2017-10-10 06:00

2017-10-10 06:00

Varför vill Kristdemokraterna riva Lunden?

Debatt: Skoghall

Varför vill KD riva Lunden? Jag tror det beror på att de inte tycker att den gamla bruks- och arbetarmiljön är viktig att bevara, skriver Lars Westling.

Svar till Kenth Carlsson (NWT 30/9)

I en debattartikel i NWT vill Kenth Carlsson ge intryck av att han vill bevara Lunden, när han i praktiken vill riva. Att bygga nytt är inte detsamma som att bevara ett kulturminne. Granne med Lunden finns ett annat område, Björkhagen, som har rivits och ersatts med hus i den ”gamla stilen”. Om man gör ett besök där, ser man direkt att det inte är så man skall bevarar en kulturmiljö.

Länsstyrelsen och även Värmlands museum är i sina remissvar mycket tydliga i att Lunden är ett kulturminne som skall bevaras. Socialdemokraterna har varit drivande i fråga om Lunden. Men under processens gång, innan beslutet i fullmäktige, insåg alla partier förutom Kristdemokraterna att en renovering är den enda vägen. Det är inte första gången som KD driver omöjliga frågor på Hammarö. När det gällde vårdnadsbidrag hade de åtminstone stöd av SD. Det finns flera exempel.

Varför vill KD riva Lunden? Jag tror det beror på att de inte tycker att den gamla bruks- och arbetarmiljön är viktig att bevara. Det är allvarligt att det finns partier som inte har någon känsla för i vilken miljö man verkar. Jag hoppas att väljarna på Hammarö har uppmärksammat detta.

Lars Westling (S)

Skoghall

Svar till Kenth Carlsson (NWT 30/9)

I en debattartikel i NWT vill Kenth Carlsson ge intryck av att han vill bevara Lunden, när han i praktiken vill riva. Att bygga nytt är inte detsamma som att bevara ett kulturminne. Granne med Lunden finns ett annat område, Björkhagen, som har rivits och ersatts med hus i den ”gamla stilen”. Om man gör ett besök där, ser man direkt att det inte är så man skall bevarar en kulturmiljö.

Länsstyrelsen och även Värmlands museum är i sina remissvar mycket tydliga i att Lunden är ett kulturminne som skall bevaras. Socialdemokraterna har varit drivande i fråga om Lunden. Men under processens gång, innan beslutet i fullmäktige, insåg alla partier förutom Kristdemokraterna att en renovering är den enda vägen. Det är inte första gången som KD driver omöjliga frågor på Hammarö. När det gällde vårdnadsbidrag hade de åtminstone stöd av SD. Det finns flera exempel.

Varför vill KD riva Lunden? Jag tror det beror på att de inte tycker att den gamla bruks- och arbetarmiljön är viktig att bevara. Det är allvarligt att det finns partier som inte har någon känsla för i vilken miljö man verkar. Jag hoppas att väljarna på Hammarö har uppmärksammat detta.

Lars Westling (S)

Skoghall

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.