2017-08-11 06:01

2017-08-11 09:19

Flyget är viktigt för besöksnäringen

Debatt: Värmland

Kunder, leverantörer och partners till våra värmländska företag är i behov av snabba och smidiga transporter, annars riskerar vi i bästa fall en försämrad affärsrelation och i sämsta fall val av annan affärspartner, skriver Christina Lundqvist med flera.

Flyget behövs för att hela Sverige skall leva och utgör en viktig komponent för fler jobb och ökad konkurrenskraft. En väl utvecklad flyginfrastruktur gör det möjligt att etablera företag och verksamhet även utanför storstäderna. Det gör att människor kan komma till och från jobb, att företag kan rekrytera rätt kompetens, att besöksnäringen kan växa och att vi kan hälsa på nära och kära på vår fritid.

För besöksnäringen blir tillgänglighet via flyg en allt viktigare komponent då trender visar att människor i dag föredrar att ta fler och kortare semestrar i form av exempelvis weekend-turer. Då blir en destinations tillgänglighet, företrädesvis via flyg, direkt avgörande för dess attraktionskraft för besökare som vill maximera upplevelsen och minimera restiden. Destinationer som inte går att nå snabbt och smidigt väljs lätt bort i en era av tidsoptimering.

Även de viktiga affärsresenärerna, som utgör en stor och köpstark grupp inom besöksnäringen, är mycket beroende av vår flyginfrastruktur. Kunder, leverantörer och partners till våra värmländska företag är i behov av snabba och smidiga transporter, annars riskerar vi i bästa fall en försämrad affärsrelation och i sämsta fall val av annan affärspartner.

Besöksnäringen i Sverige skapar stora intäkter och ökade med 6 procent under 2016 till 296 miljarder kronor. Exportvärdet är dubbelt så stort som järn- och stålexporten (51 miljarder 2016), och ökar snabbare än Sveriges totala export. Under 2016 spenderade utländska besökare 119,6 miljarder kronor och svenska fritids- och affärsresenärer 176,4 miljarder kronor i Sverige.

Även Värmlands besöksnäring är i dag välmående och växande med en omsättning på över 12 miljarder kronor och 8 000 sysselsatta. Utav de cirka 2,2 miljoner gästnätter vi hade 2016 stod utländska gäster för 37 procent vilket gör Värmland till det län i Sverige med näst högst andel utländska gäster.

Under 2015 och 2016 användes BMI:s Frankfurtlinje av närmare 5 400 internationella gäster som sammanlagt spenderade cirka 31 000 gästnätter i Värmland. Tidigare undersökningar som gjorts med inresande besökare via Frankfurtlinjen på Karlstad Airport visar att cirka 40 procent av de utländska besökarna är privatresenärer medan 60 procent är affärsresenärer. En majoritet av privatresenärerna använder flyglinjen för att besöka släkt och vänner i Värmland och flest besökare kommer från Tyskland, Österrike och Italien.

Visit Värmland, Karlstad Airport och Turismenheten vid Karlstads kommun kommer att genomföra en ny undersökning med inkommande resenärer till Karlstads flygplats under hösten för att få färska siffror inklusive spenderingsmönster. Om vi även fortsättningsvis vill attrahera svenska och utländska gäster som besöker Värmland måste vi fortsätta prioritera våra flyglinjer och sätta dem ännu högre upp på infrastrukturagendan.

Styrelse och ledning i Visit Värmland:

Christina Lundqvist

Ordförande

Christina Lundqvist Viklund

Hans Norén

Jennie Jarnryd

Jonas Jacobsson

Karl-Eric Westerberg

Lotta Braunerhielm

Maria Westin

Mattias Olsson

Mats Williams

Flyget behövs för att hela Sverige skall leva och utgör en viktig komponent för fler jobb och ökad konkurrenskraft. En väl utvecklad flyginfrastruktur gör det möjligt att etablera företag och verksamhet även utanför storstäderna. Det gör att människor kan komma till och från jobb, att företag kan rekrytera rätt kompetens, att besöksnäringen kan växa och att vi kan hälsa på nära och kära på vår fritid.

För besöksnäringen blir tillgänglighet via flyg en allt viktigare komponent då trender visar att människor i dag föredrar att ta fler och kortare semestrar i form av exempelvis weekend-turer. Då blir en destinations tillgänglighet, företrädesvis via flyg, direkt avgörande för dess attraktionskraft för besökare som vill maximera upplevelsen och minimera restiden. Destinationer som inte går att nå snabbt och smidigt väljs lätt bort i en era av tidsoptimering.

Även de viktiga affärsresenärerna, som utgör en stor och köpstark grupp inom besöksnäringen, är mycket beroende av vår flyginfrastruktur. Kunder, leverantörer och partners till våra värmländska företag är i behov av snabba och smidiga transporter, annars riskerar vi i bästa fall en försämrad affärsrelation och i sämsta fall val av annan affärspartner.

Besöksnäringen i Sverige skapar stora intäkter och ökade med 6 procent under 2016 till 296 miljarder kronor. Exportvärdet är dubbelt så stort som järn- och stålexporten (51 miljarder 2016), och ökar snabbare än Sveriges totala export. Under 2016 spenderade utländska besökare 119,6 miljarder kronor och svenska fritids- och affärsresenärer 176,4 miljarder kronor i Sverige.

Även Värmlands besöksnäring är i dag välmående och växande med en omsättning på över 12 miljarder kronor och 8 000 sysselsatta. Utav de cirka 2,2 miljoner gästnätter vi hade 2016 stod utländska gäster för 37 procent vilket gör Värmland till det län i Sverige med näst högst andel utländska gäster.

Under 2015 och 2016 användes BMI:s Frankfurtlinje av närmare 5 400 internationella gäster som sammanlagt spenderade cirka 31 000 gästnätter i Värmland. Tidigare undersökningar som gjorts med inresande besökare via Frankfurtlinjen på Karlstad Airport visar att cirka 40 procent av de utländska besökarna är privatresenärer medan 60 procent är affärsresenärer. En majoritet av privatresenärerna använder flyglinjen för att besöka släkt och vänner i Värmland och flest besökare kommer från Tyskland, Österrike och Italien.

Visit Värmland, Karlstad Airport och Turismenheten vid Karlstads kommun kommer att genomföra en ny undersökning med inkommande resenärer till Karlstads flygplats under hösten för att få färska siffror inklusive spenderingsmönster. Om vi även fortsättningsvis vill attrahera svenska och utländska gäster som besöker Värmland måste vi fortsätta prioritera våra flyglinjer och sätta dem ännu högre upp på infrastrukturagendan.

Styrelse och ledning i Visit Värmland:

Christina Lundqvist

Ordförande

Christina Lundqvist Viklund

Hans Norén

Jennie Jarnryd

Jonas Jacobsson

Karl-Eric Westerberg

Lotta Braunerhielm

Maria Westin

Mattias Olsson

Mats Williams

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.