2018-01-11 06:01

2018-01-11 06:01

Vi tar poliskrisen på allvar

Debatt: Moderaterna

Även här i Värmland saknas en närvarande polis på många orter. I längden är detta en ohållbar situation som riskerar att göra delar av Sverige till laglösa zoner, skriver Tomas Tobé och Pål Jonson.

Krisen inom svensk polis har inte undgått någon. Den allt grövre kriminaliteten gör att resurserna inte räcker till. Detta drabbar människor på landsbygden som bor långt ifrån en polisstation. För oss moderater är det självklart att alla ska kunna lita på att polisen kommer när man ringer, oavsett var i landet man bor. Utan en närvarande polis urholkas tilliten och sammanhållningen i samhället.

Den senaste tiden har frågan om polisnärvaron på landsbygden uppmärksammats. Det faktum att endast en polispatrull ansvarar för att bevaka en yta i södra Lappland som är nästan lika stor som Danmark har fått många att reagera med oro. Situationen är inte unik för södra Lappland. Även här i Värmland saknas en närvarande polis på många orter. I längden är detta en ohållbar situation som riskerar att göra delar av Sverige till laglösa zoner.

Situationen sätter fingret på det uppenbara; Sverige behöver fler poliser. Moderaterna har därför presenterat den största satsningen på svensk polis på över 20 år. Vi anslår medel för att polisen ska kunna anställa och utbilda 10 000 nya polisanställda till år 2025.

För Värmland innebär detta en förstärkning med över 200 nya polisanställda. För att underlätta nyrekryteringen öronmärker vi även medel för en riktad satsning på polisernas löner. Vi föreslår en höjning av polislönerna med i genomsnitt 3 000 kronor per månad. Det är helt nödvändigt för att erfarna poliser ska stanna kvar i yrket och för att fler ska vilja utbilda sig till polis.

Trygghet, säkerhet och tillit är grunderna som ett samhälle byggs på. Urholkas något av dessa värden kommer samhället att förändras till det sämre. Därför tar Moderaterna poliskrisen på största allvar.

Ingen del av landet ska stå utan ett grundläggande skydd från polisen. Brott ska utredas, oavsett om de äger rum i Arvika, Sunne eller Stockholm. Vi moderater kommer därför att prioritera satsningar på polis och rättsväsende före bidrag och arbetsmarknadsåtgärder. Det går inte att lova allt till alla, men det går att lova medborgarna en närvarande polis i hela Sverige.

Tomas Tobé (M)

Rättspolitisk talesperson

Pål Jonson (M)

Riksdagsledamot, Värmland

Krisen inom svensk polis har inte undgått någon. Den allt grövre kriminaliteten gör att resurserna inte räcker till. Detta drabbar människor på landsbygden som bor långt ifrån en polisstation. För oss moderater är det självklart att alla ska kunna lita på att polisen kommer när man ringer, oavsett var i landet man bor. Utan en närvarande polis urholkas tilliten och sammanhållningen i samhället.

Den senaste tiden har frågan om polisnärvaron på landsbygden uppmärksammats. Det faktum att endast en polispatrull ansvarar för att bevaka en yta i södra Lappland som är nästan lika stor som Danmark har fått många att reagera med oro. Situationen är inte unik för södra Lappland. Även här i Värmland saknas en närvarande polis på många orter. I längden är detta en ohållbar situation som riskerar att göra delar av Sverige till laglösa zoner.

Situationen sätter fingret på det uppenbara; Sverige behöver fler poliser. Moderaterna har därför presenterat den största satsningen på svensk polis på över 20 år. Vi anslår medel för att polisen ska kunna anställa och utbilda 10 000 nya polisanställda till år 2025.

För Värmland innebär detta en förstärkning med över 200 nya polisanställda. För att underlätta nyrekryteringen öronmärker vi även medel för en riktad satsning på polisernas löner. Vi föreslår en höjning av polislönerna med i genomsnitt 3 000 kronor per månad. Det är helt nödvändigt för att erfarna poliser ska stanna kvar i yrket och för att fler ska vilja utbilda sig till polis.

Trygghet, säkerhet och tillit är grunderna som ett samhälle byggs på. Urholkas något av dessa värden kommer samhället att förändras till det sämre. Därför tar Moderaterna poliskrisen på största allvar.

Ingen del av landet ska stå utan ett grundläggande skydd från polisen. Brott ska utredas, oavsett om de äger rum i Arvika, Sunne eller Stockholm. Vi moderater kommer därför att prioritera satsningar på polis och rättsväsende före bidrag och arbetsmarknadsåtgärder. Det går inte att lova allt till alla, men det går att lova medborgarna en närvarande polis i hela Sverige.

Tomas Tobé (M)

Rättspolitisk talesperson

Pål Jonson (M)

Riksdagsledamot, Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.