2017-09-14 06:02

2017-09-14 06:02

Tre skäl att rösta på Socialdemokraterna

Debatt: Kyrkovalet

Genom att rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalet den 17 september tar du ställning för en modern, öppen och välkomnande folkkyrka och förhindrar konservativa och rasistiska krafter att få inflytande, skriver Philip Botström, Alexander Paulsson och Johannes Fransson.

Den 17 september är det val till Svenska kyrkan. Då kan medlemmar som är över 16 år vara med och påverka vilka som ska styra kyrkan de kommande fyra åren. Kyrkovalet är ett vägval mellan framtiden och dåtiden. Ett val om vilka värderingar vi vill ska vägleda kyrkan i framtiden.

Trots att kyrkovalet är så viktigt kallas det för det bortglömda valet, för att det har så lågt valdeltagande. Förra valet röstade bara 12,8 procent. Det är farligt. Det finns konservativa och rasistiska krafter som utnyttjar det faktum att få känner till kyrkovalet. Om du, precis som vi i SSU, är frustrerad över hur rasismen normaliseras har du en gyllene chans att omvandla den frustrationen till handling den 17 september.

Här kommer tre skäl till att rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalet:

1. Ta ställning för en modern kyrka. Att samkönade par vigs och att kvinnor får vara präster är rättigheter som inte alltid har varit en självklarhet i Svenska kyrkan. Det är rättigheter som måste fortsätta försvaras och utvecklas. Exempelvis vill vi socialdemokrater att de som vigs till präster i framtiden inte ska kunna vägra att viga samkönade par. Värderingar om jämlikhet och öppenhet ska aldrig tas för givna, de måste ständigt återvinnas. Det ser vi inte minst i USA, i Europa och även i dagens Sverige där högerpopulism vinner mark och progressiva segrar rullas tillbaka.

2. Försvara en kyrka för alla. Vissa konservativa nomineringsgrupper vill att kyrkan ska vara en plats reserverad för en bildad elit. SSU tycker inte att kyrkan ska vara en plats där bara en teologiskt högutbildad elit ska styra och ställa. Istället ser vi socialdemokrater värdet av en öppen folkkyrka där alla är välkomna, oavsett ekonomisk bakgrund eller hur troende man är. En viktig del i det arbetet handlar om att kyrkans verksamhet ska vara avgiftsfri för barn och unga så att ens föräldrars ekonomiska situation inte ska avgöra om man exempelvis kan konfirmera sig.

3. Värna kyrkans solidariska engagemang. Sist men inte minst spelar kyrkan en viktig roll i det globala arbetet. Svenska kyrkan är del av en internationell biståndsorganisation med en samlad budget på cirka 11 miljarder kronor. Dessutom har Svenska kyrkan en viktig stödverksamhet för att välkomna nyanlända, t ex språkkaféer. Om SD fick välja skulle mycket av biståndsarbetet skäras ned och stödverksamheten läggas ned. Vi socialdemokrater vill tvärtom värna kyrkans globala och solidariska engagemang.

Genom att rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalet den 17 september tar du ställning för en modern, öppen och välkomnande folkkyrka och förhindrar konservativa och rasistiska krafter att få inflytande i en av Sveriges viktigaste samhällsinstitutioner. Varje röst gör skillnad, så se till att gå och rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalet!

Philip Botström

Förbundsordförande, SSU

Alexander Paulsson

Distriktsordförande, SSU Värmland

Johannes Fransson

Ung kandidat till kyrkomötet för Socialdemokraterna i Karlstads stift

Den 17 september är det val till Svenska kyrkan. Då kan medlemmar som är över 16 år vara med och påverka vilka som ska styra kyrkan de kommande fyra åren. Kyrkovalet är ett vägval mellan framtiden och dåtiden. Ett val om vilka värderingar vi vill ska vägleda kyrkan i framtiden.

Trots att kyrkovalet är så viktigt kallas det för det bortglömda valet, för att det har så lågt valdeltagande. Förra valet röstade bara 12,8 procent. Det är farligt. Det finns konservativa och rasistiska krafter som utnyttjar det faktum att få känner till kyrkovalet. Om du, precis som vi i SSU, är frustrerad över hur rasismen normaliseras har du en gyllene chans att omvandla den frustrationen till handling den 17 september.

Här kommer tre skäl till att rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalet:

1. Ta ställning för en modern kyrka. Att samkönade par vigs och att kvinnor får vara präster är rättigheter som inte alltid har varit en självklarhet i Svenska kyrkan. Det är rättigheter som måste fortsätta försvaras och utvecklas. Exempelvis vill vi socialdemokrater att de som vigs till präster i framtiden inte ska kunna vägra att viga samkönade par. Värderingar om jämlikhet och öppenhet ska aldrig tas för givna, de måste ständigt återvinnas. Det ser vi inte minst i USA, i Europa och även i dagens Sverige där högerpopulism vinner mark och progressiva segrar rullas tillbaka.

2. Försvara en kyrka för alla. Vissa konservativa nomineringsgrupper vill att kyrkan ska vara en plats reserverad för en bildad elit. SSU tycker inte att kyrkan ska vara en plats där bara en teologiskt högutbildad elit ska styra och ställa. Istället ser vi socialdemokrater värdet av en öppen folkkyrka där alla är välkomna, oavsett ekonomisk bakgrund eller hur troende man är. En viktig del i det arbetet handlar om att kyrkans verksamhet ska vara avgiftsfri för barn och unga så att ens föräldrars ekonomiska situation inte ska avgöra om man exempelvis kan konfirmera sig.

3. Värna kyrkans solidariska engagemang. Sist men inte minst spelar kyrkan en viktig roll i det globala arbetet. Svenska kyrkan är del av en internationell biståndsorganisation med en samlad budget på cirka 11 miljarder kronor. Dessutom har Svenska kyrkan en viktig stödverksamhet för att välkomna nyanlända, t ex språkkaféer. Om SD fick välja skulle mycket av biståndsarbetet skäras ned och stödverksamheten läggas ned. Vi socialdemokrater vill tvärtom värna kyrkans globala och solidariska engagemang.

Genom att rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalet den 17 september tar du ställning för en modern, öppen och välkomnande folkkyrka och förhindrar konservativa och rasistiska krafter att få inflytande i en av Sveriges viktigaste samhällsinstitutioner. Varje röst gör skillnad, så se till att gå och rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalet!

Philip Botström

Förbundsordförande, SSU

Alexander Paulsson

Distriktsordförande, SSU Värmland

Johannes Fransson

Ung kandidat till kyrkomötet för Socialdemokraterna i Karlstads stift

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.