2017-09-13 06:00

2017-09-13 06:00

Tydlighet med en politisk lista

Debatt: Kyrkovalet

Röstar man på en opolitisk lista vet man kanske bara vad vissa personer på den tycker, men det finns ingen genomgående linje för dem när stora och viktiga beslut ska tas, skriver Adam Slottner.

Jag ser att det är populärt att påstå att det är fel med politiska listor nu till kyrkovalet, men det är faktiskt ett mycket märkligt påstående. Varför skulle det vara bättre med en ”opolitisk” lista?

Då man röstar på en partibunden lista vet man vad det ligger för ideologi i botten hos alla de som ställer upp på den. Det är ju oerhört viktigt att man vet hur de man väljer kan tänkas agera i olika frågor, det är ju därför vi går till val. Röstar man på en opolitisk lista vet man kanske bara vad vissa personer på den tycker, men det finns ingen genomgående linje för dem när stora och viktiga beslut ska tas.

Visst är jag partisk i det här, och det beror på att just ideologi är en av de saker som gjort att jag själv valde Centerpartiet. Vårt partis grund kommer från de kristna värderingar som förändrats med landet över tid, så kyrkan och framförallt folkrörelsepartierna har ett mycket tätt band. De har utvecklats tillsammans helt enkelt, och då ser jag inga konstigheter alls att vi ställer upp i kyrkovalet. Snarare vore det märkligt om vi plötsligt skulle överge kyrkan.

Jag tror och hoppas att alla som ställer upp på olika listor har kyrkans bästa för ögonen. Det är bara vilka frågor man vill driva och hur man tänker genomföra dem som skiljer. Kyrkan är värd bra, demokratiskt valda personer med kristna värderingar, som kan vara med att driva det stora och viktiga arbete Svenska kyrkan gör i hela samhället. Där ingår att förvalta alla de ovärderliga kulturhistoriska arv, byggnader, kyrkor och deras inventarier för framtiden.

Kom ihåg att rösta i kyrkovalet den 17 september.

Adam Slottner

Centerpartist

Jag ser att det är populärt att påstå att det är fel med politiska listor nu till kyrkovalet, men det är faktiskt ett mycket märkligt påstående. Varför skulle det vara bättre med en ”opolitisk” lista?

Då man röstar på en partibunden lista vet man vad det ligger för ideologi i botten hos alla de som ställer upp på den. Det är ju oerhört viktigt att man vet hur de man väljer kan tänkas agera i olika frågor, det är ju därför vi går till val. Röstar man på en opolitisk lista vet man kanske bara vad vissa personer på den tycker, men det finns ingen genomgående linje för dem när stora och viktiga beslut ska tas.

Visst är jag partisk i det här, och det beror på att just ideologi är en av de saker som gjort att jag själv valde Centerpartiet. Vårt partis grund kommer från de kristna värderingar som förändrats med landet över tid, så kyrkan och framförallt folkrörelsepartierna har ett mycket tätt band. De har utvecklats tillsammans helt enkelt, och då ser jag inga konstigheter alls att vi ställer upp i kyrkovalet. Snarare vore det märkligt om vi plötsligt skulle överge kyrkan.

Jag tror och hoppas att alla som ställer upp på olika listor har kyrkans bästa för ögonen. Det är bara vilka frågor man vill driva och hur man tänker genomföra dem som skiljer. Kyrkan är värd bra, demokratiskt valda personer med kristna värderingar, som kan vara med att driva det stora och viktiga arbete Svenska kyrkan gör i hela samhället. Där ingår att förvalta alla de ovärderliga kulturhistoriska arv, byggnader, kyrkor och deras inventarier för framtiden.

Kom ihåg att rösta i kyrkovalet den 17 september.

Adam Slottner

Centerpartist

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.