2018-04-24 06:00

2018-04-24 06:00

Skolan har tillförts 15,6 miljarder under de senaste åtta åren

Replik: Karlstads kommun

Vi vill därför än en gång, med emfas, upprepa: Skolan, barnen, eleverna och lärare och övrig personal har varit, och är, prioriterade i Karlstads kommun, skriver majoriteten i Karlstads kommun.

Replik till Pontus Larson och Marcus Larsson (NWT 18/4)

Det finns en gräns för hur långt från sanningen man kan gå när man skriver debattartiklar. Det är respektlöst mot de som läser tidningen att vilseleda och skapa en falsk bild av verkligheten. Karlstads kommun har satsat på skolan – att behoven kan vara större än vad den totala kommunala budgeten klarar är en helt annan fråga.

Vi börjar med en grundläggande information om budget och kommunala skattemedel – eftersom det verkar som om Larson och Larsson tror att det finns en outsinlig källa av pengar som politiker bara kan ösa ur. Karlstadsborna betalar kommunalskatt. Pengarna ska gå till kommunal service – bland annat skola, vård, omsorg, infrastruktur, fritidsverksamhet, arbetsmarknads- och sociala insatser. Det är en begränsad pott som måste fördelas mellan verksamheterna.

Sedan den nuvarande majoriteten tillträdde 2010 har drygt 15,6 miljarder gått till skolan. Budgeten för skolan har ökat med 43 procent (493 miljoner) medan kommunens totala budget har vuxit med 38 procent (1 375 miljoner). Det betyder att skolan är en av våra högst prioriterade verksamheter och att andra verksamheter fått stå tillbaka till förmån för skolan. Vi vill därför än en gång, med emfas, upprepa: Skolan, barnen, eleverna och lärare och övrig personal har varit, och är, prioriterade i Karlstads kommun.

Vi ser också att vi har en väl fungerande verksamhet där både elever och lärare trivs och utvecklas. Andelen elever med behörighet till gymnasiet har ökat och står sig väl jämfört med resten av landet. Även andelen elever som slutför sin gymnasieexamen fortsätter att öka. Jämfört med övriga riket är det nära fyra procentenheter fler i Karlstad som slutför sin gymnasieexamen. Det är bra.

Larsson och Larssons påstående om att ”politiker inte satsar på skolan” är således inte sant. Att det fortfarande finns utmaningar inom skolan och att det kan behövas ännu mer resurser är en annan fråga, det handlar inte om politikers ovilja att utveckla skolan.

För majoriteten i Karlstads kommun

Per-Samuel Nisser (M)

Monika Bubholz (MP)

Niklas Wikström (L)

Erik Nilsson (KD)

Andreas Pettersson (C)

Replik till Pontus Larson och Marcus Larsson (NWT 18/4)

Det finns en gräns för hur långt från sanningen man kan gå när man skriver debattartiklar. Det är respektlöst mot de som läser tidningen att vilseleda och skapa en falsk bild av verkligheten. Karlstads kommun har satsat på skolan – att behoven kan vara större än vad den totala kommunala budgeten klarar är en helt annan fråga.

Vi börjar med en grundläggande information om budget och kommunala skattemedel – eftersom det verkar som om Larson och Larsson tror att det finns en outsinlig källa av pengar som politiker bara kan ösa ur. Karlstadsborna betalar kommunalskatt. Pengarna ska gå till kommunal service – bland annat skola, vård, omsorg, infrastruktur, fritidsverksamhet, arbetsmarknads- och sociala insatser. Det är en begränsad pott som måste fördelas mellan verksamheterna.

Sedan den nuvarande majoriteten tillträdde 2010 har drygt 15,6 miljarder gått till skolan. Budgeten för skolan har ökat med 43 procent (493 miljoner) medan kommunens totala budget har vuxit med 38 procent (1 375 miljoner). Det betyder att skolan är en av våra högst prioriterade verksamheter och att andra verksamheter fått stå tillbaka till förmån för skolan. Vi vill därför än en gång, med emfas, upprepa: Skolan, barnen, eleverna och lärare och övrig personal har varit, och är, prioriterade i Karlstads kommun.

Vi ser också att vi har en väl fungerande verksamhet där både elever och lärare trivs och utvecklas. Andelen elever med behörighet till gymnasiet har ökat och står sig väl jämfört med resten av landet. Även andelen elever som slutför sin gymnasieexamen fortsätter att öka. Jämfört med övriga riket är det nära fyra procentenheter fler i Karlstad som slutför sin gymnasieexamen. Det är bra.

Larsson och Larssons påstående om att ”politiker inte satsar på skolan” är således inte sant. Att det fortfarande finns utmaningar inom skolan och att det kan behövas ännu mer resurser är en annan fråga, det handlar inte om politikers ovilja att utveckla skolan.

För majoriteten i Karlstads kommun

Per-Samuel Nisser (M)

Monika Bubholz (MP)

Niklas Wikström (L)

Erik Nilsson (KD)

Andreas Pettersson (C)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.