2017-08-09 06:01

2017-08-09 06:01

Polisens nya påhittade regler slår mot Nordiska mästerskapen och jaktturismen

Debatt: Skytte

Polismyndigheten accepterar fortfarande inte EU-vapenpasset trots att det skulle ha varit accepterat för över tjugo år sedan, skriver Isak From och Roland Dahlman.

Att polisen, istället för att acceptera det gemensamma EU-vapenpasset, under sommaren infört nya regler som mer byråkratiserar införsel av vapen för jakt och skytte ställer till stora problem för de utländska jaktturister som vill komma till Sverige på bockjakten som börjar 16 augusti, och för internationella deltagare på skyttetävlingar. Polisens agerande är oacceptabelt och det är dags att även svenska myndigheter börjar följa EU-reglerna.

Gemensam vapenlagstiftning i EU ska göra det svårare för terrorister och våldsverkare att beväpna sig. Det motsätter sig ingen. Men det ska också underlätta så att EU:s legitima vapenanvändare som jägarna och sportskyttarna inte drabbas av nya betungande byråkratiska regler.

Jakt och skytte i Sverige är inte bara en svensk angelägenhet. Varje år kommer tusentals människor från andra länder för att jaga och tävla. Detta kräver dock att de kan föra in sina jakt– och sportvapen i landet. Detta har dock – tvärtemot intentionerna – kommit att bli allt svårare.

1991 infördes EU-vapenpasset. Idén var att jägare som jagar i andra länder, och skyttar som åker på internationella tävlingar, förutsatt att de hade licens i hemlandet, utan ytterligare byråkrati skulle kunna ta med sig sina vapen till ett annat EU-land. Sveriges riksdag implementerade efter EU-inträdet dessa regler och svenskar kan sedan 1995 med hjälp av EU-vapenpasset utan problem åka på en skyttetävling eller jaktresa i något annat EU-land.

EU-medborgare som vill åka till Sverige stöter dock på problem. Polismyndigheten accepterar fortfarande inte EU-vapenpasset trots att det skulle ha varit accepterat för över tjugo år sedan. Den som vill ta med sig sina vapen för att jaga eller tävla i Sverige måste, trots att sökande redan har licens i exempelvis Tyskland eller Frankrike, ansöka om tillstånd på nytt – med åtföljande kostnader och långa handläggningstider. Polismyndigheten har dessutom nu i sommar infört nya regler för den som vill föra in vapen i Sverige. Regler som innebär ytterligare krångel. Det kommer att orsaka problem både för skyttesporten och jakten.

I helgen hålls de nordiska mästerskapen i dynamiskt gevärsskytte i Karlskoga. Polisens regler kan innebära att tävlingen, för en del utländska tävlande, redan är över innan den börjat. Detta inträffade förra året 2016 då det hölls en stor internationell mästerskapstävling i Sverige. Då fick delar av det tyska landslaget inte sina ansökningar handlagda i tid och tvingades stanna hemma. Motsvarande problem får de jaktturister som kommer för att jaga råbock i Sverige vid premiären 16 augusti.

Den som bokat en jaktresa men inte kan åka kommer sannolikt inte att välja Sverige som resmål nästa gång. En tysk jägare kan lika gärna åka till Polen eller Danmark som till Sverige. Polisens nya regler påverkar därför inte bara enskilda jägare och skyttar, de skadar också landsbygden. För många jaktlag och markägare är dessa utländska gästjägare det som finansierar viltvården under resten av året. Jaktturismen är också en viktig näring i delar av Sverige, framförallt i glesbygdsområdena. Vapenpasset infördes för att råda bot på dessa problem. Av de EU-länder där det bedrivs både jakt- och sportskytte är dock Sverige, ensamt om att vägra acceptera detta.

Både jakt och skytte är viktiga verksamheter, både för utövarna och ekonomiskt. Att myndigheter då är ett hinder istället för en hjälp är oacceptabelt. Det är nu dags att regering och riksdag tar tag i denna fråga och ser till att problemen är lösta till nästa års jakt- och skyttesäsong.

Isak From

Riksdagsledamot (S), jaktpolitiskt ansvarig, miljö- och jordbruksutskottet

Roland Dahlman

Ordförande, Svenska Dynamiska Sportskytteförbundet

Att polisen, istället för att acceptera det gemensamma EU-vapenpasset, under sommaren infört nya regler som mer byråkratiserar införsel av vapen för jakt och skytte ställer till stora problem för de utländska jaktturister som vill komma till Sverige på bockjakten som börjar 16 augusti, och för internationella deltagare på skyttetävlingar. Polisens agerande är oacceptabelt och det är dags att även svenska myndigheter börjar följa EU-reglerna.

Gemensam vapenlagstiftning i EU ska göra det svårare för terrorister och våldsverkare att beväpna sig. Det motsätter sig ingen. Men det ska också underlätta så att EU:s legitima vapenanvändare som jägarna och sportskyttarna inte drabbas av nya betungande byråkratiska regler.

Jakt och skytte i Sverige är inte bara en svensk angelägenhet. Varje år kommer tusentals människor från andra länder för att jaga och tävla. Detta kräver dock att de kan föra in sina jakt– och sportvapen i landet. Detta har dock – tvärtemot intentionerna – kommit att bli allt svårare.

1991 infördes EU-vapenpasset. Idén var att jägare som jagar i andra länder, och skyttar som åker på internationella tävlingar, förutsatt att de hade licens i hemlandet, utan ytterligare byråkrati skulle kunna ta med sig sina vapen till ett annat EU-land. Sveriges riksdag implementerade efter EU-inträdet dessa regler och svenskar kan sedan 1995 med hjälp av EU-vapenpasset utan problem åka på en skyttetävling eller jaktresa i något annat EU-land.

EU-medborgare som vill åka till Sverige stöter dock på problem. Polismyndigheten accepterar fortfarande inte EU-vapenpasset trots att det skulle ha varit accepterat för över tjugo år sedan. Den som vill ta med sig sina vapen för att jaga eller tävla i Sverige måste, trots att sökande redan har licens i exempelvis Tyskland eller Frankrike, ansöka om tillstånd på nytt – med åtföljande kostnader och långa handläggningstider. Polismyndigheten har dessutom nu i sommar infört nya regler för den som vill föra in vapen i Sverige. Regler som innebär ytterligare krångel. Det kommer att orsaka problem både för skyttesporten och jakten.

I helgen hålls de nordiska mästerskapen i dynamiskt gevärsskytte i Karlskoga. Polisens regler kan innebära att tävlingen, för en del utländska tävlande, redan är över innan den börjat. Detta inträffade förra året 2016 då det hölls en stor internationell mästerskapstävling i Sverige. Då fick delar av det tyska landslaget inte sina ansökningar handlagda i tid och tvingades stanna hemma. Motsvarande problem får de jaktturister som kommer för att jaga råbock i Sverige vid premiären 16 augusti.

Den som bokat en jaktresa men inte kan åka kommer sannolikt inte att välja Sverige som resmål nästa gång. En tysk jägare kan lika gärna åka till Polen eller Danmark som till Sverige. Polisens nya regler påverkar därför inte bara enskilda jägare och skyttar, de skadar också landsbygden. För många jaktlag och markägare är dessa utländska gästjägare det som finansierar viltvården under resten av året. Jaktturismen är också en viktig näring i delar av Sverige, framförallt i glesbygdsområdena. Vapenpasset infördes för att råda bot på dessa problem. Av de EU-länder där det bedrivs både jakt- och sportskytte är dock Sverige, ensamt om att vägra acceptera detta.

Både jakt och skytte är viktiga verksamheter, både för utövarna och ekonomiskt. Att myndigheter då är ett hinder istället för en hjälp är oacceptabelt. Det är nu dags att regering och riksdag tar tag i denna fråga och ser till att problemen är lösta till nästa års jakt- och skyttesäsong.

Isak From

Riksdagsledamot (S), jaktpolitiskt ansvarig, miljö- och jordbruksutskottet

Roland Dahlman

Ordförande, Svenska Dynamiska Sportskytteförbundet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.