2017-07-14 06:00

2017-07-14 06:00

Ingen motsats till demokrati

Replik: Utomparlamentarism

Begreppet och fenomenet är alltså inte alls en motsats till ”demokrati”, utan tvärtom en självklar del och förutsättning av densamma, skriver Danne Vendel.

Svar till Björn Samuelsson (NWT 7/7)

Jag är ganska säker på att många av Karlstads politiker plockar fram skämskudden efter att ha läst Björn Samuelssons (S) inlägg. Särskilt hans partivänner måste tycka att det är förbaskat pinsamt.

Om Samuelsson på fullaste allvar anser att medborgarnas kritik och åsikter under en mandatperiod är ”utomparlamentariska” och, enligt honom motsatsen till ”demokratiska”, så kan man i alla fall konstatera två skrämmande fakta:

1. Samuelsson vet tydligen inte vad ordet ”utomparlamentariskt” betyder och verkar tro att det är ett motsatsord (antites) till ”demokrati”. Om du, Björn, läser detta: ordet betyder ”utanför den folkvalda församlingen”. Till exempel är föreningen Skutbergets Wenner ”utomparlamentarisk” eftersom den inte är representerad i kommunstyrelsen. Färjestads BK är också ”utomparlamentarisk”, precis som Lambergets rullskridskoklubb.

Alla diskussioner, åsiktsyttringar och synpunkter som inte framförs i kommunstyrelsen, utan i tidningar, på arbetsplatser, bland kompisar eller på Facebook är alltså, per definition, ”utomparlamentariska”. Begreppet och fenomenet är alltså inte alls en motsats till ”demokrati”, utan tvärtom en självklar del och förutsättning av densamma. Förstår du?

2. Oavsett att Samuelsson fått betydelsen av ”utomparlamentarisk” helt om bakfoten, så är det tydligt att han anser att ”demokrati” är något som bara får praktiseras vart fjärde år, när det är val. Därefter anser Samuelsson att väljarna ska hålla käften och låta politikerna under sin mandatperiod i lugn och ro ta hur korkade beslut som helst utan att bli störda av medborgarnas protester/synpunkter/kritik.

Hans inställning är extremt obehaglig. Det skulle ju vara en lisa om någon av hans partikamrater (eller vem som helst) kunde upplysa honom om att demokratin bygger på det fria ordet. Eller om han helt enkelt pensionerade sig från sina kommunala uppdrag.

Danne Vendel

Karlstad

Svar till Björn Samuelsson (NWT 7/7)

Jag är ganska säker på att många av Karlstads politiker plockar fram skämskudden efter att ha läst Björn Samuelssons (S) inlägg. Särskilt hans partivänner måste tycka att det är förbaskat pinsamt.

Om Samuelsson på fullaste allvar anser att medborgarnas kritik och åsikter under en mandatperiod är ”utomparlamentariska” och, enligt honom motsatsen till ”demokratiska”, så kan man i alla fall konstatera två skrämmande fakta:

1. Samuelsson vet tydligen inte vad ordet ”utomparlamentariskt” betyder och verkar tro att det är ett motsatsord (antites) till ”demokrati”. Om du, Björn, läser detta: ordet betyder ”utanför den folkvalda församlingen”. Till exempel är föreningen Skutbergets Wenner ”utomparlamentarisk” eftersom den inte är representerad i kommunstyrelsen. Färjestads BK är också ”utomparlamentarisk”, precis som Lambergets rullskridskoklubb.

Alla diskussioner, åsiktsyttringar och synpunkter som inte framförs i kommunstyrelsen, utan i tidningar, på arbetsplatser, bland kompisar eller på Facebook är alltså, per definition, ”utomparlamentariska”. Begreppet och fenomenet är alltså inte alls en motsats till ”demokrati”, utan tvärtom en självklar del och förutsättning av densamma. Förstår du?

2. Oavsett att Samuelsson fått betydelsen av ”utomparlamentarisk” helt om bakfoten, så är det tydligt att han anser att ”demokrati” är något som bara får praktiseras vart fjärde år, när det är val. Därefter anser Samuelsson att väljarna ska hålla käften och låta politikerna under sin mandatperiod i lugn och ro ta hur korkade beslut som helst utan att bli störda av medborgarnas protester/synpunkter/kritik.

Hans inställning är extremt obehaglig. Det skulle ju vara en lisa om någon av hans partikamrater (eller vem som helst) kunde upplysa honom om att demokratin bygger på det fria ordet. Eller om han helt enkelt pensionerade sig från sina kommunala uppdrag.

Danne Vendel

Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.