2018-01-13 06:01

2018-01-13 06:01

Nu ökar vi tempot mot trakasserier och övergrepp

Debatt: Offentliga sektorn

Nu ökar vi tempot för ett mer jämlikt och jämställt samhälle och det viktigaste vallöfte vi har är att tillsammans få stopp på kränkningar och tysthetskulturer i offentlig sektor, politiken och samhället i övrigt, skriver Värmlands samtliga socialdemokratiska kommunal-, landstings- och regionråd.

Runt om i världen har kvinnor vittnat om trakasserier och sexuella övergrepp av män. Även i vårt eget land visar senaste tidens rapporter att det jämställda Sverige inte alls är så jämställt som vi kanske tror. Kvinnors utsatthet genomsyrar samhällets alla delar vilket innebär att vi alla måste ta ett ansvar. I skolan, på arbetsplatsen, på fritiden, och även i maktens korridorer.

Vårt parti har under lång tid stått upp och kämpat för kvinnors rättigheter där framförallt det socialdemokratiska kvinnoförbundet i början av 1980-talet förde upp frågan på den politiska dagordningen. Den kampen är inte över utan är något vi även i framtiden måste fortsätta med. Vi socialdemokrater har som mål ett mer jämlikt och jämställt samhälle där alla människor får möjlighet att uppfylla sina drömmar. Ska vi nå dit är trakasserier och diskriminering i all form otänkbart.

Som förtroendevalda politiker har vi ett tungt ansvar, både att garantera alla medborgarnas rätt till trygghet och att Värmlands kommuner präglas av öppenhet och tolerans. Därför tar vi nu tillsammans nya tag för att göra slut på tysthetskulturer och övergrepp inom den offentliga sektorn.

• Socialdemokraterna centralt inrättade i vinter en egen linje där medlemmar kunde vittna om otänkbara händelser. Efter årsskiftet anammar vi den idén. Vi föreslår att det öppnas en kontaktlinje där alla kommunanställda anonymt har möjlighet att vända sig om de i jobbet blivit utsatta för trakasserier eller sexuella övergrepp.

• Ingen del av samhället är fri från personer som har dessa synsätt och politiker är inte undantagna. Vi kommer därför lägga fram förslag om att alla kommuners politiker utbildas i vilka skyldigheter man har och vad som förväntas av en förtroendevald. Utbildningen ska även handla om hur man som politiker ska agera när uppgifter om trakasserier uppkommer.

• Vi kommer gemensamt arbeta med diskrimineringslagen och öka vårt fokus på den psykosociala arbetsmiljön i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Alla ska känna sig trygga i arbetet inom den offentliga sektorn. Genom ökad kunskap kan vi även se inom vilka områden ett utökat arbete behövs.

Som politikens främsta företrädare, är det och har alltid varit, vårt ansvar att säkerställa en god arbetsmiljö för våra anställda i offentlig sektor. Detta är ett ständigt pågående arbete och många kommuner gör redan i dag mycket bra arbete men vi ser nu att vi måste arbeta än hårdare för att nå våra mål om ett jämställt samhälle fritt från trakasserier och övergrepp. Allt ledarskap måste ta ett tydligt ansvar och vi kommer nu i våra politiska organ lägga fram förslag för att stärka arbetet mot trakasserier, oavsett om vi ingår i en majoritet eller är i opposition.

Nu ökar vi tempot för ett mer jämlikt och jämställt samhälle och det viktigaste vallöfte vi har är att tillsammans få stopp på kränkningar och tysthetskulturer i offentlig sektor, politiken och samhället i övrigt. Den 14 januari genomförs en nationell manifestation runt om i landet och vi kommer självklart vara med och stå upp för kvinnors rättigheter. Nu är det viktigt att vi alla tar ett ansvar i frågan om det ska bli en förändring. Tillsammans kan vi nå målet om ett tryggare, mer jämlikt och självklart ett jämställt Värmland.

Leif Haraldsson (S)

Kommunalråd, Grums

Linda Larsson (S)

Kommunalråd i opposition, Karlstad

Ulric Andersson (S)

Landstingsråd i opposition

Ann-Katrin Järåsen (S)

Kommunalråd, Torsby

Bjarne Olsson (S)

Kommunalråd, Kristinehamn

Åsa Johansson (S)

Kommunalråd, Hagfors

Peter Söderström (S)

Kommunalråd, Arvika

Ann Björkqvist Mlakar (S)

Oppositionsråd, Säffle

Daniel Schüzer (S)

Kommunalråd, Årjäng

Monica Gundahl (S)

Landstingsråd i opposition

Mathias Lindqvist (S)

Kommunalråd, Munkfors

Per Gruvberger (S)

Kommunalråd, Filipstad

Per Aspengren (S)

Kommunalråd, Hammarö

Tomas Riste (S)

Regionråd

Tobias Eriksson (S)

Oppositionsråd, Sunne

Mikael Johansson (S)

Kommunalråd, Kil

Hans Jildesten (S)

Kommunalråd, Storfors

Per Lawén (S)

Kommunalråd, Forshaga

Hans-Peter Jessen (S)

Oppositionsråd, Eda

Runt om i världen har kvinnor vittnat om trakasserier och sexuella övergrepp av män. Även i vårt eget land visar senaste tidens rapporter att det jämställda Sverige inte alls är så jämställt som vi kanske tror. Kvinnors utsatthet genomsyrar samhällets alla delar vilket innebär att vi alla måste ta ett ansvar. I skolan, på arbetsplatsen, på fritiden, och även i maktens korridorer.

Vårt parti har under lång tid stått upp och kämpat för kvinnors rättigheter där framförallt det socialdemokratiska kvinnoförbundet i början av 1980-talet förde upp frågan på den politiska dagordningen. Den kampen är inte över utan är något vi även i framtiden måste fortsätta med. Vi socialdemokrater har som mål ett mer jämlikt och jämställt samhälle där alla människor får möjlighet att uppfylla sina drömmar. Ska vi nå dit är trakasserier och diskriminering i all form otänkbart.

Som förtroendevalda politiker har vi ett tungt ansvar, både att garantera alla medborgarnas rätt till trygghet och att Värmlands kommuner präglas av öppenhet och tolerans. Därför tar vi nu tillsammans nya tag för att göra slut på tysthetskulturer och övergrepp inom den offentliga sektorn.

• Socialdemokraterna centralt inrättade i vinter en egen linje där medlemmar kunde vittna om otänkbara händelser. Efter årsskiftet anammar vi den idén. Vi föreslår att det öppnas en kontaktlinje där alla kommunanställda anonymt har möjlighet att vända sig om de i jobbet blivit utsatta för trakasserier eller sexuella övergrepp.

• Ingen del av samhället är fri från personer som har dessa synsätt och politiker är inte undantagna. Vi kommer därför lägga fram förslag om att alla kommuners politiker utbildas i vilka skyldigheter man har och vad som förväntas av en förtroendevald. Utbildningen ska även handla om hur man som politiker ska agera när uppgifter om trakasserier uppkommer.

• Vi kommer gemensamt arbeta med diskrimineringslagen och öka vårt fokus på den psykosociala arbetsmiljön i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Alla ska känna sig trygga i arbetet inom den offentliga sektorn. Genom ökad kunskap kan vi även se inom vilka områden ett utökat arbete behövs.

Som politikens främsta företrädare, är det och har alltid varit, vårt ansvar att säkerställa en god arbetsmiljö för våra anställda i offentlig sektor. Detta är ett ständigt pågående arbete och många kommuner gör redan i dag mycket bra arbete men vi ser nu att vi måste arbeta än hårdare för att nå våra mål om ett jämställt samhälle fritt från trakasserier och övergrepp. Allt ledarskap måste ta ett tydligt ansvar och vi kommer nu i våra politiska organ lägga fram förslag för att stärka arbetet mot trakasserier, oavsett om vi ingår i en majoritet eller är i opposition.

Nu ökar vi tempot för ett mer jämlikt och jämställt samhälle och det viktigaste vallöfte vi har är att tillsammans få stopp på kränkningar och tysthetskulturer i offentlig sektor, politiken och samhället i övrigt. Den 14 januari genomförs en nationell manifestation runt om i landet och vi kommer självklart vara med och stå upp för kvinnors rättigheter. Nu är det viktigt att vi alla tar ett ansvar i frågan om det ska bli en förändring. Tillsammans kan vi nå målet om ett tryggare, mer jämlikt och självklart ett jämställt Värmland.

Leif Haraldsson (S)

Kommunalråd, Grums

Linda Larsson (S)

Kommunalråd i opposition, Karlstad

Ulric Andersson (S)

Landstingsråd i opposition

Ann-Katrin Järåsen (S)

Kommunalråd, Torsby

Bjarne Olsson (S)

Kommunalråd, Kristinehamn

Åsa Johansson (S)

Kommunalråd, Hagfors

Peter Söderström (S)

Kommunalråd, Arvika

Ann Björkqvist Mlakar (S)

Oppositionsråd, Säffle

Daniel Schüzer (S)

Kommunalråd, Årjäng

Monica Gundahl (S)

Landstingsråd i opposition

Mathias Lindqvist (S)

Kommunalråd, Munkfors

Per Gruvberger (S)

Kommunalråd, Filipstad

Per Aspengren (S)

Kommunalråd, Hammarö

Tomas Riste (S)

Regionråd

Tobias Eriksson (S)

Oppositionsråd, Sunne

Mikael Johansson (S)

Kommunalråd, Kil

Hans Jildesten (S)

Kommunalråd, Storfors

Per Lawén (S)

Kommunalråd, Forshaga

Hans-Peter Jessen (S)

Oppositionsråd, Eda

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.