2017-10-19 06:01

2017-10-19 06:01

Centerns budget katastrof för miljön

Debatt: Klimatet

Att C var beredda att gå så långt för att låta flyget slippa betala klimatskatt säger något om hur lågt de prioriterar klimatfrågan, skriver Isabella Lövin och Stina Bergström.

Alliansen lämnade efter sig en klimatskuld på över 4 miljoner ton koldioxid när de förlorade valet 2014. Därför är utsläppen nu alldeles för höga. Miljöpartiet har nu lagt fram en rad politiska reformer för att få ner utsläppen och bygga ett mer hållbart samhälle med merjärnväg, fler cykelbanor och mer förnybar energi.

Klimatet är en av vår tids ödesfrågor, vi måste agera omedelbart för att våra barn och barnbarn ska kunna leva ett gott liv på den här planeten. Vi måste också öka insatserna för att rädda mångfalden av djur och växter i vår natur. Det är, precis som klimatfrågan, en stor och viktig utmaning för mänskligheten. Här har Sverige en hel del att ta ikapp, bland annat för att nå upp till vad vi lovat omvärlden när det gäller att skydda natur.

Centerns partiledare Annie Lööf upprepar ofta att hon ”visar ledarskap” för Sverige. Men på klimatområdet förespråkar centern snarare en helt ansvarslös linje. Tidigare i år hotade C tillsammans med övriga alliansen att fälla ministrar eller stoppa hela regeringens budget om förslaget om en flygskatt skulle läggas fram. I sista stund drogs hotet tillbaka. Att C var beredda att gå så långt för att låta flyget slippa betala klimatskatt säger något om hur lågt de prioriterar klimatfrågan. Utsläppen från flyget har ökat med hela 77 procent sedan 1990, och flyget är idag helt befriat från klimatskatt.

Nu har C lagt fram sitt förslag till budget, och där blir det ännu tydligare att C inte tänker ta ansvar för framtiden: C vill skära totalt 11,3 miljarder på miljöbudgeten kommande tre år. Så stora nedskärningar skulle få enorma konsekvenser för miljöarbetet i Sverige. Många fler skyddsvärda skogar skulle huggas ner, betydligt färre laddstolpar skulle kunna sättas upp längs våra vägar, betydligt mindre pengar skulle finnas till cykelbanor och biogas.

Värmland har hittills fått 26 miljoner genom Klimatklivet till olika projekt, som tillsammans beräknas leda till en utsläppsminskning motsvarande utsläppen från 3 000 bensindrivna bilar. Nu vill C ta bort hela Klimatklivet. Därmed hotas dessa satsningar och många andra. I hela landet beräknas Klimatklivet minska utsläppen med 20 miljoner ton under livslängden, så om det tas bort kan vi räkna med rejält högre utsläpp.

I Centerns nedskärningar ingår också att minska anslaget för skydd av värdefull natur med över två miljarder, och att ta bort 675 miljoner från ett anslag för andra viktiga naturvårdsåtgärder. Det skulle vara oerhört negativt för arbetet med att bevara den biologiska mångfalden i vårt land. Det skulle också slå hårt mot arbetet med att underlätta för människor att komma ut och uppleva våra skyddade naturområden.

De senaste månaderna har nyhetsrapporteringar om extrema väderkatastrofer avlöst varandra. Stormarna Harvey, Irma och Maria har lamslagit Karibien och delar av USA, och dramatiska översvämningar har drabbat såväl Sydasien som västra Afrika. Tusentals har dött och hundratusentals har tvingats lämna sina hem. Klimatförändringarna är här och nu, de är ingenting vi kan blunda för och hävda att vi kan ta itu med i framtiden. Politiska beslut idag, eller brist på beslut kommer påverka framtiden för miljarder människor.

I denna tid måste politiken ta ansvar. Klimatet kan inte vänta. Det är dags att syna Centerns ansvarslösa politik.

Isabella Lövin

Språkrör för Miljöpartiet de gröna

Stina Bergström

Riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Miljöpartiet från Värmland

Alliansen lämnade efter sig en klimatskuld på över 4 miljoner ton koldioxid när de förlorade valet 2014. Därför är utsläppen nu alldeles för höga. Miljöpartiet har nu lagt fram en rad politiska reformer för att få ner utsläppen och bygga ett mer hållbart samhälle med merjärnväg, fler cykelbanor och mer förnybar energi.

Klimatet är en av vår tids ödesfrågor, vi måste agera omedelbart för att våra barn och barnbarn ska kunna leva ett gott liv på den här planeten. Vi måste också öka insatserna för att rädda mångfalden av djur och växter i vår natur. Det är, precis som klimatfrågan, en stor och viktig utmaning för mänskligheten. Här har Sverige en hel del att ta ikapp, bland annat för att nå upp till vad vi lovat omvärlden när det gäller att skydda natur.

Centerns partiledare Annie Lööf upprepar ofta att hon ”visar ledarskap” för Sverige. Men på klimatområdet förespråkar centern snarare en helt ansvarslös linje. Tidigare i år hotade C tillsammans med övriga alliansen att fälla ministrar eller stoppa hela regeringens budget om förslaget om en flygskatt skulle läggas fram. I sista stund drogs hotet tillbaka. Att C var beredda att gå så långt för att låta flyget slippa betala klimatskatt säger något om hur lågt de prioriterar klimatfrågan. Utsläppen från flyget har ökat med hela 77 procent sedan 1990, och flyget är idag helt befriat från klimatskatt.

Nu har C lagt fram sitt förslag till budget, och där blir det ännu tydligare att C inte tänker ta ansvar för framtiden: C vill skära totalt 11,3 miljarder på miljöbudgeten kommande tre år. Så stora nedskärningar skulle få enorma konsekvenser för miljöarbetet i Sverige. Många fler skyddsvärda skogar skulle huggas ner, betydligt färre laddstolpar skulle kunna sättas upp längs våra vägar, betydligt mindre pengar skulle finnas till cykelbanor och biogas.

Värmland har hittills fått 26 miljoner genom Klimatklivet till olika projekt, som tillsammans beräknas leda till en utsläppsminskning motsvarande utsläppen från 3 000 bensindrivna bilar. Nu vill C ta bort hela Klimatklivet. Därmed hotas dessa satsningar och många andra. I hela landet beräknas Klimatklivet minska utsläppen med 20 miljoner ton under livslängden, så om det tas bort kan vi räkna med rejält högre utsläpp.

I Centerns nedskärningar ingår också att minska anslaget för skydd av värdefull natur med över två miljarder, och att ta bort 675 miljoner från ett anslag för andra viktiga naturvårdsåtgärder. Det skulle vara oerhört negativt för arbetet med att bevara den biologiska mångfalden i vårt land. Det skulle också slå hårt mot arbetet med att underlätta för människor att komma ut och uppleva våra skyddade naturområden.

De senaste månaderna har nyhetsrapporteringar om extrema väderkatastrofer avlöst varandra. Stormarna Harvey, Irma och Maria har lamslagit Karibien och delar av USA, och dramatiska översvämningar har drabbat såväl Sydasien som västra Afrika. Tusentals har dött och hundratusentals har tvingats lämna sina hem. Klimatförändringarna är här och nu, de är ingenting vi kan blunda för och hävda att vi kan ta itu med i framtiden. Politiska beslut idag, eller brist på beslut kommer påverka framtiden för miljarder människor.

I denna tid måste politiken ta ansvar. Klimatet kan inte vänta. Det är dags att syna Centerns ansvarslösa politik.

Isabella Lövin

Språkrör för Miljöpartiet de gröna

Stina Bergström

Riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Miljöpartiet från Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.