2017-07-13 06:00

2017-07-13 06:00

Jämställdheten måste öka, inte minska

Debatt: Sverige

Det märks att SD har ett uttalat motstånd mot kvinnors rättigheter, vilket syns både i SD:s partiprogram och i det som sägs i debatter i riksdagens kammare, skriver Gunilla Svantorp.

Sverigedemokraterna säger sig vilja öka sina ambitioner och framförallt öka andelen kvinnliga väljare. Därför försöker de nu fokusera på frågor som de tror kvinnor är mer intresserade av och då känns det extra angeläget att syna deras egna förslag lite mer. Framför allt för att öka kunskapen kring vilken politik som skulle bli verklighet om de får mer att säga till om. Vilket vi innerligt hoppas inte blir verklighet.

I sina politiska förslag så är det främst tre förslag som oroar väldigt mycket, det är att de vill inskränka aborträtten, att de vill införa vårdnadsbidrag och de till och med vill möjliggöra sambeskattning.

När jag är ute och pratar om vårt lands jämställdhetspolitiska reformer så brukar jag alltid säga att det finns många bra beslut som tagits som drivit på jämställdheten, men två av de allra viktigaste är utbyggnaden av välfärden samt att vi tog bort sambeskattningen så kvinnor i dag räknas som egna, självständiga varelser med egen inkomst.

Sverigedemokraterna vill nu ta bort den möjligheten och återigen införa familjen som ett begrepp i skattelagstiftningen. Något som kommer att backa jämställdheten in i framtiden och ta oss tillbaka många årtionden när vi talar jämställdhet.

Dessutom vill de alltså inskränka aborträtten och därmed vill vara inne och peta i kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp. Allvarligt och skrämmande. Och så vill de återigen införa vårdnadsbidraget, det som vi vet leder till att kvinnor utestängs från arbetslivet och som gör att barn förnekas den viktiga samvaron med andra barn, möjligheter till språkträning och annat viktigt som sker i förskolan. Vi har världens bästa förskola, låt oss behålla och utveckla den istället.

Vi som jobbar med jämställdhetsfrågor möts då och då av hån och förminskande kommentarer, något som är vanligt bland motståndare till jämställdhet. Det märks att SD har ett uttalat motstånd mot kvinnors rättigheter, vilket syns både i SD:s partiprogram och i det som sägs i debatter i riksdagens kammare.

Jag är glad att vi har en socialdemokratiskt styrd regering som är uttalat feministisk och att vi dessutom har en finansminister som kräver jämställdhetspolitiska analyser i de budgetförslag som läggs. Det tillsammans med våra historiska beslut som lett till att Sverige kommit längre än de flesta andra länder när det t ex gäller kvinnors deltagande i arbetslivet, är en bra grund för att jämställdheten ska ta viktiga kliv framåt. Men om Sverigedemokraterna får mer att säga till om så kommer vi istället att ta många och långa kliv bakåt och det är viktigt att människor är medvetna om detta, för det är inget de själva upplyser om.

Gunilla Svantorp (S)

Riksdagsledamot, Årjäng

Sverigedemokraterna säger sig vilja öka sina ambitioner och framförallt öka andelen kvinnliga väljare. Därför försöker de nu fokusera på frågor som de tror kvinnor är mer intresserade av och då känns det extra angeläget att syna deras egna förslag lite mer. Framför allt för att öka kunskapen kring vilken politik som skulle bli verklighet om de får mer att säga till om. Vilket vi innerligt hoppas inte blir verklighet.

I sina politiska förslag så är det främst tre förslag som oroar väldigt mycket, det är att de vill inskränka aborträtten, att de vill införa vårdnadsbidrag och de till och med vill möjliggöra sambeskattning.

När jag är ute och pratar om vårt lands jämställdhetspolitiska reformer så brukar jag alltid säga att det finns många bra beslut som tagits som drivit på jämställdheten, men två av de allra viktigaste är utbyggnaden av välfärden samt att vi tog bort sambeskattningen så kvinnor i dag räknas som egna, självständiga varelser med egen inkomst.

Sverigedemokraterna vill nu ta bort den möjligheten och återigen införa familjen som ett begrepp i skattelagstiftningen. Något som kommer att backa jämställdheten in i framtiden och ta oss tillbaka många årtionden när vi talar jämställdhet.

Dessutom vill de alltså inskränka aborträtten och därmed vill vara inne och peta i kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp. Allvarligt och skrämmande. Och så vill de återigen införa vårdnadsbidraget, det som vi vet leder till att kvinnor utestängs från arbetslivet och som gör att barn förnekas den viktiga samvaron med andra barn, möjligheter till språkträning och annat viktigt som sker i förskolan. Vi har världens bästa förskola, låt oss behålla och utveckla den istället.

Vi som jobbar med jämställdhetsfrågor möts då och då av hån och förminskande kommentarer, något som är vanligt bland motståndare till jämställdhet. Det märks att SD har ett uttalat motstånd mot kvinnors rättigheter, vilket syns både i SD:s partiprogram och i det som sägs i debatter i riksdagens kammare.

Jag är glad att vi har en socialdemokratiskt styrd regering som är uttalat feministisk och att vi dessutom har en finansminister som kräver jämställdhetspolitiska analyser i de budgetförslag som läggs. Det tillsammans med våra historiska beslut som lett till att Sverige kommit längre än de flesta andra länder när det t ex gäller kvinnors deltagande i arbetslivet, är en bra grund för att jämställdheten ska ta viktiga kliv framåt. Men om Sverigedemokraterna får mer att säga till om så kommer vi istället att ta många och långa kliv bakåt och det är viktigt att människor är medvetna om detta, för det är inget de själva upplyser om.

Gunilla Svantorp (S)

Riksdagsledamot, Årjäng

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.