2018-05-02 06:00

2018-05-02 06:00

Skurit ner på skolan, inte satsat

REPLIK: Karlstads kommun

Om priser och löner ökar från ett år till ett annat men skolans budget inte ökar lika mycket, har politikerna satsat på förskolan och skolan då, skriver Pontus Larson och Marcus Larsson.

Svar till Per-Samuel Nisser (NWT 24/4)

Den politiska majoriteten skriver i sitt svar på vår artikel om nedskärningshot mot förskolan och skolan att vi vilseleder läsarna och försöker att skapa en falsk bild av verkligheten när vi påstår att politikerna i Karlstad inte satsar på skolan. Man jobbar enligt strategin anfall är ibland bästa försvar vilket kan ha sin förklaring i det faktum att man inte har något försvar.

För vad är egentligen en satsning? Om priser och löner ökar från ett år till ett annat men skolans budget inte ökar lika mycket, har politikerna satsat på förskolan och skolan då? Rimligtvis inte. En satsning avgörs inte enbart av budgetens storlek utan även av hur mycket förskolechefer och rektorer får för pengarna. Lokalhyra, läromedel och att anställa personal har blivit dyrare. Det här har inte kompenserats fullt ut i budget. Således har majoriteten skurit ner på skolan, inte satsat.

Samma resonemang gäller för barn- och elevantal. Om budget ökar för att antalet barn och elever ökar och antalet barngrupper och skolklasser blivit fler, har politikerna satsat på skolan då? Nej, att kompensera för fler barn och elever är inte att satsa. Det är att bibehålla samma förutsättningar som året innan.

Vi inser förstås att kommunen inte har någon egen sedelpress och att politiker inte har mer pengar att göra av med än vad man väljer att ta ut i skatt från medborgarna. Men var ärliga mot era anställda som dagligen sliter hårt i förskolor och skolor. Säg som det är, att staten har höjt kraven på verksamheten men att ni inte har kompenserat för kostnadsökningar som ni borde ha gjort. Sedan är det upp till skattebetalarna att avgöra om det här är rimligt eller om skolans och förskolans resurser behöver öka.

Pontus Larson

Ordförande, Lärarförbundet i Karlstad

Marcus Larsson

Tankesmedjan Balans

Svar till Per-Samuel Nisser (NWT 24/4)

Den politiska majoriteten skriver i sitt svar på vår artikel om nedskärningshot mot förskolan och skolan att vi vilseleder läsarna och försöker att skapa en falsk bild av verkligheten när vi påstår att politikerna i Karlstad inte satsar på skolan. Man jobbar enligt strategin anfall är ibland bästa försvar vilket kan ha sin förklaring i det faktum att man inte har något försvar.

För vad är egentligen en satsning? Om priser och löner ökar från ett år till ett annat men skolans budget inte ökar lika mycket, har politikerna satsat på förskolan och skolan då? Rimligtvis inte. En satsning avgörs inte enbart av budgetens storlek utan även av hur mycket förskolechefer och rektorer får för pengarna. Lokalhyra, läromedel och att anställa personal har blivit dyrare. Det här har inte kompenserats fullt ut i budget. Således har majoriteten skurit ner på skolan, inte satsat.

Samma resonemang gäller för barn- och elevantal. Om budget ökar för att antalet barn och elever ökar och antalet barngrupper och skolklasser blivit fler, har politikerna satsat på skolan då? Nej, att kompensera för fler barn och elever är inte att satsa. Det är att bibehålla samma förutsättningar som året innan.

Vi inser förstås att kommunen inte har någon egen sedelpress och att politiker inte har mer pengar att göra av med än vad man väljer att ta ut i skatt från medborgarna. Men var ärliga mot era anställda som dagligen sliter hårt i förskolor och skolor. Säg som det är, att staten har höjt kraven på verksamheten men att ni inte har kompenserat för kostnadsökningar som ni borde ha gjort. Sedan är det upp till skattebetalarna att avgöra om det här är rimligt eller om skolans och förskolans resurser behöver öka.

Pontus Larson

Ordförande, Lärarförbundet i Karlstad

Marcus Larsson

Tankesmedjan Balans

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.