2018-03-12 12:12

2018-03-12 12:12

Satsa på lönen i vårt bristyrke!

Debatt.: Värmland

De som är erfarna och kunniga måste få det bekräftat i lönekuvertet, skriver Annica Sundin.

Idag fattas det vårdadministratörer och tandsköterskor i Värmlands län samtidigt som efterfrågan för dessa personalkategorier är stor i hela Sverige. Vårt yrke är klassat som bristyrke av Arbetsförmedlingen. När det gäller vårdadministratörer kommer många också att gå i pension inom några år. Det är verkligen hög tid för Landstinget i Värmland att se över sin personalförsörjning och vidta åtgärder för att göra det attraktivt att söka sig till vårt yrke.

Det handlar väldigt mycket om lön. Nyutexaminerade tandsköterskor och vårdadministratörer blir ibland förbluffade när de inser att deras färska yrkeshögskoleexamen betalar sig så lite lönemässigt. Många som har jobbat länge i yrket har trots sin erfarenhet fortfarande låg lön, ibland så lite som 1500 kronor mer än när de nyanställdes i början av sin karriär.

Vision landstingsavdelningen Värmland vill strategiskt jobba för att göra vårt viktiga yrke attraktivt att utbilda sig till och göra yrkeskarriär i. Vi vill se en förbättrad psykosocial arbetsmiljö och satsningar på löner. De som är erfarna och kunniga måste få det bekräftat i lönekuvertet. Idag är den enklaste vägen att få en bra löneutveckling att byta jobb till privat arbetsgivare eller att jobba i bemanningsföretag, vilket inte är rimligt. Det ger en ökad personalomsättning, vilket går ut över verksamheten och patienterna.

Vision vill se att landsting och regioner gör långsiktiga satsningar för att uppvärdera yrket vårdadministratör och tandsköterska så att lönebilden bättre motsvarar vårt ansvar och vår yrkeserfarenhet. Vi längtar efter fler arbetskamrater som vill göra vårt viktiga jobb. Då måste vi ha löner som självklart ger kunnig och erfaren personal en god löneutveckling.

Annica Sundin

avdelningsordförande Vision

landstingsavdelningen Värmland

Idag fattas det vårdadministratörer och tandsköterskor i Värmlands län samtidigt som efterfrågan för dessa personalkategorier är stor i hela Sverige. Vårt yrke är klassat som bristyrke av Arbetsförmedlingen. När det gäller vårdadministratörer kommer många också att gå i pension inom några år. Det är verkligen hög tid för Landstinget i Värmland att se över sin personalförsörjning och vidta åtgärder för att göra det attraktivt att söka sig till vårt yrke.

Det handlar väldigt mycket om lön. Nyutexaminerade tandsköterskor och vårdadministratörer blir ibland förbluffade när de inser att deras färska yrkeshögskoleexamen betalar sig så lite lönemässigt. Många som har jobbat länge i yrket har trots sin erfarenhet fortfarande låg lön, ibland så lite som 1500 kronor mer än när de nyanställdes i början av sin karriär.

Vision landstingsavdelningen Värmland vill strategiskt jobba för att göra vårt viktiga yrke attraktivt att utbilda sig till och göra yrkeskarriär i. Vi vill se en förbättrad psykosocial arbetsmiljö och satsningar på löner. De som är erfarna och kunniga måste få det bekräftat i lönekuvertet. Idag är den enklaste vägen att få en bra löneutveckling att byta jobb till privat arbetsgivare eller att jobba i bemanningsföretag, vilket inte är rimligt. Det ger en ökad personalomsättning, vilket går ut över verksamheten och patienterna.

Vision vill se att landsting och regioner gör långsiktiga satsningar för att uppvärdera yrket vårdadministratör och tandsköterska så att lönebilden bättre motsvarar vårt ansvar och vår yrkeserfarenhet. Vi längtar efter fler arbetskamrater som vill göra vårt viktiga jobb. Då måste vi ha löner som självklart ger kunnig och erfaren personal en god löneutveckling.

Annica Sundin

avdelningsordförande Vision

landstingsavdelningen Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.