2017-08-12 06:00

2017-08-12 06:00

Kommunalt veto viktigt

Replik: Vindkraft

För Centerpartiets del är det viktigt med kommunal beslutanderätt, också kring vindkraft, skriver Rickard Nordin.

Svar till Jan Hedman (NWT 27/7)

I en debattartikel talar Jan Hedman om min och Centerpartiets åsikter kring vindkraften och den kommunala beslutanderätten. För Centerpartiets del är det viktigt med kommunal beslutanderätt, också kring vindkraft. Vi tycker också det är självklart att beslut kring vindkraft motiveras och fattas inom rimlig tid, vilket inte alltid sker i dag. Rättssäkerhet är viktigt, oavsett utfall, för alla de som är involverade i ärendena. Vi vill även att skatten som både vind- och vattenkraft i dag betalar till staten ska gå tillbaka till bygden där de finns istället.

För oss är en hållbar energiförsörjning viktigt. I juni förra året lyckades vi få igenom en förlängning av elcertifikatssystemet i den energiöverenskommelse som då slöts. Det betyder att den förnybara energin kommer att växa de kommande åren och vårt mål är att år 2040 ska hela Sveriges elproduktion vara förnybar. En del av det kommer garanterat att vara vindkraft.

Centerpartiet driver en närodlad politik. Vi ser gärna att fler är med och bidrar till vår gemensamma energiförsörjning. En andel i ett vindkraftverk, en solpanel på taket eller en pelletspanna i källaren är exempel på hur vi alla kan vara med och bidra. Inte minst i tider av otrygghet i omvärlden är det klokt att inte vara alltför beroende av ett fåtal stora kraftanläggningar långt bort. Närheten bygger vårt samhälle starkare och det är bra för miljön. Då ska det också vara bra för plånboken. Det är vårt fokus.

Rickard Nordin (C)

Klimat- och energipolitisk talesperson

Svar till Jan Hedman (NWT 27/7)

I en debattartikel talar Jan Hedman om min och Centerpartiets åsikter kring vindkraften och den kommunala beslutanderätten. För Centerpartiets del är det viktigt med kommunal beslutanderätt, också kring vindkraft. Vi tycker också det är självklart att beslut kring vindkraft motiveras och fattas inom rimlig tid, vilket inte alltid sker i dag. Rättssäkerhet är viktigt, oavsett utfall, för alla de som är involverade i ärendena. Vi vill även att skatten som både vind- och vattenkraft i dag betalar till staten ska gå tillbaka till bygden där de finns istället.

För oss är en hållbar energiförsörjning viktigt. I juni förra året lyckades vi få igenom en förlängning av elcertifikatssystemet i den energiöverenskommelse som då slöts. Det betyder att den förnybara energin kommer att växa de kommande åren och vårt mål är att år 2040 ska hela Sveriges elproduktion vara förnybar. En del av det kommer garanterat att vara vindkraft.

Centerpartiet driver en närodlad politik. Vi ser gärna att fler är med och bidrar till vår gemensamma energiförsörjning. En andel i ett vindkraftverk, en solpanel på taket eller en pelletspanna i källaren är exempel på hur vi alla kan vara med och bidra. Inte minst i tider av otrygghet i omvärlden är det klokt att inte vara alltför beroende av ett fåtal stora kraftanläggningar långt bort. Närheten bygger vårt samhälle starkare och det är bra för miljön. Då ska det också vara bra för plånboken. Det är vårt fokus.

Rickard Nordin (C)

Klimat- och energipolitisk talesperson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.