2018-04-17 06:00

2018-04-17 06:00

Toaletter behövs i bussarna

Debatt: Värmlandstrafik

Att nu vid akut behov av toalett behöva gå fram i bussen och be om ett ”nödstopp” på första bästa ställe där föraren kan stanna är helt enkelt förnedrande, skriver Anna-Karin Kihlström.

Jag tycker att det är intressant att besökande till Centralsjukhuset i Karlstad ombeds resa kollektivt. Inom Karlstad och från Hammarö kan det säkert fungera bra men från övriga länet?

Sedan 2015-16 när Värmlandstrafik bytte bussar är det ganska många med mag-, tarm- och uroproblem som inte ens i vanliga fall kan resa med buss på de långa linjerna eftersom bussarna nu saknar toalett ombord. Som sjukhusbesökare kan det ju dessutom vara så att magen, tarmen och blåsan av olika skäl är sämre än vanligt. Kanske p g a sjukdom, mediciner mot sjukdomen eller ren och skär oro.

Ni kanske minns att Värmlandstrafiks förre vd Lars Bull i en radiointervju i december 2015 uppmanade oss med tarmproblem att söka färdtjänst eftersom det inte var Värmlandstrafiks jobb att transportera sjuka? Har Värmlandstrafik ändrat sin syn i den frågan? I så fall vore det bra om vi alla kunde få tillbaka bussar med toalett på de långa linjer där de fanns före 2015.

Att nu vid akut behov av toalett behöva gå fram i bussen och be om ett ”nödstopp” på första bästa ställe där föraren kan stanna är helt enkelt förnedrande. Kliva ut i diket och göra sina behov inför allas ögon? Att kunna hålla sig till närmaste toalettstopp är inte en självklarhet. Hela bussen blir ju försenad dessutom.

Det finns en påse med pengar i Region Värmlands regionala länstransportplan 2018-2029 under rubriken ”Trafiksäkerhet, trimning och miljö”, drygt 200 miljoner kronor som Värmlandstrafik skulle kunna söka ur för detta ändamål, om de ville. Om Värmlandstrafik inte ens frågar efter om de får använda en del av dessa pengar till att göra förändringar på de bussar som går på de långa linjerna så är det ju lätt för dem att säga att ekonomiska medel saknas.

Anna-Karin Kihlström

Ordförande i patientföreningen ILCO Värmland (tarm- uro och stomiförbundet)

Jag tycker att det är intressant att besökande till Centralsjukhuset i Karlstad ombeds resa kollektivt. Inom Karlstad och från Hammarö kan det säkert fungera bra men från övriga länet?

Sedan 2015-16 när Värmlandstrafik bytte bussar är det ganska många med mag-, tarm- och uroproblem som inte ens i vanliga fall kan resa med buss på de långa linjerna eftersom bussarna nu saknar toalett ombord. Som sjukhusbesökare kan det ju dessutom vara så att magen, tarmen och blåsan av olika skäl är sämre än vanligt. Kanske p g a sjukdom, mediciner mot sjukdomen eller ren och skär oro.

Ni kanske minns att Värmlandstrafiks förre vd Lars Bull i en radiointervju i december 2015 uppmanade oss med tarmproblem att söka färdtjänst eftersom det inte var Värmlandstrafiks jobb att transportera sjuka? Har Värmlandstrafik ändrat sin syn i den frågan? I så fall vore det bra om vi alla kunde få tillbaka bussar med toalett på de långa linjer där de fanns före 2015.

Att nu vid akut behov av toalett behöva gå fram i bussen och be om ett ”nödstopp” på första bästa ställe där föraren kan stanna är helt enkelt förnedrande. Kliva ut i diket och göra sina behov inför allas ögon? Att kunna hålla sig till närmaste toalettstopp är inte en självklarhet. Hela bussen blir ju försenad dessutom.

Det finns en påse med pengar i Region Värmlands regionala länstransportplan 2018-2029 under rubriken ”Trafiksäkerhet, trimning och miljö”, drygt 200 miljoner kronor som Värmlandstrafik skulle kunna söka ur för detta ändamål, om de ville. Om Värmlandstrafik inte ens frågar efter om de får använda en del av dessa pengar till att göra förändringar på de bussar som går på de långa linjerna så är det ju lätt för dem att säga att ekonomiska medel saknas.

Anna-Karin Kihlström

Ordförande i patientföreningen ILCO Värmland (tarm- uro och stomiförbundet)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.