2017-09-18 06:00

2017-09-18 06:00

Studenter behöver bättre utbildningar, inte högre bidrag

Replik: Universitet och högskola

Vi undrar om regeringen själv tror på argumentet att mer fickpengar kommer lösa kvalitetsproblemen som Sveriges studenter drabbas av, skriver Simon Palme och Christoffer Engkvist.

Svar till Anna Ekström och Gunilla Svanstorp (NWT 6/9)

Anna Ekström (S) och Gunilla Svanstorp (S) skriver att regeringen höjer studiebidragen för att studenterna ska lära sig mer. Det stämmer att många utbildningar inte alls håller måttet. Men är det verkligen mer fickpengar till studenterna som är lösningen?

I höstas (8/11) rapporterade SVT Värmland om besvikna studenter på Karlstads universitet som tyckte att deras utbildningar inte höll måttet. Framförallt är det studenter inom humaniora som inte får tillräckligt med lärarledd tid. Universitetsrektorn själv höll med studenterna och påpekade att prislappen som universitetet får för varje humaniorastudent är alldeles för liten.

I sin artikel skriver Socialdemokraterna att de vill se ett kunskapslyft. Man kunde därför tro att regeringen vill göra något åt kvalitetsproblemen. Men det enda konkreta förslaget som lyfts är att höja studiebidragen. Vi undrar om regeringen själv tror på argumentet att mer fickpengar kommer lösa kvalitetsproblemen som Sveriges studenter drabbas av.

Vi är bekymrade över att Socialdemokraterna fortsätter bygga ut högskolan. Det uttalade målet är att så många som möjligt ska antas och godkännas, men det sker på kvalitetens bekostnad när de som studerar får inte tillräckliga resurser. Dessutom för högskolorna resurser baserat på antal studenter som antas och godkänns. Regeringens politik sänker värdet på en examen och gör att alldeles för få får relevanta jobb och bra löner efter sin examen.

Inför Centerpartiets partistämma om ett par veckor föreslår Centerstudenter att Centerpartiet ska anta en ännu bättre högskolepolitik. Vi behöver sätta kvalitet före kvantitet. Därför vill vi se ordentliga reformer för att höja kvaliteten.

Utbyggnaden av högskolan måste stoppas. Resurstilldelningen måste förbättras. Det ska finnas en tydligt beskriven lägstanivå för godkänt betyg och alla studenter ska examineras direkt mot kursmålen. Mycket kommer behöva göras för skattepengar, men att höja bidragen till blivande akademiker är inte lösningen.

Simon Palme

Förbundsordförande, Centerstudenter

Christoffer Engkvist

Ordförande, Centerstudenter Karlstad

Svar till Anna Ekström och Gunilla Svanstorp (NWT 6/9)

Anna Ekström (S) och Gunilla Svanstorp (S) skriver att regeringen höjer studiebidragen för att studenterna ska lära sig mer. Det stämmer att många utbildningar inte alls håller måttet. Men är det verkligen mer fickpengar till studenterna som är lösningen?

I höstas (8/11) rapporterade SVT Värmland om besvikna studenter på Karlstads universitet som tyckte att deras utbildningar inte höll måttet. Framförallt är det studenter inom humaniora som inte får tillräckligt med lärarledd tid. Universitetsrektorn själv höll med studenterna och påpekade att prislappen som universitetet får för varje humaniorastudent är alldeles för liten.

I sin artikel skriver Socialdemokraterna att de vill se ett kunskapslyft. Man kunde därför tro att regeringen vill göra något åt kvalitetsproblemen. Men det enda konkreta förslaget som lyfts är att höja studiebidragen. Vi undrar om regeringen själv tror på argumentet att mer fickpengar kommer lösa kvalitetsproblemen som Sveriges studenter drabbas av.

Vi är bekymrade över att Socialdemokraterna fortsätter bygga ut högskolan. Det uttalade målet är att så många som möjligt ska antas och godkännas, men det sker på kvalitetens bekostnad när de som studerar får inte tillräckliga resurser. Dessutom för högskolorna resurser baserat på antal studenter som antas och godkänns. Regeringens politik sänker värdet på en examen och gör att alldeles för få får relevanta jobb och bra löner efter sin examen.

Inför Centerpartiets partistämma om ett par veckor föreslår Centerstudenter att Centerpartiet ska anta en ännu bättre högskolepolitik. Vi behöver sätta kvalitet före kvantitet. Därför vill vi se ordentliga reformer för att höja kvaliteten.

Utbyggnaden av högskolan måste stoppas. Resurstilldelningen måste förbättras. Det ska finnas en tydligt beskriven lägstanivå för godkänt betyg och alla studenter ska examineras direkt mot kursmålen. Mycket kommer behöva göras för skattepengar, men att höja bidragen till blivande akademiker är inte lösningen.

Simon Palme

Förbundsordförande, Centerstudenter

Christoffer Engkvist

Ordförande, Centerstudenter Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.