2017-07-25 06:01

2017-07-25 06:01

Besöksmålet Karlstad i framtiden

Debatt: Turism

Vi vill se en fortsatt utveckling av den offentliga miljön med fler gröna inslag, ökad kulturell utsmyckning och mer färg och form. Vi har nog av stenbänkar och torg med gatsten, skriver Linda Larsson och Anders Tallgren.

Sommaren är här och besöksnäringen har bråda dagar. Besöksnäringen är en av de starkast växande branscherna just nu och det är jobb som inte flyttar på sig. Det är också många som får sitt första jobb just inom besöksnäringen på sommaren. För oss socialdemokrater är jobben den viktigaste frågan. Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 och Karlstad ska bidra med sin del.

För att besöksnäringen ska fungera ordentligt så krävs det att många olika delar i samhället fungerar, infrastrukturen till Karlstad t ex: motorvägen, järnvägen och flyget. Sedan måste besökare kunna transportera sig på plats: cykel, buss och båt. Det måste finnas ett bra utbud när det gäller boende, restauranger, shopping och besöksmål. Den offentliga miljön måste vara inbjudande och stimulerande. Det måste erbjudas stora konferenser och evenemang inom idrott och kultur. Det måste finnas ett tydligt destinationsvarumärke med en tydlig huvudman.

Karlstads kommun medverkar bland annat i E18-gruppen som arbetar med utveckling av motorvägsstråket. Karlstad är part i projektet Tåg-i-tid som syftar till att förstärka Värmlandsbanan och där det nya resecentrumet blir navet för tåg och buss. Här vill vi se ett ännu närmare samarbete för att förbättra resmöjligheterna inom Karlstadsregionen. Karlstads kommun är delägare i bolaget Oslo-Sthlm 2.55 som arbetar för snabbare tågtrafik mellan de två huvudstäderna. Det skulle också innebära stora regionala nyttor och kortare restid till exempelvis Örebro. Vi anser att samarbetet med Örebroregionen ska utvecklas ytterligare. Karlstads kommun äger och driver Karlstad Airport som välkomnar besökare direkt från Frankfurt och Arlanda.

Karlstadsbuss är en av landets ledande stadsbussaktörer och erbjuder förutom busstrafik även båtbussar på sommaren. Solacykeln finns sedan länge som Karlstadsbor och besökare kan låna fritt för att göra utflykter. Vi har många fina hotell med hög beläggning varför ytterligare något hotell vore positivt för staden och regionen. Karlstad har ett stort restaurangutbud men en nyligen genomförd analys av centrum visar att variationen skulle kunna vara större.

Shoppingstaden Karlstad är välkänd och vi vill se en utveckling av både centrumhandeln och de externa köpcentrumen. Mariebergsskogen, Sandgrund Lars Lerin, Värmlandsoperan och Värmlands Museum är stora attraktioner i Karlstad men vi behöver fler aktiviteter för barnfamiljen och därför ser vi positivt på Muminvärldens intresse för att etablera sig på Skutberget.

Socialdemokraterna lanserade för många år sedan satsningen Blommornas stad och sedan dess är blomsterprakten på sommaren imponerande. Vi vill se en fortsatt utveckling av den offentliga miljön med fler gröna inslag, ökad kulturell utsmyckning och mer färg och form. Vi har nog av stenbänkar och torg med gatsten.

Karlstad CCC är en fantastisk anläggning vid Klarälven och Rally Sweden, Putte i parken och Karlstad Grand Prix är uppskattade årliga evenemang men vi vill gärna se ännu fler idrotts- och kulturevenemang varför vi är pådrivande i frågan om Arenastaden Karlstad. De framtida arenorna på Sannafältet har stor betydelse för bredd- och elitverksamheten men också för besöksnäringen.

För att stärka besöksnäringen ytterligare vill vi se ett destinationsbolag där kommunen och näringslivet samverkar tätare och vi vill ha en översyn av destinationsvarumärket för Karlstad.

Linda Larsson (S)

Kommunalråd

Anders Tallgren (S)

Vice ordförande, tillväxtutskottet

Sommaren är här och besöksnäringen har bråda dagar. Besöksnäringen är en av de starkast växande branscherna just nu och det är jobb som inte flyttar på sig. Det är också många som får sitt första jobb just inom besöksnäringen på sommaren. För oss socialdemokrater är jobben den viktigaste frågan. Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 och Karlstad ska bidra med sin del.

För att besöksnäringen ska fungera ordentligt så krävs det att många olika delar i samhället fungerar, infrastrukturen till Karlstad t ex: motorvägen, järnvägen och flyget. Sedan måste besökare kunna transportera sig på plats: cykel, buss och båt. Det måste finnas ett bra utbud när det gäller boende, restauranger, shopping och besöksmål. Den offentliga miljön måste vara inbjudande och stimulerande. Det måste erbjudas stora konferenser och evenemang inom idrott och kultur. Det måste finnas ett tydligt destinationsvarumärke med en tydlig huvudman.

Karlstads kommun medverkar bland annat i E18-gruppen som arbetar med utveckling av motorvägsstråket. Karlstad är part i projektet Tåg-i-tid som syftar till att förstärka Värmlandsbanan och där det nya resecentrumet blir navet för tåg och buss. Här vill vi se ett ännu närmare samarbete för att förbättra resmöjligheterna inom Karlstadsregionen. Karlstads kommun är delägare i bolaget Oslo-Sthlm 2.55 som arbetar för snabbare tågtrafik mellan de två huvudstäderna. Det skulle också innebära stora regionala nyttor och kortare restid till exempelvis Örebro. Vi anser att samarbetet med Örebroregionen ska utvecklas ytterligare. Karlstads kommun äger och driver Karlstad Airport som välkomnar besökare direkt från Frankfurt och Arlanda.

Karlstadsbuss är en av landets ledande stadsbussaktörer och erbjuder förutom busstrafik även båtbussar på sommaren. Solacykeln finns sedan länge som Karlstadsbor och besökare kan låna fritt för att göra utflykter. Vi har många fina hotell med hög beläggning varför ytterligare något hotell vore positivt för staden och regionen. Karlstad har ett stort restaurangutbud men en nyligen genomförd analys av centrum visar att variationen skulle kunna vara större.

Shoppingstaden Karlstad är välkänd och vi vill se en utveckling av både centrumhandeln och de externa köpcentrumen. Mariebergsskogen, Sandgrund Lars Lerin, Värmlandsoperan och Värmlands Museum är stora attraktioner i Karlstad men vi behöver fler aktiviteter för barnfamiljen och därför ser vi positivt på Muminvärldens intresse för att etablera sig på Skutberget.

Socialdemokraterna lanserade för många år sedan satsningen Blommornas stad och sedan dess är blomsterprakten på sommaren imponerande. Vi vill se en fortsatt utveckling av den offentliga miljön med fler gröna inslag, ökad kulturell utsmyckning och mer färg och form. Vi har nog av stenbänkar och torg med gatsten.

Karlstad CCC är en fantastisk anläggning vid Klarälven och Rally Sweden, Putte i parken och Karlstad Grand Prix är uppskattade årliga evenemang men vi vill gärna se ännu fler idrotts- och kulturevenemang varför vi är pådrivande i frågan om Arenastaden Karlstad. De framtida arenorna på Sannafältet har stor betydelse för bredd- och elitverksamheten men också för besöksnäringen.

För att stärka besöksnäringen ytterligare vill vi se ett destinationsbolag där kommunen och näringslivet samverkar tätare och vi vill ha en översyn av destinationsvarumärket för Karlstad.

Linda Larsson (S)

Kommunalråd

Anders Tallgren (S)

Vice ordförande, tillväxtutskottet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.