2018-02-13 06:01

2018-02-13 06:01

Medierna stärker varandra

Replik: Public service

Våra lokala redaktioner är en del av ett ekosystem som tillsammans med lokalpressen stärker demokratin, skriver Tomas Skoglund.

Svar till Jeanette Gustafsdotter (NWT 8/2)

SVT är enig med TU om att det måste finnas goda villkor både för kommersiell media och för public service, men vi anser inte att det behöver finnas en motsättning.

Både internationell och nationell forskning bekräftar att public service och lokaltidningar stärker varandra. De som tar del av public services nyheter är mer benägna att ta del av lokaltidningars journalistik och vice versa, och det finns inte stöd för att public service minskar betalningsviljan.

Här i Värmland upplever jag att vi har ett givande utbyte. Självklart konkurrerar vi om att kunna berätta de mest intressanta nyheterna. Lika självklart jobbar vi tillsammans i vissa frågor. Ett exempel är en satsning till våren där SVT, SR, NWT och VF tillsammans bjuder in samtliga sjätteklassare i Karlstads kommun för att under en dag diskutera källkritik och det fria ordet.

Våra lokala redaktioner är en del av ett ekosystem som tillsammans med lokalpressen stärker demokratin. Stommen i SVT Nyheter Värmlands bevakning är vår egen journalistik där vi är först med att berätta något eller där vi sätter en nyhet i ett sammanhang för att skapa större förståelse, engagemang och nyfikenhet.

Vi kan även koppla ihop det nationella med det lokala. Ett sådant exempel är från december då vi avslöjade hur blivande taxichaufförer i Karlstad köper provsvar för taxikort och trafiktillstånd. Denna nyhet togs också upp i våra rikssända nyhetsprogram. Efter granskningen har proven gjorts om och frågan har hamnat på regeringens bord.

För att SVT ska kunna vara en relevant nyhetsleverantör behöver vi fortsätta utvecklas online och använda alla tillgängliga redskap – rörlig bild, text, grafik – det är så vi ger bäst leverans till publiken. På samma sätt har dagspressen utvecklats, och att blanda olika former av digitalt berättande är numera ett etablerat arbetssätt för de flesta medieaktörer.

Under 2017 citerade vi tidningarna i Värmland ungefär lika ofta som de citerade oss. Det skulle vara problematiskt om SVT citerar andra medier allt för utförligt och vi har därför skärpt våra riktlinjer för hur vi citerar andra. Mer om detta kan läsas i den samarbetsrapport vi släppte i höstas. Vi hoppas även på att göra fler samarbeten med lokaltidningar. Inför valet kommer vi exempelvis att släppa lokala valkompasser som de lokala tidningarna fritt får bädda in på sina egna sajter.

Att jämföra kostnadseffektivitet på det sätt som Institutet för Mediestudiers gör blir helt missvisande, vilket vi uppmärksammat institutet på. Uträkningen baseras på felaktiga siffror om hur många journalister SVT har utanför storstäderna (cirka 350, inte 200). På detta underlag jämför man sedan tidningarnas nyhetsuppdrag med vårt public service-uppdrag som utöver nyheter lokalt, nationellt och globalt inkluderar bland annat barnprogram, kultur, drama, stöd till svensk film, program om och för minoriteter, tillgänglighetstjänster och beredskap. En mer korrekt jämförelse skulle vara att ställa de resurser som SVT och SR lägger på journalistik (3 miljarder kronor) mot dagspressen (17 miljarder). Då blir det mer än dubbelt så många journalister per satsad krona hos public service jämfört med dagspressen.

Demokratin mår bättre när det finns fler aktörer på plats som granskar och rapporterar. Vi hoppas därför att den proposition till nytt presstöd som väntas inom kort, liksom avskaffandet av digitalmomsen, kommer förbättra tidningarnas villkor. Sverige behöver en mångfald av lokala medier, både lokaltidningar och public service.

Tomas Skoglund

Redaktionschef, SVT Nyheter Värmland

Svar till Jeanette Gustafsdotter (NWT 8/2)

SVT är enig med TU om att det måste finnas goda villkor både för kommersiell media och för public service, men vi anser inte att det behöver finnas en motsättning.

Både internationell och nationell forskning bekräftar att public service och lokaltidningar stärker varandra. De som tar del av public services nyheter är mer benägna att ta del av lokaltidningars journalistik och vice versa, och det finns inte stöd för att public service minskar betalningsviljan.

Här i Värmland upplever jag att vi har ett givande utbyte. Självklart konkurrerar vi om att kunna berätta de mest intressanta nyheterna. Lika självklart jobbar vi tillsammans i vissa frågor. Ett exempel är en satsning till våren där SVT, SR, NWT och VF tillsammans bjuder in samtliga sjätteklassare i Karlstads kommun för att under en dag diskutera källkritik och det fria ordet.

Våra lokala redaktioner är en del av ett ekosystem som tillsammans med lokalpressen stärker demokratin. Stommen i SVT Nyheter Värmlands bevakning är vår egen journalistik där vi är först med att berätta något eller där vi sätter en nyhet i ett sammanhang för att skapa större förståelse, engagemang och nyfikenhet.

Vi kan även koppla ihop det nationella med det lokala. Ett sådant exempel är från december då vi avslöjade hur blivande taxichaufförer i Karlstad köper provsvar för taxikort och trafiktillstånd. Denna nyhet togs också upp i våra rikssända nyhetsprogram. Efter granskningen har proven gjorts om och frågan har hamnat på regeringens bord.

För att SVT ska kunna vara en relevant nyhetsleverantör behöver vi fortsätta utvecklas online och använda alla tillgängliga redskap – rörlig bild, text, grafik – det är så vi ger bäst leverans till publiken. På samma sätt har dagspressen utvecklats, och att blanda olika former av digitalt berättande är numera ett etablerat arbetssätt för de flesta medieaktörer.

Under 2017 citerade vi tidningarna i Värmland ungefär lika ofta som de citerade oss. Det skulle vara problematiskt om SVT citerar andra medier allt för utförligt och vi har därför skärpt våra riktlinjer för hur vi citerar andra. Mer om detta kan läsas i den samarbetsrapport vi släppte i höstas. Vi hoppas även på att göra fler samarbeten med lokaltidningar. Inför valet kommer vi exempelvis att släppa lokala valkompasser som de lokala tidningarna fritt får bädda in på sina egna sajter.

Att jämföra kostnadseffektivitet på det sätt som Institutet för Mediestudiers gör blir helt missvisande, vilket vi uppmärksammat institutet på. Uträkningen baseras på felaktiga siffror om hur många journalister SVT har utanför storstäderna (cirka 350, inte 200). På detta underlag jämför man sedan tidningarnas nyhetsuppdrag med vårt public service-uppdrag som utöver nyheter lokalt, nationellt och globalt inkluderar bland annat barnprogram, kultur, drama, stöd till svensk film, program om och för minoriteter, tillgänglighetstjänster och beredskap. En mer korrekt jämförelse skulle vara att ställa de resurser som SVT och SR lägger på journalistik (3 miljarder kronor) mot dagspressen (17 miljarder). Då blir det mer än dubbelt så många journalister per satsad krona hos public service jämfört med dagspressen.

Demokratin mår bättre när det finns fler aktörer på plats som granskar och rapporterar. Vi hoppas därför att den proposition till nytt presstöd som väntas inom kort, liksom avskaffandet av digitalmomsen, kommer förbättra tidningarnas villkor. Sverige behöver en mångfald av lokala medier, både lokaltidningar och public service.

Tomas Skoglund

Redaktionschef, SVT Nyheter Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.