2017-08-08 06:01

2017-08-08 06:01

Inför sommarjobbsgaranti i hela Värmland

Debatt: Ungdomar

Tillgången och villkoren för sommarjobb liknar mest ett lotteri. Vi vill att alla unga ska få möjlighet att arbeta under sömmaren, för det ökar möjligheten att få jobb senare i livet, skriver Alexander Paulsson.

Hur mycket vi unga som sommarjobbar inom kommunerna i Värmland varierar stort. Det kan SSU – förbundets sommarjobbsundersökning visa som släpptes nyligen. Nu kräver SSU i Värmland att kommunerna inför en sommarjobbsgaranti för oss unga.

Socialdemokraternas ungdomsförbund kartlägger varje år hur Sveriges kommuner sköter sig när det gäller att erbjuda sommarjobb till oss ungdomar i gymnasieåldern. Trots att det inte är någon nyhet hur stor skillnaden faktiskt är i lön, så har inte mycket gjorts åt problemet hittills. Det finns fortfarande stora skillnader mellan olika kommuner i Värmland, både vad gäller lön och ersättning men också mellan erbjuden arbetstid och arbetsplatser.

Tillgången och villkoren för sommarjobb liknar mest ett lotteri. Vi vill att alla unga ska få möjlighet att arbeta under sommaren, för det ökar möjligheten att få jobb senare i livet. I dag får inte alla unga den chansen och dessutom varierar löner och villkor kraftigt beroende på vilken kommun man bor i.

Forskning visar att ett sommarjobb i ung ålder kan underlätta inträdet till arbetsmarknaden senare i livet. Möjligheten att knyta kontakter på arbetsmarknaden och få en första erfarenhet är viktiga delar. SSU varnar nu för att bristen på kommunala insatser kan öka ojämlikheten i samhället. SSU vill se en kommunal sommarjobbsgaranti uppbackad av statliga pengar. Många unga söker och får sommarjobb på eget initiativ, det är bra. Samtidigt är det många som inte har den möjligheten, och då blir kommunens insatser avgörande.

I Värmlands län har 13 kommuner besvarat SSU:s enkät. Rapporten visar på att timlönen varierar kraftigt mellan kommunerna. I Torsby exempelvis tjänar en 16-åring 53 kronor i timmen medan Kristinehamn betalar 71 kronor i timmen, en skillnad på hela 18 kronor. Bland 1065 sökande ungdomar fick 888 stycken ett feriearbete i Värmland sommaren 2017. Bäst är Grums som i år erbjudit 112 av 116 sökande ett feriearbete. Sämst är Säffle som inte kan erbjuda 60 ungdomar ett feriearbete under sommaren.

Sedan flera år tillbaka genomför SSU en kartläggning av hur Sveriges kommuner sköter sig när det gäller att erbjuda ungdomar feriepraktik eller sommarjobb. Delar som kartläggs är bland annat löner och ersättningar, hur många jobb eller feriepraktikplatser som kommunerna erbjuder och huruvida villkoren är förhandlade med facket. I undersökningen kartläggs både feriepraktik, vilket bör ses som en arbetsmarknadsåtgärd med syfte att erbjuda unga sysselsättning under sommaren, och sommarjobb riktade åt unga där syftet är att antingen ersätta en semesterledig eller utföra ett säsongsbetonat arbete. De olika formerna jämförs inte.

Alexander Paulsson

Distriktsordförande, SSU Värmland

Hur mycket vi unga som sommarjobbar inom kommunerna i Värmland varierar stort. Det kan SSU – förbundets sommarjobbsundersökning visa som släpptes nyligen. Nu kräver SSU i Värmland att kommunerna inför en sommarjobbsgaranti för oss unga.

Socialdemokraternas ungdomsförbund kartlägger varje år hur Sveriges kommuner sköter sig när det gäller att erbjuda sommarjobb till oss ungdomar i gymnasieåldern. Trots att det inte är någon nyhet hur stor skillnaden faktiskt är i lön, så har inte mycket gjorts åt problemet hittills. Det finns fortfarande stora skillnader mellan olika kommuner i Värmland, både vad gäller lön och ersättning men också mellan erbjuden arbetstid och arbetsplatser.

Tillgången och villkoren för sommarjobb liknar mest ett lotteri. Vi vill att alla unga ska få möjlighet att arbeta under sommaren, för det ökar möjligheten att få jobb senare i livet. I dag får inte alla unga den chansen och dessutom varierar löner och villkor kraftigt beroende på vilken kommun man bor i.

Forskning visar att ett sommarjobb i ung ålder kan underlätta inträdet till arbetsmarknaden senare i livet. Möjligheten att knyta kontakter på arbetsmarknaden och få en första erfarenhet är viktiga delar. SSU varnar nu för att bristen på kommunala insatser kan öka ojämlikheten i samhället. SSU vill se en kommunal sommarjobbsgaranti uppbackad av statliga pengar. Många unga söker och får sommarjobb på eget initiativ, det är bra. Samtidigt är det många som inte har den möjligheten, och då blir kommunens insatser avgörande.

I Värmlands län har 13 kommuner besvarat SSU:s enkät. Rapporten visar på att timlönen varierar kraftigt mellan kommunerna. I Torsby exempelvis tjänar en 16-åring 53 kronor i timmen medan Kristinehamn betalar 71 kronor i timmen, en skillnad på hela 18 kronor. Bland 1065 sökande ungdomar fick 888 stycken ett feriearbete i Värmland sommaren 2017. Bäst är Grums som i år erbjudit 112 av 116 sökande ett feriearbete. Sämst är Säffle som inte kan erbjuda 60 ungdomar ett feriearbete under sommaren.

Sedan flera år tillbaka genomför SSU en kartläggning av hur Sveriges kommuner sköter sig när det gäller att erbjuda ungdomar feriepraktik eller sommarjobb. Delar som kartläggs är bland annat löner och ersättningar, hur många jobb eller feriepraktikplatser som kommunerna erbjuder och huruvida villkoren är förhandlade med facket. I undersökningen kartläggs både feriepraktik, vilket bör ses som en arbetsmarknadsåtgärd med syfte att erbjuda unga sysselsättning under sommaren, och sommarjobb riktade åt unga där syftet är att antingen ersätta en semesterledig eller utföra ett säsongsbetonat arbete. De olika formerna jämförs inte.

Alexander Paulsson

Distriktsordförande, SSU Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.