2018-02-10 06:01

2018-02-10 06:01

KBAB behöver igen hyreshöjning

Debatt: Bostäder

Vinstkravet, som styrs i kommunens ägardirektiv för bolaget, gör att varje enskilt hyresgästhushåll i en genomsnittslägenhet får betala nästan 10 000 kronor per år mer i hyra än vad som är nödvändigt, skriver Mats Gustafsson.

Karlstads kommun kräver återigen att deras eget bostadsföretag, Karlstads Bostads AB (KBAB), ska leverera övervinster. Hyresgästföreningen befarar att en del av vinsten kommer att gå som värdeöverföring till kommunen. Så har skett tidigare år.

Vinstkravet, som styrs i kommunens ägardirektiv för bolaget, gör att varje enskilt hyresgästhushåll i en genomsnittslägenhet får betala nästan 10 000 kronor per år mer i hyra än vad som är nödvändigt för att hålla KBAB:s ekonomi på en bra nivå. Förutom att det drabbar KBAB:s hyresgäster så driver det upp hyrorna för alla hyresgäster i Karlstad.

Det är helt orimligt att kommunen kräver att deras bolag ska generera så stora vinster. Än mer orimligt är det om delar av vinsten plockas ur bolaget för att användas till ändamål som borde betalas med skattepengar.

Vi har under flera år försökt föra en dialog med politikerna i kommunen kring den här uppenbara orättvisan, men hittills har vi talat för döva öron. Hyresgästföreningen tycker naturligtvis att det är bra med starka allmännyttiga bostadsföretag och vi har heller inget emot att de går med vinst. Men vinsten ska vara rimlig i förhållande till företagets behov och ska i sin helhet användas i bolaget.

Kommunens ägardirektiv, som styr vinstkravet, måste ändras, så att vinsten hamnar på en realistisk nivå. Använd sedan resurserna inom bolaget till att investera i att bygga nytt och öka takten när det ska renoveras. Det gynnar både bolaget, kommunen, nuvarande och kommande hyresgäster.

Vi tror heller inte att beslutsfattarna i Karlstad är medvetna om den ekonomiska situation som många hyresgäster befinner sig i. Så här är det: Sex av tio hyresgäster i Karlstad är ensamstående, med eller utan barn. De har alltså ingen att dela sina boende- och andra kostnader med. Enligt SCB:s senaste statistik så har nästan tre av tio hyresgäster i Karlstad en ekonomisk standard under den gräns som i EU-statistiken kallas risk för fattigdom, eller relativ fattigdom. I pengar räknat handlar det om en disponibel inkomst på knappt 12 000 kronor per månad för en ensamstående person, och 30 000 kronor för ett sammanboende par med två barn.

Hyresgästföreningen har därför, med det här som bakgrund, inte accepterat det hyreskrav som KBAB lämnat i årets hyresförhandlingar. Det är inte hållbart att hyresgästerna ska betala hyreshöjningar som inte är nödvändiga och som inte kan motiveras av bolagets behov.

Mats Gustafsson

Ordförande Hyresgästföreningen i Karlstad

Karlstads kommun kräver återigen att deras eget bostadsföretag, Karlstads Bostads AB (KBAB), ska leverera övervinster. Hyresgästföreningen befarar att en del av vinsten kommer att gå som värdeöverföring till kommunen. Så har skett tidigare år.

Vinstkravet, som styrs i kommunens ägardirektiv för bolaget, gör att varje enskilt hyresgästhushåll i en genomsnittslägenhet får betala nästan 10 000 kronor per år mer i hyra än vad som är nödvändigt för att hålla KBAB:s ekonomi på en bra nivå. Förutom att det drabbar KBAB:s hyresgäster så driver det upp hyrorna för alla hyresgäster i Karlstad.

Det är helt orimligt att kommunen kräver att deras bolag ska generera så stora vinster. Än mer orimligt är det om delar av vinsten plockas ur bolaget för att användas till ändamål som borde betalas med skattepengar.

Vi har under flera år försökt föra en dialog med politikerna i kommunen kring den här uppenbara orättvisan, men hittills har vi talat för döva öron. Hyresgästföreningen tycker naturligtvis att det är bra med starka allmännyttiga bostadsföretag och vi har heller inget emot att de går med vinst. Men vinsten ska vara rimlig i förhållande till företagets behov och ska i sin helhet användas i bolaget.

Kommunens ägardirektiv, som styr vinstkravet, måste ändras, så att vinsten hamnar på en realistisk nivå. Använd sedan resurserna inom bolaget till att investera i att bygga nytt och öka takten när det ska renoveras. Det gynnar både bolaget, kommunen, nuvarande och kommande hyresgäster.

Vi tror heller inte att beslutsfattarna i Karlstad är medvetna om den ekonomiska situation som många hyresgäster befinner sig i. Så här är det: Sex av tio hyresgäster i Karlstad är ensamstående, med eller utan barn. De har alltså ingen att dela sina boende- och andra kostnader med. Enligt SCB:s senaste statistik så har nästan tre av tio hyresgäster i Karlstad en ekonomisk standard under den gräns som i EU-statistiken kallas risk för fattigdom, eller relativ fattigdom. I pengar räknat handlar det om en disponibel inkomst på knappt 12 000 kronor per månad för en ensamstående person, och 30 000 kronor för ett sammanboende par med två barn.

Hyresgästföreningen har därför, med det här som bakgrund, inte accepterat det hyreskrav som KBAB lämnat i årets hyresförhandlingar. Det är inte hållbart att hyresgästerna ska betala hyreshöjningar som inte är nödvändiga och som inte kan motiveras av bolagets behov.

Mats Gustafsson

Ordförande Hyresgästföreningen i Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.