2017-08-10 06:01

2017-08-10 06:01

Vi vill ha Birgitta Ohlsson som partiledare

Debatt: Liberalerna

Om Selma Lagerlöf hade levt i dag hade hon säkerligen tillsammans med oss medlemmar i Liberalerna Värmland propagerat för att ge Birgitta Ohlsson förtroendet att leda Liberalerna, skriver Anders Viking Pettersson med flera.

Den värmländska liberala rörelsen har sina rötter hos nobelpristagaren Selma Lagerlöf. Hon var med på uppropet för grundandet av Folkpartiet, som i dag är Liberalerna. Det är ett mysterium att hennes politiska engagemang inte är lika känt som hennes författarskap. Selma Lagerlöf hade ett betydande engagemang för kvinnors rättigheter och var en bidragande orsak till att Sverige blev en demokrati. Till sin död var hon en trogen medlem i Folkpartiet som hon var med och grundade.

Partiet hade då en tydlig liberal agenda som var med och formade dagens Sverige. I dag ligger Liberalerna enligt SCB:s senaste opinionsundersökning under det senaste valresultatet, vilket var partiets näst sämsta i historien. Det är som att det liberala partiet har tappat kraften och inte återfunnit den position i svensk politik som det en gång hade.

Räddningen för Liberalerna är dock inte endast att byta partiledare, det handlar om att förnya partiets budskap och visioner för framtidens utmaningar. Där symboliserar Birgitta Ohlsson en modern liberal riktning för partiet. Det är få politiker i Sverige som Birgitta Ohlsson som kan väcka en sådan entusiasm som hon har lyckats med. På debatter och seminarier runt om i Sverige samlas mängder med människor för att lyssna på hennes idéer och tankar om framtiden.

De identifierar sig inte alltid med vårt parti, men de tror på henne – för de känner precis samma sak som vi gör. Längtan efter någon som formar vår önskan och om en bättre värld till ord och handling. Med hennes långa och ihärdiga arbete för frihet, feminism och försvar av mänskliga rättigheter som ordförande för LUF, Liberala kvinnor samt EU- och demokratiminister så har hon bevisat att hon har den erfarenhet och kunskap som krävs för att leda partiet.

Det finns de som anser att denna process endast gör skada. Det här är inte ett val mellan Jan Björklund eller Birgitta Ohlsson om vem som ska bli ny partiledare. Jan Björklund har redan suttit i tio år som partiledare. Under dessa år har flera viktiga liberala reformer genomförts, men i nuläget tyder inget på att samma styre skulle innebära den förnyelse som efterfrågats. Efter tio år med Jan Björklund som partiledare har Liberalerna backat i varje val och är nu skrämmande nära att hamna under riksdagsspärren. Det är snarare nuvarande tillstånd som skadar partiet.

Liberalerna Värmland kommer inom den närmsta tiden ta beslut om vem vi vill ska leda partiet i framtiden. För oss enskilda medlemmar är saken klar, den person som är bäst lämpad att leda Liberalerna är Birgitta Ohlsson. Hon är den som inspirerar oss och ger oss framtidstro, med en modern liberal agenda kan hon med sitt brinnande engagemang ge nytt liv åt ett parti som allt för länge saknat den glöden.

Det är precis en sådan partiledare vi behöver. I samma anda som Selma Lagerlöf kan hon driva den liberala rörelsen framåt och kombinera viktiga frågor till en liberal berättelse för Sverige. Om Selma Lagerlöf hade levt i dag hade hon säkerligen tillsammans med oss medlemmar i Liberalerna Värmland propagerat för att ge Birgitta Ohlsson förtroendet att leda Liberalerna.

Anders Viking Pettersson

Distriktsordförande, Liberala ungdomsförbundet Värmland

Sara Gunnarsson

Vice ordförande, Liberalerna Karlstad

Anton Sjöstedt

Vice ordförande, Liberalerna Arvika

Emma Pollack Forsgren

Vice ordförande, Liberalerna Sunne

Linnea Bjurström

Klubbordförande, Liberala Studenter Karlstad

Johan Chytraeus

Riksdagskandidat, Liberalerna Värmland

Den värmländska liberala rörelsen har sina rötter hos nobelpristagaren Selma Lagerlöf. Hon var med på uppropet för grundandet av Folkpartiet, som i dag är Liberalerna. Det är ett mysterium att hennes politiska engagemang inte är lika känt som hennes författarskap. Selma Lagerlöf hade ett betydande engagemang för kvinnors rättigheter och var en bidragande orsak till att Sverige blev en demokrati. Till sin död var hon en trogen medlem i Folkpartiet som hon var med och grundade.

Partiet hade då en tydlig liberal agenda som var med och formade dagens Sverige. I dag ligger Liberalerna enligt SCB:s senaste opinionsundersökning under det senaste valresultatet, vilket var partiets näst sämsta i historien. Det är som att det liberala partiet har tappat kraften och inte återfunnit den position i svensk politik som det en gång hade.

Räddningen för Liberalerna är dock inte endast att byta partiledare, det handlar om att förnya partiets budskap och visioner för framtidens utmaningar. Där symboliserar Birgitta Ohlsson en modern liberal riktning för partiet. Det är få politiker i Sverige som Birgitta Ohlsson som kan väcka en sådan entusiasm som hon har lyckats med. På debatter och seminarier runt om i Sverige samlas mängder med människor för att lyssna på hennes idéer och tankar om framtiden.

De identifierar sig inte alltid med vårt parti, men de tror på henne – för de känner precis samma sak som vi gör. Längtan efter någon som formar vår önskan och om en bättre värld till ord och handling. Med hennes långa och ihärdiga arbete för frihet, feminism och försvar av mänskliga rättigheter som ordförande för LUF, Liberala kvinnor samt EU- och demokratiminister så har hon bevisat att hon har den erfarenhet och kunskap som krävs för att leda partiet.

Det finns de som anser att denna process endast gör skada. Det här är inte ett val mellan Jan Björklund eller Birgitta Ohlsson om vem som ska bli ny partiledare. Jan Björklund har redan suttit i tio år som partiledare. Under dessa år har flera viktiga liberala reformer genomförts, men i nuläget tyder inget på att samma styre skulle innebära den förnyelse som efterfrågats. Efter tio år med Jan Björklund som partiledare har Liberalerna backat i varje val och är nu skrämmande nära att hamna under riksdagsspärren. Det är snarare nuvarande tillstånd som skadar partiet.

Liberalerna Värmland kommer inom den närmsta tiden ta beslut om vem vi vill ska leda partiet i framtiden. För oss enskilda medlemmar är saken klar, den person som är bäst lämpad att leda Liberalerna är Birgitta Ohlsson. Hon är den som inspirerar oss och ger oss framtidstro, med en modern liberal agenda kan hon med sitt brinnande engagemang ge nytt liv åt ett parti som allt för länge saknat den glöden.

Det är precis en sådan partiledare vi behöver. I samma anda som Selma Lagerlöf kan hon driva den liberala rörelsen framåt och kombinera viktiga frågor till en liberal berättelse för Sverige. Om Selma Lagerlöf hade levt i dag hade hon säkerligen tillsammans med oss medlemmar i Liberalerna Värmland propagerat för att ge Birgitta Ohlsson förtroendet att leda Liberalerna.

Anders Viking Pettersson

Distriktsordförande, Liberala ungdomsförbundet Värmland

Sara Gunnarsson

Vice ordförande, Liberalerna Karlstad

Anton Sjöstedt

Vice ordförande, Liberalerna Arvika

Emma Pollack Forsgren

Vice ordförande, Liberalerna Sunne

Linnea Bjurström

Klubbordförande, Liberala Studenter Karlstad

Johan Chytraeus

Riksdagskandidat, Liberalerna Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.