2017-11-06 06:01

2017-11-06 06:01

Låt Taiwan vara med i kampen

Debatt: Klimatförändringar

Genom bilaterala avtal och multilaterala samarbeten har Taiwan verkat som en ansvarsfull medlem i det internationella samfundet. Vi vill inget annat än att tillsammans med andra länder göra det som kan göras för att hantera klimatförändringen, skriver Lee Ying-Yuan.

Klimatförändringar är ett vetenskapligt faktum och runt om i världen har vi redan fått erfara dess konsekvenser vilka utgör ett hot mot människors hälsa, de platser vi bor på och hållbarheten i våra socioekonomiska system.

Taiwan har tyvärr också fått sin beskärda del av klimatförändringarna; bara i år har vi upplevt flera extrema väderförhållanden. I början av juni föll det kraftigt regn inom några timmar i norra Taiwan, i slutet av juli drabbades Taiwan av två tyfoner som följde nära efter varandra och orsakade allvarliga egendomsskador. I augusti drabbades vi av en värmebölja med temperaturer på över 37 grader C, vilket överträffade alla värmeböljor som registrerats under de senaste hundra åren. Internationella vetenskapliga rapporter har också bekräftat att 2016 års genomsnittliga globala temperaturer var de högsta uppmätta någonsin.

Dessa exempel är levande bevis på att klimatförändringarna är verkliga och har allvarliga konsekvenser. Dock är det inte för sent att göra något åt det. Vi måste inse att vi behöver förändra vår livsstil.

Önationen Taiwan har påverkats kraftigt av de värsta effekterna av klimatförändringarna. Som svar på globala uppmaningar att göra något åt klimatförändringarna har vi tagit fram nationella riktlinjer för att minska utsläppen av växthusgaser och kontrollera klimatförändringar.

För att förbättra luftkvaliteten samt kapaciteten att utvinna ren energi i Taiwan har regeringen satt upp ett ambitiöst mål; energikällorna ska utgöras av 20 procent förnyelsebara energikällor, 50 procent naturgas och koldioxid ska minskas till 30 procent till år 2025. Regeringen har även vidtagit en rad andra åtgärder för att stimulera utvecklingen av grön energi samt för att bidra till att påskynda övergången.

Kort sagt så gör Taiwan allt för att bekämpa klimatförändringarna i linje med Parisavtalet och strävar efter att minska koldioxidutsläppen till 50 procent av 2005 års nivåer till år 2050.

I den oändliga strävan efter ekonomisk utveckling har länder världen över överutnyttjat fossila bränslen och slösat bort jordens naturresurser. Vi har fått betala ett högt pris för detta, inte bara i form av klimatförändringar, men också i form av allvarlig miljöförstöring och förorening. Taiwans arbete med återvinning och avfallshantering genom åren har uppmärksammats världen över. Taiwan har genom sina initiativ för att främja en cirkulär ekonomi rankats som ett av de tre bästa länderna i världen.

Runt om i världen tilltar uppmaningarna att mer behöver göras för att bekämpa hoten som orsakas av klimatförändringarna. Taiwans president Tsai Ing-wen har lovat att landet kommer att outtröttligt arbeta vidare för att bevara vår planet för kommande generationer. Genom bilaterala avtal och multilaterala samarbeten har Taiwan verkat som en ansvarsfull medlem i det internationella samfundet. Vi vill inget annat än att tillsammans med andra länder göra det som kan göras för att hantera klimatförändringen. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter och kunskaper om miljöskydd, särskilt till de länder som verkligen behöver hjälp. Taiwan vill bidra till den gröna energipolitiken, den gröna industrin och den gröna sysselsättningen som vi måste skapa för att skydda vår planet.

Lee Ying-Yuan

Generaldirektör, Myndigheten för miljöskydd

Republiken Kinas (Taiwans) regering

Klimatförändringar är ett vetenskapligt faktum och runt om i världen har vi redan fått erfara dess konsekvenser vilka utgör ett hot mot människors hälsa, de platser vi bor på och hållbarheten i våra socioekonomiska system.

Taiwan har tyvärr också fått sin beskärda del av klimatförändringarna; bara i år har vi upplevt flera extrema väderförhållanden. I början av juni föll det kraftigt regn inom några timmar i norra Taiwan, i slutet av juli drabbades Taiwan av två tyfoner som följde nära efter varandra och orsakade allvarliga egendomsskador. I augusti drabbades vi av en värmebölja med temperaturer på över 37 grader C, vilket överträffade alla värmeböljor som registrerats under de senaste hundra åren. Internationella vetenskapliga rapporter har också bekräftat att 2016 års genomsnittliga globala temperaturer var de högsta uppmätta någonsin.

Dessa exempel är levande bevis på att klimatförändringarna är verkliga och har allvarliga konsekvenser. Dock är det inte för sent att göra något åt det. Vi måste inse att vi behöver förändra vår livsstil.

Önationen Taiwan har påverkats kraftigt av de värsta effekterna av klimatförändringarna. Som svar på globala uppmaningar att göra något åt klimatförändringarna har vi tagit fram nationella riktlinjer för att minska utsläppen av växthusgaser och kontrollera klimatförändringar.

För att förbättra luftkvaliteten samt kapaciteten att utvinna ren energi i Taiwan har regeringen satt upp ett ambitiöst mål; energikällorna ska utgöras av 20 procent förnyelsebara energikällor, 50 procent naturgas och koldioxid ska minskas till 30 procent till år 2025. Regeringen har även vidtagit en rad andra åtgärder för att stimulera utvecklingen av grön energi samt för att bidra till att påskynda övergången.

Kort sagt så gör Taiwan allt för att bekämpa klimatförändringarna i linje med Parisavtalet och strävar efter att minska koldioxidutsläppen till 50 procent av 2005 års nivåer till år 2050.

I den oändliga strävan efter ekonomisk utveckling har länder världen över överutnyttjat fossila bränslen och slösat bort jordens naturresurser. Vi har fått betala ett högt pris för detta, inte bara i form av klimatförändringar, men också i form av allvarlig miljöförstöring och förorening. Taiwans arbete med återvinning och avfallshantering genom åren har uppmärksammats världen över. Taiwan har genom sina initiativ för att främja en cirkulär ekonomi rankats som ett av de tre bästa länderna i världen.

Runt om i världen tilltar uppmaningarna att mer behöver göras för att bekämpa hoten som orsakas av klimatförändringarna. Taiwans president Tsai Ing-wen har lovat att landet kommer att outtröttligt arbeta vidare för att bevara vår planet för kommande generationer. Genom bilaterala avtal och multilaterala samarbeten har Taiwan verkat som en ansvarsfull medlem i det internationella samfundet. Vi vill inget annat än att tillsammans med andra länder göra det som kan göras för att hantera klimatförändringen. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter och kunskaper om miljöskydd, särskilt till de länder som verkligen behöver hjälp. Taiwan vill bidra till den gröna energipolitiken, den gröna industrin och den gröna sysselsättningen som vi måste skapa för att skydda vår planet.

Lee Ying-Yuan

Generaldirektör, Myndigheten för miljöskydd

Republiken Kinas (Taiwans) regering

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.