slut för den här gången. Det började för 50 år sedan med ett tal från ett lastbilsflak, men har växt till en veckolång firmafest för Sveriges politiska partier, kommuner, landsting, myndigheter och de senaste åren även företag. Utvecklingen har på 2000-talet varit explosionsartad och med 4 200 officiella programpunkter var det nytt rekord i år igen.

Exakt hur mycket politikerveckan kostar skattebetalarna är det ingen som vet, men i en ny rapport kan Skattebetalarnas förening avslöja att notan för skattebetalarna landar på över 100 miljoner kronor. Men vad får vi egentligen för pengarna?

Förra året var det nog Region Gävleborg som stod för det värsta slöseriet med skattepengar. Man hade bokat upp seminarielokaler som man sedan inte hade någon användning för och kostnaden för skattebetalarna landade strax söder om en miljon. Men det finns gott om tveksamma satsningar i år också. Här kommer några exempel ur årets program:

• Kommunpamparna i Dalarna har chartrat ett eget plan för att slippa ta båt eller reguljärflyg till Visby. Kostnad: närmare 400 000 kronor.

• Burlöv, Skånes minsta kommun, anordnar flest seminarier av alla kommuner, 14 stycken. Innehållet är nästan lika anmärkningsvärt som antalet, ett med temat ”ät frukost som barnen” och ett om expertens roll i framtiden. Om Stockholms stad anordnade lika många i relation till sin storlek skulle huvudstaden hålla i 750 seminarier.

• Migrationsverket håller i 20 evenemang om migration, ett på temat ”varför har vi så svårt att prata om migration?”. De själva verkar inte ha svårt att prata om det och man frågar sig om de öppnat en tidning de senaste åren?

• Vi har tidigare kritiserat att Polisen har över 200 kommunikatörer och köper PR-konsulter för mångmiljonbelopp. Men de ligger i alla fall inte på latsidan. I Almedalen anordnar Polisen i 27 evenemang och deltar i ytterligare 36.

Det är inte fel att kommuner, myndigheter och regioner medverkar i Almedalen. Men de måste bli bättre på att redovisa sina kostnader och visa vilken nytta satsningarna gör för de medborgare som får stå för fiolerna.

Alltför många offentliga aktörer visar år efter år på en häpnadsväckande likgiltighet över hur de spenderar någon annans pengar. Många av de över 100 miljoner kronor som Almedalen kostar skattebetalarna skulle göra betydligt större nytta i vård, skola, omsorg – eller varför inte i skattebetalarnas egna plånböcker.

Johan Gustafsson

Chef för Slöseriombudsmannen

Christian Ekström

Vd, Skattebetalarnas förening

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.