2017-09-11 06:00

2017-09-11 06:00

Sluta dalta med sexbrottslingarna

Debatt: Kriminalpolitik

Det behövs betydligt fler poliser, en bättre lagstiftning och kraftigt hårdare straff – straff som känns på riktigt oavsett vart förövaren kommer ifrån och hur gammal han är, skriver Emil Johansson.

Mitt under festnatten drar de ner henne på golvet, de tre unga så kallade ”männen” – två 19-åringar och en 20-åring, två utav dem greppar hennes armar och ben som våldsamt krampar av rädsla och trycker dem hårt emot marken. Hon försöker skrika efter hjälp men hennes ord kvävs innan de ens lämnat munnen – den tredje mannen tar ett hårt stryptag på henne. Sedan en efter en turas de om gång på gång med att våldta henne den natten.

”Grov våldtäkt” står det i beslutet från Stockholms tingsrätt. Två av männen döms till tre års fängelse och den tredje till två och åklagarens krav på utvisning avslås p g a ”humanitära skäl”. Det här får mig att må illa, det vrider sig i magen, jag skäms.

Straffet för grov våldtäkt enligt lagen är upp till tio års fängelse, men de tre männen räddades utav att de inte hunnit fylla 21 och fick därför lägre straff. Åklagarens krav på utvisning utav de här monstren som tryckt ner en ung tjej på marken, hållit fast henne, tagit stryptag på henne och sedan under tiden turats om med att våldta henne gick inte igenom p g a ”humanitära/mänskliga skäl”.

Den här domen var dock bara en i mängden utav många svidande käftsmällar emot utsatta tjejer och kvinnor. Ett slag i magen för kvinnan som varje dag tvingas höra ofredanden på jobbet och i skolkorridoren, hon som får bilder på kön skickade till sig så fort hon öppnar telefonen, hon som får hotfulla sms från killen som hon tackade nej till att ha sex med för att han vägrar acceptera ett nej då han tror sig ha rätt till hennes kropp. Det är att hälla salt i såret på flickan som la hela studiebidraget på festivalbiljetten och som fick kvällen förstörd av tafsande händer. Det är ett vidrigt hån gentemot den där unga tjejen som drogs ned på golvet och våldtogs brutalt utav tre monster.

Vi kan prata om pappamånader och kvotering utav varenda liten millimeter av samhället och tro att det ska stärka jämställdheten mellan könen – men om vi inte ens kan garantera en ung tjej eller kvinna rätten till sin egen kropp och sätta dit och straffa de som försöker ta den rätten ifrån dem hårt så har vi inte mycket att komma med.

Politiker pratar om att det ska tillsättas utredningar och man ska anställa nya samordnare – men grupper som sitter och pratar på regeringskansliet och skriver protokoll kommer inte stoppa vare sig våldtäktsmän eller sexualförbrytare. Det behövs betydligt fler poliser, en bättre lagstiftning och kraftigt hårdare straff – straff som känns på riktigt oavsett vart förövaren kommer ifrån och hur gammal han är.

Det handlar om livstidsstraff för grova våldtäkter och utvisning där det är möjligt, det handlar om särskilt hårdare straff för sexuella ofredanden på nätet och sociala medier, det handlar om livstidsstraff och kemisk kastrering för grova pedofiler och om att ta bort straffrabatten för unga så att brotten straffar sig lika hårt oavsett hur gammal den skyldige är. Jag kandiderar till riksdagen för att sätta stopp för daltandet med sexbrottslingarna och för att ge utsatta tjejer och kvinnor en röst i debatten på riktigt.

Emil Johansson (C)

Kandiderar till riksdagen

Mitt under festnatten drar de ner henne på golvet, de tre unga så kallade ”männen” – två 19-åringar och en 20-åring, två utav dem greppar hennes armar och ben som våldsamt krampar av rädsla och trycker dem hårt emot marken. Hon försöker skrika efter hjälp men hennes ord kvävs innan de ens lämnat munnen – den tredje mannen tar ett hårt stryptag på henne. Sedan en efter en turas de om gång på gång med att våldta henne den natten.

”Grov våldtäkt” står det i beslutet från Stockholms tingsrätt. Två av männen döms till tre års fängelse och den tredje till två och åklagarens krav på utvisning avslås p g a ”humanitära skäl”. Det här får mig att må illa, det vrider sig i magen, jag skäms.

Straffet för grov våldtäkt enligt lagen är upp till tio års fängelse, men de tre männen räddades utav att de inte hunnit fylla 21 och fick därför lägre straff. Åklagarens krav på utvisning utav de här monstren som tryckt ner en ung tjej på marken, hållit fast henne, tagit stryptag på henne och sedan under tiden turats om med att våldta henne gick inte igenom p g a ”humanitära/mänskliga skäl”.

Den här domen var dock bara en i mängden utav många svidande käftsmällar emot utsatta tjejer och kvinnor. Ett slag i magen för kvinnan som varje dag tvingas höra ofredanden på jobbet och i skolkorridoren, hon som får bilder på kön skickade till sig så fort hon öppnar telefonen, hon som får hotfulla sms från killen som hon tackade nej till att ha sex med för att han vägrar acceptera ett nej då han tror sig ha rätt till hennes kropp. Det är att hälla salt i såret på flickan som la hela studiebidraget på festivalbiljetten och som fick kvällen förstörd av tafsande händer. Det är ett vidrigt hån gentemot den där unga tjejen som drogs ned på golvet och våldtogs brutalt utav tre monster.

Vi kan prata om pappamånader och kvotering utav varenda liten millimeter av samhället och tro att det ska stärka jämställdheten mellan könen – men om vi inte ens kan garantera en ung tjej eller kvinna rätten till sin egen kropp och sätta dit och straffa de som försöker ta den rätten ifrån dem hårt så har vi inte mycket att komma med.

Politiker pratar om att det ska tillsättas utredningar och man ska anställa nya samordnare – men grupper som sitter och pratar på regeringskansliet och skriver protokoll kommer inte stoppa vare sig våldtäktsmän eller sexualförbrytare. Det behövs betydligt fler poliser, en bättre lagstiftning och kraftigt hårdare straff – straff som känns på riktigt oavsett vart förövaren kommer ifrån och hur gammal han är.

Det handlar om livstidsstraff för grova våldtäkter och utvisning där det är möjligt, det handlar om särskilt hårdare straff för sexuella ofredanden på nätet och sociala medier, det handlar om livstidsstraff och kemisk kastrering för grova pedofiler och om att ta bort straffrabatten för unga så att brotten straffar sig lika hårt oavsett hur gammal den skyldige är. Jag kandiderar till riksdagen för att sätta stopp för daltandet med sexbrottslingarna och för att ge utsatta tjejer och kvinnor en röst i debatten på riktigt.

Emil Johansson (C)

Kandiderar till riksdagen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.