2017-08-12 06:01

2017-08-12 06:01

Var miljömedveten – handla på loppis!

Debatt: Loppmarknadens dag

Så njut av alla loppisar och second hand-butiker. Låt kläder, möbler och porslin få ett nytt liv, skriver Monika Bubholz och Per-Inge Lidén.

I dag den 12 augusti är det loppmarknadens dag. En dag där vi kan ta en extra tur till vår favoritloppmarknad eller second hand-butik inne i stan, besöka någon Internetsajt som säljer begagnat eller varför inte ställa upp ett bord hemma på gatan och sälja kläder, möbler och tallrikar som inte längre används.

Loppmarknaderna har en viktig roll för den hållbara konsumtionen. Tröjan som hängde oanvänd i en garderob kommer till användning hos en ny person och mycket resurser sparas samtidigt; ingen ny bomull går åt, ingen ny energi, nytt vatten eller nya kemikalier krävs för att producera den. Avfallet minskar också. Tröjan slängs inte bort utan kommer till användning flera gånger; kanske hos två, tre eller varför inte hos fem olika personer som alla säljer den vidare när de har vuxit ur eller tröttnat på den.

Att återanvända kläder och möbeltextiler minskar mängden gifter i vår vardag. I textil finns bly och många olika kemikalier som används i produktionen, för att färga textilerna, impregnera, motverka lukt och även för att skydda produkterna under transport så att de inte ska skrynkla. Handlar man på loppis så har textilerna redan blivit tvättade många gånger och kemikalierna därigenom tvättats bort. Dessutom har begagnade produkter ofta bättre kvalitet. Har tröjan hållit för användning hos en person tidigare utan att bli nopprig eller vriden, så håller den säkert även hos nästa.

Tröjan eller tallriken har även en historia med sig. Tänk att inreda sin studentlya med second hand-möbler och -porslin istället för standardsortiment från affärerna. Det ger både en mer personlig stil och kostar betydligt mindre.

Så njut av alla loppisar och second hand-butiker. Låt kläder, möbler och porslin få ett nytt liv. Det tjänar både miljön och plånboken på samtidigt som det är ett roligt nöje.

Monika Bubholz

Språkrör för Miljöpartiet i Karlstad

Per-Inge Lidén

Språkrör för Miljöpartiet i Karlstad

I dag den 12 augusti är det loppmarknadens dag. En dag där vi kan ta en extra tur till vår favoritloppmarknad eller second hand-butik inne i stan, besöka någon Internetsajt som säljer begagnat eller varför inte ställa upp ett bord hemma på gatan och sälja kläder, möbler och tallrikar som inte längre används.

Loppmarknaderna har en viktig roll för den hållbara konsumtionen. Tröjan som hängde oanvänd i en garderob kommer till användning hos en ny person och mycket resurser sparas samtidigt; ingen ny bomull går åt, ingen ny energi, nytt vatten eller nya kemikalier krävs för att producera den. Avfallet minskar också. Tröjan slängs inte bort utan kommer till användning flera gånger; kanske hos två, tre eller varför inte hos fem olika personer som alla säljer den vidare när de har vuxit ur eller tröttnat på den.

Att återanvända kläder och möbeltextiler minskar mängden gifter i vår vardag. I textil finns bly och många olika kemikalier som används i produktionen, för att färga textilerna, impregnera, motverka lukt och även för att skydda produkterna under transport så att de inte ska skrynkla. Handlar man på loppis så har textilerna redan blivit tvättade många gånger och kemikalierna därigenom tvättats bort. Dessutom har begagnade produkter ofta bättre kvalitet. Har tröjan hållit för användning hos en person tidigare utan att bli nopprig eller vriden, så håller den säkert även hos nästa.

Tröjan eller tallriken har även en historia med sig. Tänk att inreda sin studentlya med second hand-möbler och -porslin istället för standardsortiment från affärerna. Det ger både en mer personlig stil och kostar betydligt mindre.

Så njut av alla loppisar och second hand-butiker. Låt kläder, möbler och porslin få ett nytt liv. Det tjänar både miljön och plånboken på samtidigt som det är ett roligt nöje.

Monika Bubholz

Språkrör för Miljöpartiet i Karlstad

Per-Inge Lidén

Språkrör för Miljöpartiet i Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.