2017-06-30 06:00

2017-06-30 06:00

Stoppa utvisningarna till Afghanistan

Debatt: Liberalerna

Vi menar att det kraftigt försämrade säkerhetsläget i landet inte möjliggör ett tryggt och ordnat återvändande, skriver Johan Chytraeus och Birgitta Ohlsson.

Samtidigt som sommarledigheten gjort sitt efterlängtade inträde med möjlighet för många att njuta av en stunds vila så finns det en grupp unga i vårt samhälle där oron och ångesten tilltar. Det gäller de asylsökande från Afghanistan som systematiskt hämtas på asylboenden runt om i landet och sätts i låsta förvar i väntan på utvisning till krigets Afghanistan.

Vare sig oroande rapporter om säkerhetsläget i Afghanistan eller larmen om ökat självskadebeteende och självmord i den här flyktinggruppen har bitit på regeringen eller migrationsminister Morgan Johansson (S). Nu talar det mesta för att det här kapitlet i vår historia kommer att sälla sig till raden av historiska misstag och övergrepp som svenska regeringar har på sitt samvete. Har vi redan glömt baltutlämningen, förtrycket av samer, tvångssteriliseringar triggade av så kallade rashygieniska skäl eller kravet 1938 på Nazityskland att stämpla ett „J” i alla judars pass så att vi lättare kunde avvisa de flyende? Det verkar som att den självutnämnda humanitära stormakten Sverige inget lärt av sin moderna historia.

Nu kräver Liberalerna ett tillfälligt stopp av utvisningarna till Afghanistan. Vi menar att det kraftigt försämrade säkerhetsläget i landet inte möjliggör ett tryggt och ordnat återvändande. Migrationsverkets egen analysenhet Lifos fattar inga beslut om hur asylpolitiken ska utformas men kom den 16 juni med en ny oroväckande rapport som konstaterar att antalet civila dödsoffer fortsätter att slå nya rekord, att det finns stor risk för fortsatt eskalering och att makthavarna i Kabul tappat kontrollen över minst 40 procent av landets territorium.

Lifos slutsats är att vi kommer se en fortsatt successiv försämring av säkerhetsläget med risk för fullskaligt kaos om de pyrande etniska motsättningarna skulle detonera i full skala. En sådan utveckling skulle kunna föra in landet i ett inbördeskrig likt det vi såg på 1990-talet. Även om Migrationsverket säger sig följa utvecklingen noga är den senaste bedömningen, som har juridisk bäring på hur afghanska asylfall ska avgöras, från december 2016. Sedan dess har läget försämrats avsevärt.

Liberalerna står stadigt fast vid idén om att denna fråga avgörs självständigt av Migrationsverket, så är tingens ordning, men när myndigheters beslut börjar få en alldeles för stor diskrepans med hur verkligheten ser ut så har riksdagen ett ansvar att ta upp frågan till diskussion. Det är nu hög tid att Migrationsverket gör en ny, självständig juridisk bedömning baserad på Lifos och andra aktörers säkerhetsanalyser.

När det gäller åldersfrågan är läget tydligt. Om den asylsökande är under 18 år eller inte spelar ingen roll, vi Liberaler vill i nuläget – med hänvisning till artikel 14 i Deklarationen om de mänskliga rättigheterna som säkrar asylrätten – inte återsända någon till detta oförutsägbara, våldsamma kaos.

Liberalerna står allt annat än ensamma i sitt ställningstagande. Organisationer som Bris, Rädda Barnen och Svenska kyrkan kräver också ett stopp av regeringens deportationer till Afghanistan. Liberalerna vill att ett tillfälligt utvisningsstopp gäller till dess vi vet om makthavarna i Kabul lyckas stävja våldsspiralen, säkra huvudstaden och befria förlorade provinser. Sverige har gjort tillräckligt med historiska misstag och det är nu hög tid att stå uppför de internationella konventioner vi skrivit under och samtidigt uppmana till svensk och europeisk solidaritet med de flyende. Vi liberaler sträcker därför ut en hand till övriga riksdagspartier i hopp om att finna en human lösning på den alltmer brännande Afghanistanfrågan.

Johan Chytraeus (L)

Riksdagskandidat Värmland

Före detta tjänsteman för EU och Sida i Afghanistan 2012-2016

Birgitta Ohlsson (L)

Riksdagsledamot

Samtidigt som sommarledigheten gjort sitt efterlängtade inträde med möjlighet för många att njuta av en stunds vila så finns det en grupp unga i vårt samhälle där oron och ångesten tilltar. Det gäller de asylsökande från Afghanistan som systematiskt hämtas på asylboenden runt om i landet och sätts i låsta förvar i väntan på utvisning till krigets Afghanistan.

Vare sig oroande rapporter om säkerhetsläget i Afghanistan eller larmen om ökat självskadebeteende och självmord i den här flyktinggruppen har bitit på regeringen eller migrationsminister Morgan Johansson (S). Nu talar det mesta för att det här kapitlet i vår historia kommer att sälla sig till raden av historiska misstag och övergrepp som svenska regeringar har på sitt samvete. Har vi redan glömt baltutlämningen, förtrycket av samer, tvångssteriliseringar triggade av så kallade rashygieniska skäl eller kravet 1938 på Nazityskland att stämpla ett „J” i alla judars pass så att vi lättare kunde avvisa de flyende? Det verkar som att den självutnämnda humanitära stormakten Sverige inget lärt av sin moderna historia.

Nu kräver Liberalerna ett tillfälligt stopp av utvisningarna till Afghanistan. Vi menar att det kraftigt försämrade säkerhetsläget i landet inte möjliggör ett tryggt och ordnat återvändande. Migrationsverkets egen analysenhet Lifos fattar inga beslut om hur asylpolitiken ska utformas men kom den 16 juni med en ny oroväckande rapport som konstaterar att antalet civila dödsoffer fortsätter att slå nya rekord, att det finns stor risk för fortsatt eskalering och att makthavarna i Kabul tappat kontrollen över minst 40 procent av landets territorium.

Lifos slutsats är att vi kommer se en fortsatt successiv försämring av säkerhetsläget med risk för fullskaligt kaos om de pyrande etniska motsättningarna skulle detonera i full skala. En sådan utveckling skulle kunna föra in landet i ett inbördeskrig likt det vi såg på 1990-talet. Även om Migrationsverket säger sig följa utvecklingen noga är den senaste bedömningen, som har juridisk bäring på hur afghanska asylfall ska avgöras, från december 2016. Sedan dess har läget försämrats avsevärt.

Liberalerna står stadigt fast vid idén om att denna fråga avgörs självständigt av Migrationsverket, så är tingens ordning, men när myndigheters beslut börjar få en alldeles för stor diskrepans med hur verkligheten ser ut så har riksdagen ett ansvar att ta upp frågan till diskussion. Det är nu hög tid att Migrationsverket gör en ny, självständig juridisk bedömning baserad på Lifos och andra aktörers säkerhetsanalyser.

När det gäller åldersfrågan är läget tydligt. Om den asylsökande är under 18 år eller inte spelar ingen roll, vi Liberaler vill i nuläget – med hänvisning till artikel 14 i Deklarationen om de mänskliga rättigheterna som säkrar asylrätten – inte återsända någon till detta oförutsägbara, våldsamma kaos.

Liberalerna står allt annat än ensamma i sitt ställningstagande. Organisationer som Bris, Rädda Barnen och Svenska kyrkan kräver också ett stopp av regeringens deportationer till Afghanistan. Liberalerna vill att ett tillfälligt utvisningsstopp gäller till dess vi vet om makthavarna i Kabul lyckas stävja våldsspiralen, säkra huvudstaden och befria förlorade provinser. Sverige har gjort tillräckligt med historiska misstag och det är nu hög tid att stå uppför de internationella konventioner vi skrivit under och samtidigt uppmana till svensk och europeisk solidaritet med de flyende. Vi liberaler sträcker därför ut en hand till övriga riksdagspartier i hopp om att finna en human lösning på den alltmer brännande Afghanistanfrågan.

Johan Chytraeus (L)

Riksdagskandidat Värmland

Före detta tjänsteman för EU och Sida i Afghanistan 2012-2016

Birgitta Ohlsson (L)

Riksdagsledamot

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.