2018-05-17 06:00

2018-05-17 06:00

I skyddet av regnbågen

Debatt: IDAHOT-dagen

Rapport efter rapport stödjer argumenten för att fler insatser behövs för att höja kompetensen i samhället i allmänhet och hos verksamheter som ska möta utsatta hbtq-personer i synnerhet, skriver Agneta Tynander.

I dag den 17 maj uppmärksammas världen över Internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi (IDAHOT). Internationellt och i Sverige utsätts hbtq-personer dagligen för hot, våld och diskriminering. Flera undersökningar visar att transpersoner i synnerhet är särskilt utsatta när det gäller otrygghet, hot, våld och ohälsa. Samtidigt är förtroendet för myndigheter och hjälporganisationer lågt bland hbtq-personer enligt rapporter från RFSL.

Häromdagen presenterade ILGA-Europa sin årliga ranking av hur de europeiska länderna jobbar med hbtq-frågor och det är nedslående läsning. Alltfler länder vidtar inga åtgärder alls och flera länder har stagnerat, inklusive de som ansetts vara föregångare i jämlikhetsfrågor. Detta gäller också Sverige, även om flera bra steg är på väg.

Många av oss har en bild av Sverige som ett bra land att leva i som hbtq-person och visst är det så, men inte för alla. Rapport efter rapport stödjer argumenten för att fler insatser behövs för att höja kompetensen i samhället i allmänhet och hos verksamheter som ska möta utsatta hbtq-personer i synnerhet. Det förekommer en mängd övergrepp varje dag, i fikarummet, i hemmet, på skolor och på stan. Blickar som dömer, ifrågasätter, anklagar eller fördömer, gliringar och kränkande jargong.

Det krävs tålamod och envishet i arbetet för ökad jämlikhet, trygghet för alla och frihet från förtryck. Kunskap är en central del i verktygslådan och samverkan är en nödvändighet. För det är inte längre bara hbtq-personer som arbetar för allas lika värde och möjligheter oavsett könsidentitet och/eller sexuell läggning, det finns allierade överallt.

Genom att sätta upp en regnbågsflagga på arbetet, i skolan, på en anslagstavla eller i trädgården, visar vi att vi finns och var vi finns. Men kom också ihåg att regnbågen inte bara är fin, den är kaxig och den skäms inte för sig. Den väcker uppmärksamhet och ibland ifrågasättande. Den står upp för de hbtq-personer som inte kan eller tillåts stå upp för sig själv. Den väcker förväntningar och förpliktigar med krav på genuin kompetens i hbtq-frågor.

Det räcker inte att gå med en banderoll i prideparaden, den verksamhet du representerar måste också kunna visa handlingskraft i frågan. Att leva ett liv fritt från diskriminering, hot, våld och kränkningar är en mänsklig rättighet och vi är många som är villiga att göra allt för att det ska fortsätta vara så. Låt oss visa det och mena det.

Agneta Tynander

Antidiskrimineringsverksamheten i Värmland

I dag den 17 maj uppmärksammas världen över Internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi (IDAHOT). Internationellt och i Sverige utsätts hbtq-personer dagligen för hot, våld och diskriminering. Flera undersökningar visar att transpersoner i synnerhet är särskilt utsatta när det gäller otrygghet, hot, våld och ohälsa. Samtidigt är förtroendet för myndigheter och hjälporganisationer lågt bland hbtq-personer enligt rapporter från RFSL.

Häromdagen presenterade ILGA-Europa sin årliga ranking av hur de europeiska länderna jobbar med hbtq-frågor och det är nedslående läsning. Alltfler länder vidtar inga åtgärder alls och flera länder har stagnerat, inklusive de som ansetts vara föregångare i jämlikhetsfrågor. Detta gäller också Sverige, även om flera bra steg är på väg.

Många av oss har en bild av Sverige som ett bra land att leva i som hbtq-person och visst är det så, men inte för alla. Rapport efter rapport stödjer argumenten för att fler insatser behövs för att höja kompetensen i samhället i allmänhet och hos verksamheter som ska möta utsatta hbtq-personer i synnerhet. Det förekommer en mängd övergrepp varje dag, i fikarummet, i hemmet, på skolor och på stan. Blickar som dömer, ifrågasätter, anklagar eller fördömer, gliringar och kränkande jargong.

Det krävs tålamod och envishet i arbetet för ökad jämlikhet, trygghet för alla och frihet från förtryck. Kunskap är en central del i verktygslådan och samverkan är en nödvändighet. För det är inte längre bara hbtq-personer som arbetar för allas lika värde och möjligheter oavsett könsidentitet och/eller sexuell läggning, det finns allierade överallt.

Genom att sätta upp en regnbågsflagga på arbetet, i skolan, på en anslagstavla eller i trädgården, visar vi att vi finns och var vi finns. Men kom också ihåg att regnbågen inte bara är fin, den är kaxig och den skäms inte för sig. Den väcker uppmärksamhet och ibland ifrågasättande. Den står upp för de hbtq-personer som inte kan eller tillåts stå upp för sig själv. Den väcker förväntningar och förpliktigar med krav på genuin kompetens i hbtq-frågor.

Det räcker inte att gå med en banderoll i prideparaden, den verksamhet du representerar måste också kunna visa handlingskraft i frågan. Att leva ett liv fritt från diskriminering, hot, våld och kränkningar är en mänsklig rättighet och vi är många som är villiga att göra allt för att det ska fortsätta vara så. Låt oss visa det och mena det.

Agneta Tynander

Antidiskrimineringsverksamheten i Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.