2017-10-13 06:00

2017-10-13 06:00

Det är snuset som gör Sverige rökfritt

Replik: Tobak

Tvärtom utgör det faktum att Sverige har mer än en miljon snusare att målet om ett rökfritt Sverige faktiskt redan är uppnått, åtminstone bland de grupper där snusning är en utbredd vana, skriver Patrik Strömer.

Svar till Göran Boëthius (NWT 5/10)

Det är många lobbyorganisationer, myndigheter och politiker som arbetar för att minska rökningen. Det är fullt begripligt eftersom rökning utgör en kraftigt ökad risk för människors hälsa. Vad som däremot är helt obegripligt är varför många av dessa personer samtidigt talar emot ”tobak”, när rökfri tobak i form av svenskt snus inte alls har dessa negativa effekter, utan tvärtom är ett effektivt sätt att sluta röka.

Tvärtom utgör det faktum att Sverige har mer än en miljon snusare att målet om ett rökfritt Sverige faktiskt redan är uppnått, åtminstone bland de grupper där snusning är en utbredd vana. Det blir därför lite pinsamt när en företrädare för en organisation som innehåller ordet ”fakta” inte har fakta klart för sig. Om det nu vore minskad rökning som var målet för Göran Boëthius och Tobaksfakta, hur kommer det sig då att deras förslag även angriper snus i lika hög utsträckning som cigarettrökning?

Sverige är unikt i EU. Endast Sverige har snus. Av det skälet är svenska män friskast i EU när det gäller sjukdomar som förknippas med just rökning, som lungcancer och KOL. Vi har EU:s lägsta rökartal, men vår sammanlagda tobakskonsumtion är i paritet med andra europeiska länder. Därför att när vi tar prillan fimpar vi cigaretten. Den som inte ser värdet i att konsumenter har alternativ är inte trovärdig.

Vi kan även se på Norge där en hel del makthavare och byråkrater oroar sig över att fler snusar, i stället för att glädja sig över att dagligrökningen halverats bara på några år. Inga andra länder i världen har haft samma framgång som Sverige och Norge, de länder där snusning förekommer i lite större skala.

Ser vi oss runt i världen går det att hitta flera länder som ”tagit krafttag” mot rökningen. Men dessa länder är ofta inga föredömen i övrigt. Det är faktiskt vi som än så länge haft en mer frihetlig linje som också lyckats bäst. Valet står alltså mellan hårda metoder som ger dåligt resultat och ett samhälle med valfrihet som ger bättre resultat.

Snus är ett njutningsmedel för vuxna, men att värna snuset är också det bästa sättet att uppnå ett rökfritt Sverige.

Patrik Strömer

Generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen

Svar till Göran Boëthius (NWT 5/10)

Det är många lobbyorganisationer, myndigheter och politiker som arbetar för att minska rökningen. Det är fullt begripligt eftersom rökning utgör en kraftigt ökad risk för människors hälsa. Vad som däremot är helt obegripligt är varför många av dessa personer samtidigt talar emot ”tobak”, när rökfri tobak i form av svenskt snus inte alls har dessa negativa effekter, utan tvärtom är ett effektivt sätt att sluta röka.

Tvärtom utgör det faktum att Sverige har mer än en miljon snusare att målet om ett rökfritt Sverige faktiskt redan är uppnått, åtminstone bland de grupper där snusning är en utbredd vana. Det blir därför lite pinsamt när en företrädare för en organisation som innehåller ordet ”fakta” inte har fakta klart för sig. Om det nu vore minskad rökning som var målet för Göran Boëthius och Tobaksfakta, hur kommer det sig då att deras förslag även angriper snus i lika hög utsträckning som cigarettrökning?

Sverige är unikt i EU. Endast Sverige har snus. Av det skälet är svenska män friskast i EU när det gäller sjukdomar som förknippas med just rökning, som lungcancer och KOL. Vi har EU:s lägsta rökartal, men vår sammanlagda tobakskonsumtion är i paritet med andra europeiska länder. Därför att när vi tar prillan fimpar vi cigaretten. Den som inte ser värdet i att konsumenter har alternativ är inte trovärdig.

Vi kan även se på Norge där en hel del makthavare och byråkrater oroar sig över att fler snusar, i stället för att glädja sig över att dagligrökningen halverats bara på några år. Inga andra länder i världen har haft samma framgång som Sverige och Norge, de länder där snusning förekommer i lite större skala.

Ser vi oss runt i världen går det att hitta flera länder som ”tagit krafttag” mot rökningen. Men dessa länder är ofta inga föredömen i övrigt. Det är faktiskt vi som än så länge haft en mer frihetlig linje som också lyckats bäst. Valet står alltså mellan hårda metoder som ger dåligt resultat och ett samhälle med valfrihet som ger bättre resultat.

Snus är ett njutningsmedel för vuxna, men att värna snuset är också det bästa sättet att uppnå ett rökfritt Sverige.

Patrik Strömer

Generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.