2017-11-14 06:00

2017-11-14 06:00

Ett bakslag för ungas framtid

Replik: Regeringens budget

Men välfärdsmiljarderna är inte öronmärkta och kommer därför troligtvis att användas för att täcka de stora budgetunderskotten ute i kommunerna, skriver Benjamin Dousa och Patrick Benabou.

Svar till Philip Botström och Alexander Paulsson (NWT 8/11)

I NWT skriver SSU att unga är vinnarna på regeringens budget. De påstår att det valfläsk som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade är något bra, men de nämner inte ett ord om hur regeringen förstör framtiden för Sveriges alla unga.

SSU fortsätter att backa upp regeringens höjda studiebidrag istället för att högre utbildning och arbete ska löna sig bättre. SSU verkar tro att den som studerar till bibliotekarie, tandhygienist och förskolelärare bryr sig mer om någon extra hundralapp i studiebidrag än att deras utbildning är en förlustaffär jämfört med att börja arbeta direkt efter gymnasiet.

Det är anmärkningsvärt i sig att en förskolelärare går back på sin utbildning, men det som är desto mer provocerande är att SSU inte säger ifrån när regeringen gör vidareutbildning ännu mindre lönsamt genom höjda skatter.

Regeringens välfärdsmiljarder är tänkta att finansiera en utökning av vad Socialdemokraterna kallar ”den svenska modellen”. Men välfärdsmiljarderna är inte öronmärkta och kommer därför troligtvis att användas för att täcka de stora budgetunderskotten ute i kommunerna. Staten ska inte bistå kommuner med dålig budgetdisciplin, utan pengarna ska gå till stärkt välfärd. Tillskottet bör återtas och istället läggas på något där unga faktiskt blir vinnare.

Den ekonomiskt ansvarslösa politiken som regeringen bedriver kommer att slå hårdast mot den ungdomsgeneration som i framtiden kommer tvingas stå för notan. Att bryta mot historisk budgetpraxis för att finansiera valfläsk är en mycket dålig idé. I högkonjunktur är det istället bättre att spara och bygga skyddsvallar för sämre tider.

Vidare nämner SSU inte ett ord om hur regeringens skattehöjningar drabbar unga redan i dag. Skatter som kemikalieskatt, höjd biomoms och slopat läxrut slår mot både ungas fritid och möjligheter till extrajobb. Inte heller låter regeringen unga ha sitt sparande ifred. Att höja skatten på den bland unga väldigt populära sparformen, investeringssparkonton (ISK), sänder fel signaler när unga borde spara till en bostad, och när individens ansvar för den framtida pensionen ökar.

Att sitta tyst när Socialdemokraterna försämrar ungas vardag och gör högre studier och arbete olönsamt är inte att värna studenters framtid. Det är dags för SSU att öppna ögonen och säga ifrån till sitt moderparti.

Benjamin Dousa

Förbundsordförande, Moderata ungdomsförbundet

Patrick Benabou

Distriktsordförande, MUF Värmland

Svar till Philip Botström och Alexander Paulsson (NWT 8/11)

I NWT skriver SSU att unga är vinnarna på regeringens budget. De påstår att det valfläsk som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade är något bra, men de nämner inte ett ord om hur regeringen förstör framtiden för Sveriges alla unga.

SSU fortsätter att backa upp regeringens höjda studiebidrag istället för att högre utbildning och arbete ska löna sig bättre. SSU verkar tro att den som studerar till bibliotekarie, tandhygienist och förskolelärare bryr sig mer om någon extra hundralapp i studiebidrag än att deras utbildning är en förlustaffär jämfört med att börja arbeta direkt efter gymnasiet.

Det är anmärkningsvärt i sig att en förskolelärare går back på sin utbildning, men det som är desto mer provocerande är att SSU inte säger ifrån när regeringen gör vidareutbildning ännu mindre lönsamt genom höjda skatter.

Regeringens välfärdsmiljarder är tänkta att finansiera en utökning av vad Socialdemokraterna kallar ”den svenska modellen”. Men välfärdsmiljarderna är inte öronmärkta och kommer därför troligtvis att användas för att täcka de stora budgetunderskotten ute i kommunerna. Staten ska inte bistå kommuner med dålig budgetdisciplin, utan pengarna ska gå till stärkt välfärd. Tillskottet bör återtas och istället läggas på något där unga faktiskt blir vinnare.

Den ekonomiskt ansvarslösa politiken som regeringen bedriver kommer att slå hårdast mot den ungdomsgeneration som i framtiden kommer tvingas stå för notan. Att bryta mot historisk budgetpraxis för att finansiera valfläsk är en mycket dålig idé. I högkonjunktur är det istället bättre att spara och bygga skyddsvallar för sämre tider.

Vidare nämner SSU inte ett ord om hur regeringens skattehöjningar drabbar unga redan i dag. Skatter som kemikalieskatt, höjd biomoms och slopat läxrut slår mot både ungas fritid och möjligheter till extrajobb. Inte heller låter regeringen unga ha sitt sparande ifred. Att höja skatten på den bland unga väldigt populära sparformen, investeringssparkonton (ISK), sänder fel signaler när unga borde spara till en bostad, och när individens ansvar för den framtida pensionen ökar.

Att sitta tyst när Socialdemokraterna försämrar ungas vardag och gör högre studier och arbete olönsamt är inte att värna studenters framtid. Det är dags för SSU att öppna ögonen och säga ifrån till sitt moderparti.

Benjamin Dousa

Förbundsordförande, Moderata ungdomsförbundet

Patrick Benabou

Distriktsordförande, MUF Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.