2017-07-14 06:00

2017-07-14 06:00

Låt oss vända miljöpolitiska bottenresultatet i Hammarö

Debatt: Hammarö kommun

Vi behöver helt klart växla upp och agera målmedvetet för att skapa den hållbara kommun vi alla vet att vi kan vara, skriver Mikael Jern.

Majoriteten i Hammarö kommun, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet, har tydligt nedprioriterat sina miljöpolitiska ambitioner. Hammaröborna förtjänar bättre.

Varje år utser tidningen Miljöaktuellt årets miljöbästa kommun och rankar landets kommuner med hjälp av Miljöbarometern. De väger samman olika viktiga faktorer för att få reda på hur ambitiöst kommunernas miljöarbete är.

I år är dessvärre resultatet en ganska trist läsning för oss Hammaröbors del. Saker och ting hade helt klart kunnat vara betydligt bättre. Vi har konsekvent rasat under hela mandatperioden och når nu en bottennotering. Från att ha nått toppnoteringen på plats 29, år 2014, har vi i år rasat till plats 156.

Hammarö har otroligt goda förutsättningar att vara en förebild för övriga landet och flera saker vi gör är bra. Men, vi behöver helt klart växla upp och agera målmedvetet för att skapa den hållbara kommun vi alla vet att vi kan vara.

Under åren 2010 till 2014 så klättrade vi konsekvent i rankning gällande miljö. Då var vi en annan koalition som styrde, där Miljöpartiet utgjorde en del. Det kan låta lite malligt, men vårt tips till den styrande majoriteten är helt enkelt att inspireras av oss.

Framförallt: ni behöver arbeta betydligt mer strategiskt kring miljöfrågorna och lyfta upp deras prioritet i budgetarbetet. Det finns inga genvägar. Det tycker vi Hammaröborna har gjort sig förtjänta av, i synnerhet de många barnfamiljer som valt Hammarö som kommun att låta sina barn växa upp i.

Mikael Jern

Miljöpartiet Hammarö

Majoriteten i Hammarö kommun, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet, har tydligt nedprioriterat sina miljöpolitiska ambitioner. Hammaröborna förtjänar bättre.

Varje år utser tidningen Miljöaktuellt årets miljöbästa kommun och rankar landets kommuner med hjälp av Miljöbarometern. De väger samman olika viktiga faktorer för att få reda på hur ambitiöst kommunernas miljöarbete är.

I år är dessvärre resultatet en ganska trist läsning för oss Hammaröbors del. Saker och ting hade helt klart kunnat vara betydligt bättre. Vi har konsekvent rasat under hela mandatperioden och når nu en bottennotering. Från att ha nått toppnoteringen på plats 29, år 2014, har vi i år rasat till plats 156.

Hammarö har otroligt goda förutsättningar att vara en förebild för övriga landet och flera saker vi gör är bra. Men, vi behöver helt klart växla upp och agera målmedvetet för att skapa den hållbara kommun vi alla vet att vi kan vara.

Under åren 2010 till 2014 så klättrade vi konsekvent i rankning gällande miljö. Då var vi en annan koalition som styrde, där Miljöpartiet utgjorde en del. Det kan låta lite malligt, men vårt tips till den styrande majoriteten är helt enkelt att inspireras av oss.

Framförallt: ni behöver arbeta betydligt mer strategiskt kring miljöfrågorna och lyfta upp deras prioritet i budgetarbetet. Det finns inga genvägar. Det tycker vi Hammaröborna har gjort sig förtjänta av, i synnerhet de många barnfamiljer som valt Hammarö som kommun att låta sina barn växa upp i.

Mikael Jern

Miljöpartiet Hammarö

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.