2017-12-06 06:00

2017-12-06 06:00

Återskapa tryggheten för våra äldre

Debatt: Välfärdslöftet

De nya poliserna ska vara lokalt förankrade. Och för att se till att det blir så vill Kristdemokraterna göra det möjligt för kommuner att finansiera poliser och bestämma var de ska jobba, skriver Ebba Busch Thor.

Antalet brott mot våra äldre har ökat de senaste åren. Alla brott är allvarliga men när äldre och ofta försvarslösa utsätts är det särskilt grovt. Utvecklingen är oroväckande och säger något allvarligt om vårt samhälle i stort.

En förklaring till den negativa utvecklingen är rättssamhällets reträtt från våra mindre orter. I Munkfors har polisstationen öppet 3 timmar varje tisdag. Resten av tiden är det stängt. I Munkfors bor det 3000 människor varav många är äldre. I Filipstad har en polisstation öppet tre timmar mitt på dagen tre dagar i veckan. På detta sätt har polisen lämnat många mindre orter i hela Värmland och runt om i Sverige. Det fungerar inte.

I dalsländska Mellerud kunde en berusad man gå bärsärk. Han slog sönder en torgrestaurang, hotade personal på Hemköp och stal alkohol på Systemet helt öppet. Mellerudsborna fick vänta i tre timmar innan polisen kom. Mannens brottslighet avbröts av att han själv tuppade av från sin berusning efter två timmar.

Brottslighet pågår inte bara i Malmö och Stockholms förorter. Den pågår också i småorter. Skillnaden är att det tar mycket längre tid för polisen att komma till Koppom om det vill sig illa. Den äldre som är ute på promenad och utsätts för ett brott i en mindre ort i Värmland kan inte förvänta sig att polisen är där i närtid. Det är ett svek från politikernas sida att det kan få vara på det här sättet. Kristdemokraterna har på sin dagordning att ersätta det pågående sveket med ett löfte – ett välfärdslöfte. Äldre ska kunna känna sig trygga i Värmland.

Poliserna måste bli fler. 10 000 fler poliser säger vi. En del säger att det inte går. Men det går om vi som vi föreslår inför en ettårig polisutbildning vid sidan av den nuvarande treåriga polisutbildning som är nu. Den som tycker att det är för kort tid bör betänka att de flesta väktare som i dag används av många kommuner har två veckors utbildning.

De nya poliserna ska vara lokalt förankrade. Och för att se till att det blir så vill Kristdemokraterna göra det möjligt för kommuner att finansiera poliser och bestämma var de ska jobba. Vill Torsby kommun att det alltid ska patrullera en polis i centrum ska det vara möjligt att genomföra det.

Att säkerställa invånarnas trygghet mot brott är statens viktigaste uppgift. Klarar den inte av det blir det övriga nästan överflödigt. Vad är det för nytta att ha fina blomsterarrangemang i stadsparken om en 85-åring ändå inte vågar sig dit av rädsla för att utsättas för något obehagligt.

Kristdemokraterna är fast beslutna att återupprätta välfärdslöftet till våra äldre också vad gäller tryggheten.

Ebba Busch Thor (KD)

Partiledare

Antalet brott mot våra äldre har ökat de senaste åren. Alla brott är allvarliga men när äldre och ofta försvarslösa utsätts är det särskilt grovt. Utvecklingen är oroväckande och säger något allvarligt om vårt samhälle i stort.

En förklaring till den negativa utvecklingen är rättssamhällets reträtt från våra mindre orter. I Munkfors har polisstationen öppet 3 timmar varje tisdag. Resten av tiden är det stängt. I Munkfors bor det 3000 människor varav många är äldre. I Filipstad har en polisstation öppet tre timmar mitt på dagen tre dagar i veckan. På detta sätt har polisen lämnat många mindre orter i hela Värmland och runt om i Sverige. Det fungerar inte.

I dalsländska Mellerud kunde en berusad man gå bärsärk. Han slog sönder en torgrestaurang, hotade personal på Hemköp och stal alkohol på Systemet helt öppet. Mellerudsborna fick vänta i tre timmar innan polisen kom. Mannens brottslighet avbröts av att han själv tuppade av från sin berusning efter två timmar.

Brottslighet pågår inte bara i Malmö och Stockholms förorter. Den pågår också i småorter. Skillnaden är att det tar mycket längre tid för polisen att komma till Koppom om det vill sig illa. Den äldre som är ute på promenad och utsätts för ett brott i en mindre ort i Värmland kan inte förvänta sig att polisen är där i närtid. Det är ett svek från politikernas sida att det kan få vara på det här sättet. Kristdemokraterna har på sin dagordning att ersätta det pågående sveket med ett löfte – ett välfärdslöfte. Äldre ska kunna känna sig trygga i Värmland.

Poliserna måste bli fler. 10 000 fler poliser säger vi. En del säger att det inte går. Men det går om vi som vi föreslår inför en ettårig polisutbildning vid sidan av den nuvarande treåriga polisutbildning som är nu. Den som tycker att det är för kort tid bör betänka att de flesta väktare som i dag används av många kommuner har två veckors utbildning.

De nya poliserna ska vara lokalt förankrade. Och för att se till att det blir så vill Kristdemokraterna göra det möjligt för kommuner att finansiera poliser och bestämma var de ska jobba. Vill Torsby kommun att det alltid ska patrullera en polis i centrum ska det vara möjligt att genomföra det.

Att säkerställa invånarnas trygghet mot brott är statens viktigaste uppgift. Klarar den inte av det blir det övriga nästan överflödigt. Vad är det för nytta att ha fina blomsterarrangemang i stadsparken om en 85-åring ändå inte vågar sig dit av rädsla för att utsättas för något obehagligt.

Kristdemokraterna är fast beslutna att återupprätta välfärdslöftet till våra äldre också vad gäller tryggheten.

Ebba Busch Thor (KD)

Partiledare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.