2017-06-19 06:00

2017-06-19 06:00

Därför säger vi nej till moskén

Debatt: Rud

Däremot handlar inte religionsfrihet om att stat och kommun ska sponsra utövandet av religion, skriver Patrick Benabou.

Frågan kring ett eventuellt bygge av en moské i Karlstad har lett till heta diskussioner. Med lite saklighet och ohederliga argument har oppositionen tillsammans med Centern, Liberalerna och Miljöpartiet beslutat sig för att kommunen ska sälja kommunal mark till ett moskébygge. Man hävdar att ett motsatt beslut skulle vara förtryckande mot minoriteter. Moderata ungdomsförbundet i Värmland ifrågasätter detta ställningstagande och beklagar att oppositionspartierna inte ser längre än vad näsan når.

Vi säger nej till det planerade moskébygget på Rud i huvudsak på grund av tre anledningar:

För det första handlar det om den akuta bostadsbrist som råder. Karlstad växer samtidigt som bostadsbristen blir mer allvarlig. Därför bör all kommunal mark som är lämpad för bostäder också användas till bostäder.

För det andra har Karlstads kommun riktlinjer för försäljning av mark. Principen är att mark helst inte ska säljas, oavsett köpare. Den kan dock säljas om det bedöms som strategiskt viktigt och är av avgörande betydelse för att exempelvis ett företag ska välja Karlstad som etableringsort. Så är dock inte fallet här.

För det tredje lyssnar vi på Karlstadsborna. Många kommuninvånare har uttryckt att de inte vill ha en moské på Rud, dels på grund av att det inte är en lämplig placering för en moské och att man är orolig över de signaler som har inkommit kring att Islamiska kulturföreningen har kopplingar till salafism. Det har blivit extra uppmärksammat efter P4 Värmlands granskning. När så många Karlstadsbor är missnöjda av olika skäl måste vi respektera det.

Det är värt att ställa frågan vad oppositionen och några av majoritetspartierna har för grundläggande uppfattning om politiken; ska kommunen finnas till för invånarna – eller tvärtom?

MUF Värmland försöker inte inskränka rätten att fritt utöva sin religion. Tvärtom, vi kompromissar inte med religionsfriheten. Det är just den idé som grundat det frihetliga Sverige vi i dag bor och lever i, och som vi älskar. Att var och en får utöva vilken tro den vill, är bland det finaste vi har. Däremot handlar inte religionsfrihet om att stat och kommun ska sponsra utövandet av religion – vare sig det handlar om att bygga religiösa byggnader eller tillhandahålla mark för dessa.

Det är beklagligt att S, V, MP, C och L försöker påskynda ett beslut som hade kunnat skötas genom samfundets egen försorg på den privata marknaden. Att ta itu med bostadsbristen bör vara den främsta prioriteringen och i synnerhet när kommunfullmäktige fattat beslut genom att anta Karlstads kommuns planarbetsprogram 2017-2018.

Patrick Benabou

Förste vice distriktsordförande, MUF Värmland

Frågan kring ett eventuellt bygge av en moské i Karlstad har lett till heta diskussioner. Med lite saklighet och ohederliga argument har oppositionen tillsammans med Centern, Liberalerna och Miljöpartiet beslutat sig för att kommunen ska sälja kommunal mark till ett moskébygge. Man hävdar att ett motsatt beslut skulle vara förtryckande mot minoriteter. Moderata ungdomsförbundet i Värmland ifrågasätter detta ställningstagande och beklagar att oppositionspartierna inte ser längre än vad näsan når.

Vi säger nej till det planerade moskébygget på Rud i huvudsak på grund av tre anledningar:

För det första handlar det om den akuta bostadsbrist som råder. Karlstad växer samtidigt som bostadsbristen blir mer allvarlig. Därför bör all kommunal mark som är lämpad för bostäder också användas till bostäder.

För det andra har Karlstads kommun riktlinjer för försäljning av mark. Principen är att mark helst inte ska säljas, oavsett köpare. Den kan dock säljas om det bedöms som strategiskt viktigt och är av avgörande betydelse för att exempelvis ett företag ska välja Karlstad som etableringsort. Så är dock inte fallet här.

För det tredje lyssnar vi på Karlstadsborna. Många kommuninvånare har uttryckt att de inte vill ha en moské på Rud, dels på grund av att det inte är en lämplig placering för en moské och att man är orolig över de signaler som har inkommit kring att Islamiska kulturföreningen har kopplingar till salafism. Det har blivit extra uppmärksammat efter P4 Värmlands granskning. När så många Karlstadsbor är missnöjda av olika skäl måste vi respektera det.

Det är värt att ställa frågan vad oppositionen och några av majoritetspartierna har för grundläggande uppfattning om politiken; ska kommunen finnas till för invånarna – eller tvärtom?

MUF Värmland försöker inte inskränka rätten att fritt utöva sin religion. Tvärtom, vi kompromissar inte med religionsfriheten. Det är just den idé som grundat det frihetliga Sverige vi i dag bor och lever i, och som vi älskar. Att var och en får utöva vilken tro den vill, är bland det finaste vi har. Däremot handlar inte religionsfrihet om att stat och kommun ska sponsra utövandet av religion – vare sig det handlar om att bygga religiösa byggnader eller tillhandahålla mark för dessa.

Det är beklagligt att S, V, MP, C och L försöker påskynda ett beslut som hade kunnat skötas genom samfundets egen försorg på den privata marknaden. Att ta itu med bostadsbristen bör vara den främsta prioriteringen och i synnerhet när kommunfullmäktige fattat beslut genom att anta Karlstads kommuns planarbetsprogram 2017-2018.

Patrick Benabou

Förste vice distriktsordförande, MUF Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.