2017-09-14 06:01

2017-09-14 06:01

Vi är oslagbara!

Debatt: Värmland Pride

Vi vill att var och en ska kunna få älska och vara den som den själv vill. Vill du också det? Börja visa det, berätta för dina barn och dina arbetskamrater var du står, skriver företrädare för Föreningen Värmland Pride.

Lördagen den 9 september gick tusentals människor tillsammans i Karlstad för kärlekens och frihetens skull. Det var avslutningen på en fantastisk pridevecka där vi mött folk i vår regnbågshusvagn runt om i alla kommuner i Värmland. På husvagnsturnén träffade vi personer i olika åldrar, som pratade olika språk, hade olika könsidentiteter och sexualiteter, funktionsvariationer och sätt att leva. Många var hbtq+, andra inte. Vi älskar den mångfalden.

Det finns de som hatar den. Längs paradens väg väntade en liten grupp i lördagsregnet. Denna lilla grupp har gjort hatet och föraktet till sin politik. De ställde sig i vägen för paraden men vi stannade inte. Vi ropade: Sha-la-la-la, kärlek är för alla! Då kom spottloskan och slaget. En av oss blev helt enkelt fysiskt och psykiskt attackerad. Ingen kroppslig skada skedd. Inga mentala men. Ändå var det något oroande som hände på Karlstads gator.

Det var en attack mot friheten. Och samtidigt som detta hände i Karlstad firades Pride i två andra städer i Sverige. I Helsingborg stals regnbågsflaggor, i Kalmar slöt nazister upp för motdemonstration. De är inte alls många, dessa hatets troll. Men de är farliga. För de har som mål att krossa demokratins innersta ljus: att alla människor har samma värde.

Men tillsammans kan vi stoppa dem. Det kan vi göra i vardagen. På torget när någon ropar något sexistiskt till en tjej. På arbetsplatsen eller i skolan när någon säger något rasistiskt på lunchrasten. Eller hemma i tv-soffan när någon säger något föraktfullt om en transperson eller en bisexuell. Då måste vi säga ifrån! Vi måste göra det. Annars kommer hatet och föraktet att få växa sig ännu starkare än det redan gjort.

Vi vill att var och en ska kunna få älska och vara den som den själv vill. Vill du också det? Börja visa det, berätta för dina barn och dina arbetskamrater var du står. Berätta för dina klasskamrater eller dina Facebookbekanta. Och våga säga emot när du hör någon antyda att vissa människor är sämre än andra.

Vi kan stå upp för varandra och låta vår stad och vårt län bli tryggt för alla. Vi kan bygga ett värdigt samhälle. Tillsammans är vi helt oslagbara.

Föreningen Värmland Pride

Fox Foxhage

Johanna Sköld

Erik Myr

Hazel Svensson

Sofi Bertilsson

Anastacia Pigaleva

Fotnot: hbtq+ står för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera. Plus-tecknet står för andra personer som upplever att de faller utanför normerna för sexualitet och kön.

Lördagen den 9 september gick tusentals människor tillsammans i Karlstad för kärlekens och frihetens skull. Det var avslutningen på en fantastisk pridevecka där vi mött folk i vår regnbågshusvagn runt om i alla kommuner i Värmland. På husvagnsturnén träffade vi personer i olika åldrar, som pratade olika språk, hade olika könsidentiteter och sexualiteter, funktionsvariationer och sätt att leva. Många var hbtq+, andra inte. Vi älskar den mångfalden.

Det finns de som hatar den. Längs paradens väg väntade en liten grupp i lördagsregnet. Denna lilla grupp har gjort hatet och föraktet till sin politik. De ställde sig i vägen för paraden men vi stannade inte. Vi ropade: Sha-la-la-la, kärlek är för alla! Då kom spottloskan och slaget. En av oss blev helt enkelt fysiskt och psykiskt attackerad. Ingen kroppslig skada skedd. Inga mentala men. Ändå var det något oroande som hände på Karlstads gator.

Det var en attack mot friheten. Och samtidigt som detta hände i Karlstad firades Pride i två andra städer i Sverige. I Helsingborg stals regnbågsflaggor, i Kalmar slöt nazister upp för motdemonstration. De är inte alls många, dessa hatets troll. Men de är farliga. För de har som mål att krossa demokratins innersta ljus: att alla människor har samma värde.

Men tillsammans kan vi stoppa dem. Det kan vi göra i vardagen. På torget när någon ropar något sexistiskt till en tjej. På arbetsplatsen eller i skolan när någon säger något rasistiskt på lunchrasten. Eller hemma i tv-soffan när någon säger något föraktfullt om en transperson eller en bisexuell. Då måste vi säga ifrån! Vi måste göra det. Annars kommer hatet och föraktet att få växa sig ännu starkare än det redan gjort.

Vi vill att var och en ska kunna få älska och vara den som den själv vill. Vill du också det? Börja visa det, berätta för dina barn och dina arbetskamrater var du står. Berätta för dina klasskamrater eller dina Facebookbekanta. Och våga säga emot när du hör någon antyda att vissa människor är sämre än andra.

Vi kan stå upp för varandra och låta vår stad och vårt län bli tryggt för alla. Vi kan bygga ett värdigt samhälle. Tillsammans är vi helt oslagbara.

Föreningen Värmland Pride

Fox Foxhage

Johanna Sköld

Erik Myr

Hazel Svensson

Sofi Bertilsson

Anastacia Pigaleva

Fotnot: hbtq+ står för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera. Plus-tecknet står för andra personer som upplever att de faller utanför normerna för sexualitet och kön.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.