2018-04-16 06:00

2018-04-16 06:00

Vi följer Socialstyrelsens riktlinjer

Replik: Landstinget

Det finns gott om vetenskapligt stöd för att kvinnor som har haft flera normala prover, där det senaste provet är taget i 60–65-årsåldern, kan sluta med provtagning, skriver Charlotta Gestblom och Margareta Lood.

Svar till Barbro Sjölander (NWT 9/4)

Sedan den 27 mars 2018 följer Landstinget i Värmland Socialstyrelsens nya riktlinjer för screening vid livmoderhalscancer som innebär att inom vissa ålderskategorier först leta efter humant papillomvirus (HPV) i stället för att börja med analys i mikroskop.

Vad gäller provtagning i högre åldrar är det en flytande sista åldersgräns baserat på när det senaste provet är taget. Det innebär att det sista provet kan vara taget mellan 64 och 70 års ålder, men att kallelserna upphör vid 70 års ålder. Det finns gott om vetenskapligt stöd för att kvinnor som har haft flera normala prover, där det senaste provet är taget i 60–65-årsåldern, kan sluta med provtagning. Kvinnor med avvikande prover följs högt upp i åldrarna.

Symtom efter klimakteriet som avvikande flytningar och blödningar utreds alltid med gynekologisk undersökning, cellprov och ofta provtagning från livmoderslemhinna även om patienten slutat på screening till följd av hög ålder. Det finns heller inga hinder att ta ett nytt cellprov efter avslutad screening för den som har ny sexpartner. Patienten ska då kontakta kvinnosjukvårdens dysplasimottagning som ombesörjer en provtagning där det anses motiverat.

Självtest för HPV är under planering men det bör påpekas att det i Socialstyrelsens riktlinjer anges att självtester inte bör användas som primär screeningmetod.

Charlotta Gestblom

Verksamhetschef, klinisk patologi

Margareta Lood

Verksamhetsansvarig, kvinnosjukvården

Svar till Barbro Sjölander (NWT 9/4)

Sedan den 27 mars 2018 följer Landstinget i Värmland Socialstyrelsens nya riktlinjer för screening vid livmoderhalscancer som innebär att inom vissa ålderskategorier först leta efter humant papillomvirus (HPV) i stället för att börja med analys i mikroskop.

Vad gäller provtagning i högre åldrar är det en flytande sista åldersgräns baserat på när det senaste provet är taget. Det innebär att det sista provet kan vara taget mellan 64 och 70 års ålder, men att kallelserna upphör vid 70 års ålder. Det finns gott om vetenskapligt stöd för att kvinnor som har haft flera normala prover, där det senaste provet är taget i 60–65-årsåldern, kan sluta med provtagning. Kvinnor med avvikande prover följs högt upp i åldrarna.

Symtom efter klimakteriet som avvikande flytningar och blödningar utreds alltid med gynekologisk undersökning, cellprov och ofta provtagning från livmoderslemhinna även om patienten slutat på screening till följd av hög ålder. Det finns heller inga hinder att ta ett nytt cellprov efter avslutad screening för den som har ny sexpartner. Patienten ska då kontakta kvinnosjukvårdens dysplasimottagning som ombesörjer en provtagning där det anses motiverat.

Självtest för HPV är under planering men det bör påpekas att det i Socialstyrelsens riktlinjer anges att självtester inte bör användas som primär screeningmetod.

Charlotta Gestblom

Verksamhetschef, klinisk patologi

Margareta Lood

Verksamhetsansvarig, kvinnosjukvården

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.